Τεχνικός Βιολογικής - Οργανικής Γεωργίας

Ενδιαφέρομαι

Ενδιαφέρομαι

Σημεία Υπεροχής

 • 11 Σημεία Υπεροχής του ΙΕΚ PRAXIS στην Ειδικότητα της Βιολογικής Γεωργίας

  1.  Σχολή Απόλυτα Εξειδικευμένη στα Γεωργο-Κτηνοτροφικά Επαγγέλματα. Τα Διευθυντικά Στελέχη του Οργανισμού Μαρία Χαϊνά και Περικλής Τζοβλάς ειδικεύονται στις Γεωπονικές Επιστήμες και Διευθύνουν τον Τομέα των Αγροτικών.
  2.  Με Αγρόκτημα στην περιοχή της Κηφισιάς εφαρμόζουμε καλλιεργητικές τεχνικές σε οπωροφόρα δένδρα, σε λαχανικά, σε αρωματικά φυτά και σε αμπέλι κάθε εβδομάδα όλο τον χρόνο.Η παραγωγή στηρίζει εν μέρει τις ανάγκες της Μαγειρικής και της Ζαχαροπλαστικής. Πάντα με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή Γεωπόνου.
  3. Τα Υπερσύγχρονα Εργαστήρια της Χημείας και της Φυτοπροστασίας ολοκληρώνουν δυναμικά την εκπαίδευση.Κλείστε μια επίσκεψη να γνωρίσετε τα Εργαστήρια μας.
  4. Δυναμική Ομάδα με είκοσι (20) Εκπαιδευτές, Γεωπόνους Φυτικής Παραγωγής,Οινολόγους, Φυτοπαθολόγους, Εντομολόγους,Γεωργοοικονομολόγους, Τεχνολόγους Τροφίμων, Χημικούς, Διατροφολόγους, με Master & Διδακτορικά, με πλούσια διδακτική και επαγγελματική εμπειρία. Μελετήστε τα Βιογραφικά τους & γνωρίστε τους από κοντά.
  5. Με Εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, σε Φυτοπαθολογικά Ινστιτούτα, σε πρότυπα Οινοποιεία και Ζυθοποιείες,σε βιολογικά αγροκτήματα και σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις το ΙΕΚ PRAXIS ολοκληρώνει ένα δυναμικό κύκλο σπουδών . Δείτε τα agronews
  6. Οργανωμένο Γραφείο Σταδιοδρομίας (Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος, Ημέρες Καριέρας και Ατομικός σύμβουλος σπουδών). Γνωρίστε τον σύμβουλο σας. Ένας σύμβουλος αντιστοιχεί σε 4 τμήματα κτάρτισης για την απόλυτη εξυπηρέτηση του κάθε Σπουδαστή.
  7. Παρέχονται  Βιβλία των εκδόσεων Ψύχαλου και σημειώσεις  χωρίς χρέωση σε έντυπη μορφή για όλα τα μαθήματα. Δείτε τα
  8. Μεγάλο Δίκτυο συνεργαζόμενων Αγροκτημάτων για Πρακτική Άσκηση και προώθηση στην απασχόληση στις πιο δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου της Γεωργίας. Δείτε τις εταιρείες
  9. Εξειδικευμένα σεμινάρια Γεωργοκτηνοτροφικά καθώς και Μαθήματα Ξένων Γλωσσών & Η/Υ παρέχονται χωρίς χρέωση. Δείτε αναλυτικά τα παρεχόμενα σεμινάρια και τις Πιστοποιήσεις στις παροχές μας.
  10. Φροντιστηριακά μαθήματα για την απόκτηση Κρατικού Διπλώματος επιπέδου 5 αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας, το ΑΣΕΠ και την Ευρωπαϊκή Ένωση
  11. Οι Δεσμεύσεις μας σε όλα τα παραπάνω δίνονται γραπτώς και υπογεγραμμένα στους υποψήφιους σπουδαστές, ενώ η αίτηση εγγραφής δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις και "ψιλά γράμματα".

