How To Be A Wine Expert: Σεμινάρια Οινολογίας για όλους

Οινολογία - Οινογνωσία (Entry Level Course)

Μάθετε την τέχνη της δοκιμής κρασιού σε μια σειρά από μοναδικά σεμινάρια.

Τα σεμινάρια οινολογίας/οινογνωσίας του PRAXIS είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γνωρίσετε τον κόσμο του κρασιού. Τα σεμινάρια έχουν σχεδιαστεί για άτομα όλων των επιπέδων γνώσης, από αρχάριους έως ειδικούς. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε για τους διαφορετικούς τύπους κρασιών, την τεχνική της γευσιγνωσίας καθώς και για το πώς μπορείτε να τα συνδυάσετε με φαγητό. Με μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων ετικετών για wine tasting, η σειρά σεμιναρίων του PRAXIS είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπείτε στον μαγικό κόσμο του οίνου.

Τα σεμινάρια οινολογίας απευθύνονται σε λάτρεις του κρασιού όλων των επιπέδων

Είτε είστε λάτρης του κρασιού που θέλετε να εμβαθύνετε την κατανόηση και την εκτίμησή σας για το ποτό, είτε κάποιος που θέλει απλώς να μάθει τα βασικά, τα σεμινάρια οινολογίας του PRAXIS είναι ο τέλειος τρόπος για να το κάνετε. Αυτά τα σεμινάρια, τα οποία διδάσκονται από επιτυχημένους επαγγελματίες του κλάδου, προσφέρουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να μάθουν για τα πάντα, από ποικιλίες σταφυλιού και περιοχές κρασιού, μέχρι συνδυασμούς τροφίμων και σωστές τεχνικές αποθήκευσης. Ανεξάρτητα από το επίπεδο ενδιαφέροντος ή την εμπειρία σας, υπάρχει το κατάλληλο σεμινάριο για εσάς.

Λοιπόν, τι περιμένεις; Πάρε έναν φίλο σου και εγγραφείτε για ένα σεμινάριο οινολογίας σήμερα!

Τι είναι οινολογία;

Οι κύριοι στόχοι της οινολογίας είναι να τελειοποιήσει την παραγωγή κρασιού, να κατανοήσει τις σχέσεις μεταξύ αμπέλων και κρασιών και να δημιουργήσει καλύτερες μεθόδους για την παραγωγή κρασιού. Οι οινολόγοι χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να παράγουν κρασιά που είναι υψηλής ποιότητας και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές της οινολογίας, όπως η αμπελοκαλλιέργεια, η οινοποίηση, η οινογευσία και άλλα. Για να γίνει κάποιος ειδικός στην οινολογία, πρέπει να έχει μια ισχυρή κατανόηση όλων αυτών των διαφορετικών πτυχών.

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΚΟΥΜΠΡΗ

Τι είναι οινογνωσία;

Οινογνωσία είναι η μελέτη και η απόλαυση του κρασιού. Για να είστε γνώστης του κρασιού, πρέπει να έχετε γνώσεις σχετικά με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών, την αμπελουργία, την παραγωγή κρασιού, τη γευσιγνωσία και πολλά άλλα. Πρέπει επίσης να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε διαφορετικούς τύπους κρασιών και να γνωρίζετε ποια χαρακτηριστικά κάνουν τον κάθε τύπο μοναδικό.

Τα σεμινάρια Οινολογίας/Οινογνωσίας του PRAXIS έχουν σχεδιαστεί για να διδάξουν στους ανθρώπους όλες τις πτυχές του κρασιού: από τις ποικιλίες σταφυλιών μέχρι την παραγωγή κρασιού. Καλύπτουν επίσης θέματα όπως η γευσιγνωσία κρασιού και ο συνδυασμός φαγητού. Οι συμμετέχοντες, με την ολοκλήρωση των courses θα είναι σε θέση να κατανοούν καλύτερα τον τρόπο επιλογής, γεύσης, συνδιασμού και απόλαυσης κρασιών.

Τι θα μάθετε στα σεμινάρια του PRAXIS;

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου Οινολογίας/Οινογνωσίας του PRAXIS εδώ: https://www.iekpraxis.gr/seminar/touristikon-spoudon/seminario-oinologias-oinognosias/

Τα βασικά: ποικιλίες σταφυλιών, στυλ κρασιού, παραγωγή κρασιού

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κρασιού και η κάθε μία δίνει τη δική της μοναδική γεύση στο τελικό προϊόν. Τα πιο κοινά σταφύλια κόκκινου κρασιού είναι το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Pinot Noir. Στα σταφύλια λευκού κρασιού περιλαμβάνονται το Chardonnay, το Sauvignon Blanc και το Riesling.

Οι οινοπαραγωγοί μπορούν να παράγουν μια μεγάλη ποικιλία από στυλ κρασιού, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μερικά από τα πιο δημοφιλή στυλ κρασιού περιλαμβάνουν κόκκινα κρασιά, λευκά κρασιά, ροζέ και αφρώδη κρασιά. Κάθε στυλ κρασιού έχει το δικό του ξεχωριστό γευστικό προφίλ που καθορίζεται από την ποικιλία που χρησιμοποιείται, τη διαδικασία οινοποίησης που χρησιμοποιείται και τη διαδικασία παλαίωσης.

Η διαδικασία οινοποίησης είναι μια τέχνη από μόνη της και υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενός συγκεκριμένου στυλ κρασιού. Το πιο σημαντικό μέρος της διαδικασίας είναι η επιλογή των σωστών σταφυλιών και στη συνέχεια το κρασί πρέπει να ζυμωθεί σωστά. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ζύμωσης και ο καθένας παράγει ένα διαφορετικό είδος κρασιού.

