Ενδιαφέρομαι

Ενδιαφέρομαι

Σημεία Υπεροχής

  • Σχολή απόλυτα εξειδικευμένη στα Επαγγέλματα της Γεωργο-Κτηνοτροφικής Παραγωγής, του Γάλακτος και των Τροφίμων.
  • Διευθυντικό και Διοικητικό Προσωπικό με ειδίκευση στον Γεωργο-Κτηνοτροφικό Τομέα.
  • Νέα υπερσύγχρονα κτήρια με “state of the art” εργαστηριακές εγκαταστάσεις και εύκολη πρόσβαση.
  • Εκπαιδευτές Τυροκόμοι, Τεχνολόγοι Τροφίμων, Χημικοί, Διατροφολόγοι, Γεωπόνοι Ζωικής Παραγωγής, Κτηνίατρο και πολλοί άλλοι επιστήμονες με πολύ υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα
  • Δίπλωμα αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας, το ΑΣΕΠ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Εμπλουτισμός του Προγράμματος Σπουδών με Επαγγελματικά Σεμινάρια, Διαλέξεις, Ημερίδες και Εκπαιδευτικές Επισκέψεις, που διευρύνουν τους εκπαιδευτικούς ορίζοντες και ενισχύουν το βιογραφικό των σπουδαστών.
  • Δωρεάν βιβλία, εκπαιδευτικά εγχειρίδια και σημειώσεις για όλους τους σπουδαστές
  • Ανταγωνιστικά Δίδακτρα που περιλαμβάνουν πολλές extra παροχές, ΔΕΝ έχουν «κρυφές» χρεώσεις και αντανακλούν την άριστη σχέση ποιότητας τιμής που προσφέρει το ΙΕΚ PRAXIS
  • Ευέλικτα προγράμματα εξόφλησης διδάκτρων με άτοκες δόσεις.   
  • Εξατομικευμένη υποστήριξη και εξυπηρέτηση με Προσωπικό Σύμβουλο Σπουδών για κάθε σπουδαστή, για θέματα επαγγελματικής εξέλιξης, σύνταξη βιογραφικού, μαθήματα συνέντευξης εργασίας, κλείσιμο συνεντεύξεων, συμμετοχή σε career days, υποστήριξη στην εύρεση κατοικίας και πολλά άλλα.
  • Μεγάλο Δίκτυο συνεργαζόμενων Τυροκομείων για Πρακτική Άσκηση και προώθηση στην απασχόληση στις πιο δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου της Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας.

Παροχές

ΔΩΡΕΑΝ το 5ο εξάμηνο της ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

  • Το 5ο εξάμηνο φοίτησης (ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) προσφέρεται ΧΩΡΙΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ στους σπουδαστές, με ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ σε δυναμικές επιχειρήσεις κάθε κλάδου

 

ΔΩΡΕΑΝ Εκπαιδευτικό υλικό ΑΞΙΑΣ άνω των 200 €

  • Παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ πλήρες σετ Βιβλιοδετημένων Επιστημονικών Σημειώσεων (εκδόσεις ΙΕΚ PRAXIS) ή Βιβλίων για ΟΛΑ τα μαθήματα της ειδικότητας.

 

ΔΩΡΕΑΝ Σεμινάρια της ειδικότητας

  • Ολοκληρωμένο Σεμινάριο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

 

Άλλα ΔΩΡΕΑΝ Σεμινάρια Εξειδίκευσης και Παρουσιάσεις από Ειδικούς

  • Δείτε όλο το πρόγραμμα σεμιναρίων στο PRAXIS OPEN

 

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ και Η/Υ

  • Στο αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα της ειδικότητας από το Υπουργείο Παιδείας ΔΕΝ περιλαμβάνεται πλέον η εκμάθηση Αγγλικών και Η/Υ
  • Το ΙΕΚ PRAXIS προσφέρει ωστόσο ΔΩΡΕΑΝ σε όλους τους σπουδαστές του μαθήματα ΑΓΓΛΙΚΩΝ και ΧΡΗΣΗΣ Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, με σκοπό την ενίσχυση των γνώσεων και των βιογραφικών των σπουδαστών μας ώστε να έρθουν πιο κοντά στον στόχο της επαγγελματικής αποκατάστασης & σταδιοδρομίας.