Παροχές

Τα ΙΕΚ Γεωπονίας PRAXIS, οι πιο Ποιοτικές Σχολές  για Σπουδές Γεωπονίας σε Αθήνα και Χαλκίδα, παρέχουν ένα ανταγωνιστικό πακέτο extra παροχών,

Αναλυτικά για την Ειδικότητα της Βιολογικής Γεωργίας:

Το 5ο εξάμηνο της Πρακτικής Άσκησης

 • Το 5ο εξάμηνο φοίτησης προσφέρεται Χωρίς Δίδακτρα στους σπουδαστές, με Εξασφάλιση Πρακτικής για όλους σε δυναμικές επιχειρήσεις κάθε κλάδου.

 Εκπαιδευτικό υλικό

 • Παρέχεται πλήρες σετ Βιβλίων εκδόσεων Ψύχαλου ή Βιβλιοδετημένων Επιστημονικών Σημειώσεων (εκδόσεις ΙΕΚ PRAXIS) σε έντυπη μορφή  για όλα τα μαθήματα της ειδικότητας.

Σεμινάρια της ειδικότητας χωρίς χρέωση

 • Οι σπουδαστές θα παρακολουθήσουν χωρίς χρέωση  Σεμινάρια Εξειδίκευσης και Παρουσιάσεις από Ειδικούς.Δηλάδή:
 1. Σεμινάριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου
 2. Σεμινάριο: Κοστολόγηση
 3. Σεμινάριο:Επιδοτήσεις και Γεωργικά Προγράμματα
 4. Σεμινάριο: Άγρια χόρτα βολβοί και ρίζες

Εκπαιδευτικές επισκέψεις, σε Ιδρύματα και σε σημαντικές επιχειρήσεις του κλάδου της γεωργίας

 • Κατά την διάρκεια της κατάρτισης οι καταρτιζόμενοι θα  πραγματοποιήσουν σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων σε οινοποιεία, σε ιδρύματα, σε ημερίδες, κλπ Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκπαιδευτικές επισκέψεις:
 1. Στο Πρότυπο Οινοποιείο Παπαγιαννάκος,
 2. Στα Εργαστήρια της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών,
 3. Στις Εγκαταστάσεις της Βραβευμένης Μπύρας Νήσος,
 4. Στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο,
 5. Στα Εκλεκτά Οινοποιεία της Εύβοιας Αβαντίς,Λύκος και Τζιβάνης
 6. Στους Ελαιώνες της Σπάρτης,
 7. Στην πρότυπη Φάρμα Μανιταριών Δίρφυς
 8. Στο Οινοποιείο Νικολού
 9. Στους βιολογικούς αμπελώνες Μιντζιφίρη
 10. Στις εγκαταστάσεις της εξαιρετικής Μπύρας Septem

 Μαθήματα Ξένων Γλωσσών & Η/Υ καθώς Προετοιμασία για Πιστοποιήσεις

 • Στο αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα της ειδικότητας από το Υπουργείο Παιδείας Δεν περιλαμβάνεται πλέον η εκμάθηση Ξένων Γλωσσών & Η/Υ
 • Το ΙΕΚ PRAXIS προσφέρει ωστόσο χωρίς χρέωση  σε όλους τους σπουδαστές του μαθήματα Αγγλικών,Γαλλικών,Γερμανικών,Ισπανικών, Ρωσσικών & Η/Υ
 • Επιβάρυνση υπάρχει μόνον για τα εξέταστρα που καταβάλλονται στους αντίστοιχους φορείς πιστοποίησης πχ ACTA, GLOBAL CERT, NOCN, VELLUM, TOEIC, CITY & GUILDS κλπ)

 

Προγράμματα σε προνομιακές τιμές

 • Κατά την διάρκεια των σπουδών: 50% έκπτωση σε οποιοδήποτε πρόγραμμα
 • Μετά την αποφοίτηση: 30% έκπτωση για τα σεμινάρια ή για παρακολούθηση άλλης ειδικότητας ΙΕΚ.
 • Συγγενείς: Δικαίωμα στις παραπάνω εκπτώσεις έχουν ταυτόχρονα και όλοι οι συγγενείς 1ου βαθμού των σπουδαστών