Το πιο σημαντικό πράγμα όμως που πρέπει να θυμάστε όταν φτιάχνετε κρασί είναι ότι κάθε βήμα της διαδικασίας μπορεί να επηρεάσει το τελικό προϊόν. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να επιλέξετε τα σωστά σταφύλια και να γίνει σωστά η ζύμωση. Με τόσες πολλές διαφορετικές τεχνικές και νόστιμες ποικιλίες σταφυλιού διαθέσιμες, δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην φτιάξετε ένα γευστικό κρασί που θα απολαύσουν όλοι.

 

Εξερευνώντας τον κόσμο του ελληνικού κρασιού

Όσον αφορά το κρασί, η Ελλάδα συχνά παραβλέπεται. Αλλά με περισσότερες από 300 γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού, η χώρα έχει πολλά να προσφέρει όσον αφορά την ποικιλομορφία. Τα ελληνικά κρασιά είναι επίσης κατάλληλα για φαγητό, χάρη στην οξύτητα και τον ορυκτό τους χαρακτήρα.

Αν σας ενδιαφέρει να εξερευνήσετε τον κόσμο του ελληνικού κρασιού, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας. Πρώτον, η Ελλάδα χωρίζεται σε πέντε κύριες αμπελοοινικές περιοχές: Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Κρήτη. Κάθε περιοχή έχει το δικό της μοναδικό κλίμα και τύπο εδάφους, πράγμα που σημαίνει ότι τα κρασιά που παράγονται εκεί θα ποικίλλουν ως προς το στυλ.

Δεύτερον, τα ελληνικά κρασιά παρασκευάζονται συχνά από μείγματα πολλαπλών ποικιλιών σταφυλιού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι περίπλοκα και ενδιαφέροντα, αλλά μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσετε εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται.

Τα στυλ: κόκκινο, λευκό, αστραφτερό και πολλά άλλα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ κρασιού, από κόκκινο και λευκό έως αφρώδη και γλυκό. Κάθε είδος κρασιού έχει τη δική του ξεχωριστή γεύση και μπορεί να συνδυαστεί με διαφορετικά φαγητά. Μιας και το καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή γεύση είναι συνήθως δύσκολο να αποφασίσετε ποιο να επιλέξετε.

Στο σεμινάριο κρασιού του PRAXIS, θα δοκιμάσετε διάφορα κρασιά και θα μάθετε για την ιστορία και την παραγωγή τους. Μέσω της γευσιγνωσίας σε μια σειρά απο επιλεγμένες ετικέτες θα μπορέσετε να αναγνωρίζετε τα γευστικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας και του κάθε είδους. Θα μάθετε επίσης για το συνδυασμό του κρασιού με το φαγητό, καθώς και για το πώς να το αποθηκεύετε και να το σερβίρετε. Παρακολουθώντας ένα σεμινάριο, μπορείτε να γίνετε ειδικοί στο κρασί σε ελάχιστο χρόνο!

Food Pairing

Ταίριασμα φαγητού και κρασιού: a pair made in heaven

Όσον αφορά τον συνδυασμό φαγητού και κρασιού, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Γι’ αυτό το λόγο, στα σεμινάρια Οινολογίας/Οινογνωσίας του PRAXIS δίνουμε μεγάλη σημασία στο wine pairing. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες γενικές οδηγίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το τέλειο ζευγάρι για το γεύμα σας.

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε τις κυρίαρχες γεύσεις στο πιάτο σας. Είναι αλμυρό ή γλυκό; Πικάντικο ή ήπιο; Αφού προσδιορίσετε τις βασικές γεύσεις, μπορείτε να αρχίσετε να περιορίζετε τις επιλογές κρασιού σας.

Για παράδειγμα, αν ετοιμάζετε ένα πιάτο με τολμηρές, πικάντικες γεύσεις, θα θέλετε να το συνδυάσετε με ένα κρασί που έχει αρκετή οξύτητα και αλκοόλ για να αντέξει αυτές τις γεύσεις. Ένα μεστό κόκκινο όπως το Cabernet Sauvignon ή το Syrah θα ήταν μια καλή επιλογή.

Αν φτιάχνετε ένα πιο γλυκό πιάτο, όπως κομπόστα φρούτων ή επιδόρπιο, αναζητήστε ένα κρασί με παρόμοια επίπεδα γλυκύτητας.

Τα οφέλη από την παρακολούθηση σεμιναρίου οινολογίας

Είτε είστε λάτρης του κρασιού είτε επαγγελματίας στον κλάδο του κρασιού, η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου οινολογίας είναι επωφελής. Θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε για την παραγωγή κρασιού, την αμπελουργία και να δοκιμάσετε κρασιά από όλο τον κόσμο.

Τα σεμινάρια οινολογίας πραγματοποιούνται από επιτυχημένους επαγγελματίες και καθηγητές του κλάδου οι οποίοι μπορούν να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε.

Εαν είστε επαγγελματίας στον χώρο της εστίασης ή του τουρισμού, τα σεμινάρια οινολογίας και οινογνωσίας είναι η τέλεια ευκαιρία να αναπτύξετε τα skill σας και να προσθέσετε μια περιζήτητη γνώση στο βιογραφικό σας.

Η οινογνωσία είναι πλέον απαραίτητη στη λιανική και χονδρική gourmet ειδών καθώς και κρασιών. Εκτοξεύστε την επιχείρησή σας με νέους τρόπους προώθησης των προιόντων σας.

Τέλος, η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε άλλους wine lovers και να κάνετε νέους φίλους.

 

Μάθε περισσότερα για τα σεμινάρια Οινολογίας / Οινογνωσίας εδώ: https://www.iekpraxis.gr/seminar/touristikon-spoudon/seminario-oinologias-oinognosias/

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US