 

ΔΩΡΕΑΝ προετοιμασία για πιστοποιήσεις ΑΓΓΛΙΚΩΝ, Η/Υ και Πιστοποιήσεων της Ειδικότητας

  • Στα πλαίσια των extra ΔΩΡΕΑΝ μαθημάτων γίνεται αποτελεσματική προετοιμασία για την απόκτηση αναγνωρισμένων από το ΑΣΕΠ Πτυχίων ΑΓΓΛΙΚΩΝ, Η/Υ και Πιστοποιήσεων της Ειδικότητας (τα μαθήματα είναι δωρεάν για όλους τους καταρτιζόμενους, επιβάρυνση υπάρχει μόνον για τα εξέταστρα που καταβάλλονται στους αντίστοιχους φορείς πιστοποίησης πχ ACTA, GLOBAL CERT, NOCN, VELLUM, TOEIC, CITY & GUILDS κλπ)

 

Σεμινάρια σε προνομιακές τιμές

  • Εκτός από τον κύκλο των δωρεάν σεμιναρίων, οι καταρτιζόμενοι έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο σεμινάριο που διοργανώνει ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός σε προνομιακές τιμές:
  • Κατά την διάρκεια των σπουδών: 50% έκπτωση σε οποιοδήποτε σεμινάριο
  • Μετά την αποφοίτηση: 30% έκπτωση για τα σεμινάρια και 40% έκπτωση για παρακολούθηση άλλης ειδικότητας ΙΕΚ.
  • Συγγενείς: Δικαίωμα στις παραπάνω εκπτώσεις έχουν ταυτόχρονα και όλοι οι συγγενείς 1ου βαθμού των σπουδαστών

 

Εκπαιδευτικές επισκέψεις , συμμετοχή σε εκθέσεις και συνέδρια

  • Κατά την διάρκεια της κατάρτισης οι καταρτιζόμενοι θα  πραγματοποιήσουν σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων σε συνέδρια, εκθέσεις, ημερίδες, επιχειρήσεις κλπ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • ΔΩΡΕΑΝ Σεμινάρια: 1) σύνταξης βιογραφικού, 2) Προετοιμασίας για συνέντευξη εργασίας, 3) Ενεργητικών Τεχνικών Αναζήτησης Εργασίας
  • Διοργάνωση Ημερών Καριέρας (Career Days)
  • Εξασφάλιση Πρακτικής Άσκησης για ΟΛΟΥΣ τους σπουδαστές με ευθύνη της σχολής
  • Προώθηση βιογραφικού σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις
  • Κλείσιμο ραντεβού για συνέντευξη

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΡΕΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

  • Για τους καταρτιζόμενους από επαρχία, αλλά και για κάθε σπουδαστή μας, παρέχεται αποτελεσματική υποστήριξη για την εύρεση κατοικίας

Προφίλ Ειδικότητας

Ο Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος χρησιμοποιώντας ειδικές μεθόδους και μηχανήματα παρασκευάζει τυριά κάθε είδους, όπως λευκά τυριά άλμης (φέτα, μπάτζος), μαλακά τυριά (γαλοτύρι, ανεβατό, κοπανιστή), σκληρά τυριά (κεφαλογραβιέρα, φορμαέλλα), ημίσκληρα τυριά (κασέρι), τυριά τυρογάλακτος (μανούρι, ξυνομυζήθρα), καθώς και άλλα προϊόντα που προέρχονται από το γάλα (γιαούρτι, βούτυρο κ.ά.).