Γραφείο Σταδιοδρομίας

 • Σεμινάρια: 1) σύνταξης βιογραφικού, 2) Προετοιμασίας για συνέντευξη εργασίας, 3) Ενεργητικών Τεχνικών Αναζήτησης Εργασίας
 • Διοργάνωση Ημερών Καριέρας (Career Days)
 • Εξασφάλιση Πρακτικής Άσκησης για όλους τους σπουδαστές με ευθύνη της σχολής
 • Προώθηση βιογραφικού σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις
 • Κλείσιμο ραντεβού για συνέντευξη

Υποστήριξη Εύρεσης Κατοικίας

 • Για τους καταρτιζόμενους από επαρχία, αλλά και για κάθε σπουδαστή μας, παρέχεται αποτελεσματική υποστήριξη για την εύρεση κατοικίας

Προφίλ Ειδικότητας

 • Το ΙΕΚ Γεωπονίας PRAXIS εξασφαλίζει πρακτική σε όλους τους σπουδαστές της στις καλύτερες επιχειρήσεις του Πρωτογενή Τομέα. Οι υψηλού επιπέδου εκπαιδευτές, οι υπερσύγχρονες επαγγελματικού τύπου εγκαταστάσεις και η αφθονία ποιοτικών πρώτων υλών για τα εργαστήρια, καθιστούν τους απόφοιτους της ειδικότητας Τεχνικός Βιολογικής Οργανικής Γεωργίας του ΙΕΚ Γεωπονίας PRAXIS, περιζήτητους επαγγελματίες από όλες τις επιχειρήσεις που αναζητούν άρτια καταρτισμένο προσωπικό.
 • Πιο αναλυτικά, για την ειδικότητα:
 • Η ευαισθητοποίηση του κόσμου τα τελευταία χρόνια, γύρω από τα θέματα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της εξασφάλισης υγιεινών τροφών, απαλλαγμένων από «φυτοφάρμακα» και τοξικές ουσίες, έχει φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη Βιολογική Γεωργία.
 • Η μη ορθολογική χρήση των διαφόρων χημικών εισφορών στη σύγχρονη γεωργική πράξη με τις δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον συνετέλεσε στο να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού, αντιπαλότητας και κριτικής για το απαραίτητο ή μη της χρήσης τους.
 • Εξάλλου, η συνεχής ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου έχει επιτρέψει τη δημιουργία ενός ισχυρού ρεύματος στους καταναλωτές τροφίμων ενάντίον της χρήσης «φυτοφαρμάκων» στις καλλιέργειες και ιδιαίτερα εντομοκτόνων.
 • Η άποψη αυτή που εκφράζεται και μέσα από την παγκόσμια ανησυχία των διαφόρων κοινωνικών ομάδων ενός οικολογικού κινήματος για μία γεωργική ανάπτυξη συμβατή με τη φύση, έχει οδηγήσει και κατευθύνει αναπόφευκτα την επιστημονική έρευνα στη δημιουργία νέας προσέγγισης στον τομέα των καλλιεργειών φυτικών ειδών που περικλείεται με τον όρο «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ».
 • Έτσι σήμερα σε πολλές χώρες παρουσιάζεται η τάση να διαμορφωθούν αγροοικοσυστήματα που να βασίζονται στις αρχές, τους νόμους και τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας.
 • Είναι γνωστό στους εδαφολόγους ότι ο σχηματισμός που ονομάζουμε έδαφος δεν είναι αποκλειστικά φυσικοχημικό άβιο μέσα που προσφέρεται σαν κλίνη ανάπτυξης των φυτών, αλλά ότι εμπεριέχει επίσης ένα εεξαιρετικά πολύπλοκο δυναμικά εξελισσόμενο βιολογικό σύστημα και ότι η ίδια η εδαφογένεση είναι σε τελευταία ανάλυση αποτέλεσμα μικροβιακής δράσης.
 • Παρ’όλα αυτά η δυναμική της χημικής λίπανσης, το πλήθος των φυτοπαθολογικών προβλημάτων, η ανάγκη ελέγχου της αποικοδόμησης των ξενοβιοτικών φυτοφαρμάκων, η δημιουργία νέων αποδοτικών ποικιλιών και υβριδίων και σε τελευταία ανάλυση οι ανάγκες επισιτισμού και «ανάπτυξης» ήταν τα αντικείμενα που μοιραία σφράγισαν την πορεία της επιστημονικής έρευνας από τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι και τις μέρες μας.
 • Έτσι στην πλειοψηφία τους οι βιολογικοί και οι φυτοπαθολόγοι επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σχεδόν αποκλειστικά σε εξειδικευμένες ομάδες μικροοργανισμών όπως τα αζωτοδεσμευτικά συμβιωτικά βακτήρια, τις μυκόρριζες, τους αποικοδομητικούς μικροοργανισμούς ξενοβιοτικών ουσιών, τα αντιβιοτικά και τις ομάδες των φυτοπαθογόνων μυκήτων, βακτηρίων και ιών.
 • Η γενικευμένη σχέση μεταξύ των μικροοργανισμών του εδάφους ως συνόλου και της αύξησης των φυτών είχε μέχρι πολύ πρόσφατα αγνοηθεί, μολονότι είχε έγκαιρα επισημανθεί από οξυδερκείς μελετητές η ανάγκη για μία τέτοια θεώρηση.
 • Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, η επιστημονική έρευνα, στον τομέα της τεχνικής των καλλιεργειών φυτικών ειδών, προσανατολίζεται σε μεθόδους που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νέου αυτού «τύπου» της βιολογικής γεωργίας.
 • Έτσι λοιπόν όλες οι σύγχρονες τάσεις στοχεύουν στην παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο.
 • Για τη μετάβαση από τη συμβατική στη  βιολογική γεωργία απαιτούνται πολλές προϋποθέσεις. Η πιο βασική είναι η επιμόρφωση αυτών που θα ασχοληθούν με τη Βιολογική Γεωργία. Κάτω απ’αυτές τις συνθήκες οδηγούμαστε στην εκπαίδευση του «Τεχνικού Βιολογικής Γεωργίας».

Τι θα μάθω

Στις Σχολές Γεωπονίας του ΙΕΚ PRAXIS, οι Σπουδές Βιολογικής Γεωργίας αποκτούν το πραγματικό τους περιεχόμενο. Με επιμονή στην Πρακτική Εργαστηριακή Εμπειρία (hands on experience), από τις πρώτες κι όλας ημέρες των σπουδών, με υπερσύγχρονα εργαστήρια και εξοπλισμό επαγγελματικών προδιαγραφών και με την πιο δυνατή ομάδα εκπαιδευτών, οι σπουδαστές του ΙΕΚ Γεωπονίας PRAXIS, κάνουν την πρώτη πράξη της επαγγελματικής τους επιτυχίας.

Για το λόγο αυτό, οι γνώσεις και οι δεξιότητες που θα αποκτήσει, αφορούν στα παρακάτω αντικείμενα

 • Οικολογία - Οικοσυστήματα- Προστασία Περιβάλλοντος
 • Γενική και ειδική γεωργία (αμπελουργία, δενδροκομία, λαχανοκομία, μεγάλες καλλιέργειες κλπ)
 • Εδαφολογία- Προστασία Εδαφών
 • Μετεωρολογία - Κλιματολογία
 • Φυτοπροστασία
 • Λίπανση και θρέψη φυτών
 • Μελισσοκομία
 • Αρωματικά Φυτά
 • Αρδεύσεις - Στραγγίσεις
 • Γεωργικά Μηχανήματα και κατασκευές
 • Τεχνολογία Τροφίμων και Ποτών
 • Αγροτουρισμός
 • Αγροτική Οικονομία - Διαχείριση Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων
 • Γεωργική Λογιστική
 • Marketing - Τυποποίηση - Συσκευασία- Ταυτοποίηση Γεωργικών προϊόντων

 