 

  • Η Τυροκομία και η Γαλακτοκομία είναι από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους τα τελευταία χρόνια και αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας τροφίμων της χώρας.
  • Τα τελευταία 25 χρόνια δημιουργούνται διαρκώς νέες κτηνοτροφικές μονάδες μεγάλης δυναμικότητας και μεγάλες Βιομηχανικές Μονάδες με υπερσύγχρονο εξοπλισμό που παράγουν γάλα, γιαούρτι, τυριά και συναφή προϊόντα και παραπροϊόντα.
  • Ταυτόχρονα, ανάπτυξη παρουσιάζουν και οι μικρές τυροκομικές μονάδες στην ύπαιθρο, οι οποίες λειτουργούν ως μικρές οικογενειακές γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα με πολύ καλές προοπτικές.
  • Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, ενώ πλέον οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας μικρών τυροκομικών μονάδων γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές

 

Στα πλαίσια αυτά, η εξειδικευμένες σπουδές Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας, δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που απαιτείται σε κάθε νέο που θέλει να ασχοληθεί με το αποδοτικό επάγγελμα της τυροκομίας, επιτρέποντάς του να ασχοληθεί είτε ως αρχηγός γαλακτοκομικής - τυροκομικής μονάδας ή να εργαστεί στην βιομηχανία γάλακτος με πολύ καλές προοπτικές.

 

Τι θα μάθω

Ο Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος γνωρίζει όλη την διαδικασία και τα στάδια παραγωγής τυριού, η οποία σε γενικές γραμμές έχει ως εξής:

 

  • Το γάλα τοποθετείται μέσα σε ειδικά δοχεία με προσθήκη λακτικού αναβρασμού για να ξεκινήσει η διαδικασία της πήξης του.
  • Το μείγμα ζεσταίνεται στην κατάλληλη θερμοκρασία, με διαρκή ανάδευση, μέχρι να πάρει την αναγκαία σύσταση και τοποθετείται σε ειδικές σακούλες για να αποστραγγιστεί το νερό και να σχηματιστεί το τυρί.
  • Τέλος, το τυρί τοποθετείται σε ειδικά καλούπια, αλατίζεται μέσα στο νερό και μεταφέρεται σε θαλάμους ωρίμανσης με σκοπό τη συντήρησή του και στη συνέχεια τη διάθεσή του στην αγορά.
  • Η παραδοσιακή αυτή διαδικασία χρησιμοποιείται - με τις αναλογίες της - από την μικρή τυροκομική μονάδα έως τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδας γαλακτοκομίας και τυροκομίας.

 

Με το τέλος των σπουδών τους, οι απόφοιτοι της Ειδικότητας Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος αποκτούν:

 

  • Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων τους.
  • Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης (Επιπέδου 5), με τά την επιτυχή συμμετοχή των κατόχων Β.Ε.Κ. στις εξετάσεις Πιστοποίησης Θεωρητικού και Πρακτικού Μέρους που διοργανώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα ο ΕΟΠΠΕΠ.
  • Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης: την αποκτούν όλοι όσοι έχουν επιτύχει στις Εξετάσεις Πιστοποίησης και την χρησιμοποιούν μέχρι να εκδοθεί το Δίπλωμά τους.

 

Για την άσκηση του επαγγέλματος του Τεχνικού Γαλακτοκομίας - Τυροκόμου, δεν απαιτείται καμία επιπλέον άδεια άσκησης επαγγέλματος πλην του διπλώματος που απονέμει ο ΕΟΠΠΕΠ μετά τις επιτυχείς εξετάσεις πιστοποίησης.

Ποια επαγγελματικά καθήκοντα θα έχω

Ο Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος έχει αποκτήσει ολοκληρωμένες και σύγχρονες γνώσεις για να μπορεί να φτιάχνει τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα, παγωτά, κ.λπ. και έτσι:

 

  • Είναι υπεύθυνος για φάσεις της επεξεργασίας του γάλακτος (καθαρισμός, παστερίωση, εμφιάλωση, έλεγχος ποιότητας κ.λπ.) στις μονάδες γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Στα Τυροκομεία φροντίζει για την αγορά του γάλακτος, την επεξεργασία του, την μεταφορά του σε θαλάμους ωρίμανσης και την πώληση ή συντήρησή του σε ψυγεία.

 

Ο Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος μέσα από την υψηλού επιπέδου κατάρτιση πάνω στις σύγχρονες τάσεις παραγωγής και επεξεργασίας γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων, μπορεί να απασχοληθεί στην παραγωγή διαφόρων μορφών τυποποιημένου και μεταποιημένου γάλακτος, των προϊόντων και παραπροϊόντων του.