Ποια επαγγελματικά καθήκοντα θα έχω

 • Στόχος: της ειδικότητας είναι η παραγωγή προϊόντων φιλικών στο φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Το Πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης των σπουδαστών θα πραγματοποιείται σε βιολογικά αγροκτήματα, σε εργοστάσια τροφίμων και ποτών και σε εξειδικευμένα εργαστήρια.
 • Ο Τεχνικός Βιολογικής Γεωργίας διαθέτει τις εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορεί να παράγει βιολογικό προϊόντα σύμφωνα με τις αρχές των μεθόδων της βιολογικής Γεωργίας. Στόχος της ειδικότητας είναι η παραγωγή προϊόντων φιλικών στο φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο.
 • Ο Τεχνικός Βιολογικής Γεωργίας έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει καθαρές τεχνολογίες για νέες δυναμικές καλλιέργειες με σκοπό την αντικατάσταση και συμπλήρωση αναγκαίων γεωργικών προϊόντων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εισάγονται από ξένες χώρες.

Που μπορώ να δουλέψω

Ο Τεχνικός Βιολογικής Γεωργίας είναι τεχνικό στέλεχος του Γεωργικού Τομέα.

Ασχολείται με την βιολογική γεωργία και τις τεχνικές για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων και νέων προϊόντων από δυναμικές καλλιέργειες.

Συνεργάζεται με τους επιστήμονες φυσικών επιστημών και ιδιαίτερα γεωπόνους, βιολόγους, περιβαλλοντολόγους για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.

Επίσης ο Τεχνικός Βιολογικής Γεωργίας μπορεί να καταστρώνει καλλιεργητικό σχέδιο για τη μετάβαση της συμβατικής καλλιέργειας σε βιολογική, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανονισμών.

 • Παραγωγός βιολογικών προϊόντων
 • Παραγωγός νέων προϊόντων
 • Σύμβουλος σε θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος
 • Ειδικός Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων
 • Ο Ειδικός Βιολογικής Γεωργίας εκτός από την απασχόλησή του ως ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να απορροφηθεί σε συνεταιριστικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση και σε δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες.

Ποια μαθήματα θα παρακολουθήσω

Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ

 • Αρχές και Μέθοδοι Βιολογικής Γεωργίας
 • Βασικές Αρχές Οικολογίας
 • Γεωργία και Περιβάλλον
 • Ρύπανση και Περιβάλλον
 • Αγρομετεωρολογία – Κλιματολογία
 • Γεωργική Οικονομία

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ

 • Αρχές και Μέθοδοι Βιολογικής Γεωργίας
 • Βασικές Αρχές Οικολογίας
 • Φυτοπροστασία Ι
 • Εφαρμοσμένη Εδαφολογία
 • Άρδευση
 • Μελισσοκομία
 • Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά

Γ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

 • Οικολογία και Γεωργία
 • Φυτοπροστασία ΙΙ
 • Λιπασματολογία και Περιβάλλον
 • Συσκευασία- Εμπορία – Τυποποίηση Βιολογικών Προϊόντων
 • Κοστολόγηση Βιολογικών Καλλιεργειών
 • Τεχνολογία Τροφίμων και Ποτών

Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

 • Οικολογία και Γεωργία
 • Φυτοπροστασία ΙΙΙ
 • Νέες Καλλιέργειες, Βιοτεχνολογία και Περιβάλλον
 • Αγροτουρισμός και Περιβάλλον
 • Γεωργικά Εργαλεία και Μηχανήματα
 • Τεχνολογία Τροφίμων και Ποτών

Καλωσόρισμα

Καλωσήρθατε στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό PRAXIS.

Ο Οργανισμός διαθέτει Υπερσύγχρονες Εγκαταστάσεις σε 4 κτήρια και μια Δυνατή Ομάδα 300 Εκπαιδευτών.

Με Σημαντικές Εταιρικές Συνεργασίες η Επαγγελματική Αποκατάσταση των Αποφοίτων του φτάνει στο 90%.

Επιλέξτε μία από τις 73 Δυναμικές Ειδικότητες  ή Κάποιο από τα Εξειδικευμένα μας Σεμινάρια και κάντε Σήμερα την Πρώτη Πράξη της Επαγγελματικής σας Επιτυχίας!

Επικοινωνία