 

  • Στην αγορά εργασίας μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των εργαζομένων που ασχολείται με το επάγγελμα έχουν εκπαιδευτεί σε δομές Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία έχει μόνο εμπειρική ειδίκευση.
  • Έτσι, ο απόφοιτος της ειδικότητας ΙΕΚ Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος διαθέτει τόσο τυπικά, όσο και κυρίως ουσιαστικά προσόντα για να παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, είτε αποφασίσει να εργαστεί σε μικρές ή μεγάλες Τυροκομικές και Γαλακτοκομικές μονάδες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες ή να αυτοαπασχοληθεί στα πλαίσια της δικής του Τυροκομικής Εκμετάλλευσης.
  • Πράγματι, με τις γνώσεις που αποκτά ο απόφοιτος της ειδικότητας ΙΕΚ Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά την δική του μικρή οικογενειακή επιχείρηση και να συνδιάσει την παράδοση με την υψηλή τεχνολογία, παράγοντας ανταγωνιστικά προϊόντα με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας.

Που μπορώ να δουλέψω

O απόφοιτος της Eιδικότητας Τεχνικός Γαλακτοκομίας-Τυροκόμος, μπορεί να εργαστεί, ως πολύτιμο στέλεχος:

 

  • σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις κάθε είδους
  • σε γεωργο-κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς,
  • σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες γάλακτος, τυριού, γιαουρτιού
  • ως ελεύθερος επαγγελματίας, διευθύνοντας και λειτουργώντας τη δική του τυροκομική - γαλακτοκομική επιχείρηση.

Ποια μαθήματα θα παρακολουθήσω

ΜΑΘΗΜΑΤΑ & ώρες μαθημάτων ανά εβδομάδα σε κάθε ΕΞΑΜΗΝΟ

Α

Β

Γ

Δ

Παραγωγή και αξιοποίηση γάλακτος

2

4

 

 

Χημεία γάλακτος

4

 

 

 

Μικροβιολογία γάλακτος

 

3

 

 

Τεχνολογία γάλακτος

3

3

 

 

Εξοπλισμός και Οργάνωση Βιομηχανιών Γάλακτος

 

4

 

 

Τυροκομία Ι

 

 

6

 

Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

3

3

3

3

Βουτυροκομία

2

 

 

 

Τυροκομία ΙΙ

 

 

 

6

Εξοπλισμός τυροκομείου

 

 

5

 

Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας - Προστασία περιβάλλοντος - Απορρυπαντικά - Απολυμαντικά

 

 

 

2

Γεωργική οικονομία και πολιτική

2

 

 

 

Οργάνωση Επιχείρησης - Marketing

 

 

2

2

Παραγωγή Παραπροϊόντων γάλακτος

 

 

3

3

Τεχνολογία και έλεγχος προϊόντων γάλακτος

 

 

1

2

Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων

 

 

 

2

Γεωργικές εγκαταστάσεις

4

 

 

 

Γεωργική τεχνική

 

3

 

 

ΣΥΝΟΛΟ ωρών ανά εβδομάδα

20

20

20

20

 

Καλωσόρισμα

Καλωσήρθατε στο ΙΕΚ PRAXIS, το πιο Ποιοτικό Εκπαιδευτήριο. Το ΙΕΚ PRAXIS διαθέτει Υπερσύγχρονες Εγκαταστάσεις, την πιο Δυνατή Ομάδα Εκπαιδευτών και σημαντικές Εταιρικές Συνεργασίες για την εξασφάλιση της πρακτικής άσκησης και την αποτελεσματική επαγγελματική προώθηση των αποφοίτων του.

Διαβάστε την γνώμη των επιτυχημένων Αποφοίτων μας, αποφασίστε με την βοήθεια των εξειδικευμένων Συμβούλων μας για το πρόγραμμα που σας ταιριάζει, επιλέξτε μία από τις 50 Δυναμικές Ειδικότητες του ΙΕΚ PRAXIS ή κάποιο από τα δεκάδες Εξειδικευμένα μας Σεμινάρια και κάντε ΣΗΜΕΡΑ την Πρώτη Πράξη της Επαγγελματικής σας Επιτυχίας!

Επικοινωνία