Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος

Ενδιαφέρομαι

Ενδιαφέρομαι

Σημεία Υπεροχής

 • 10 Σημεία Υπεροχής του ΙΕΚ PRAXIS στην Ειδικότητα της Τυροκομίας

  1.  Σχολή απόλυτα εξειδικευμένη στα Γεωργο-Κτηνοτροφικά Επαγγέλματα. Τα Διευθυντικά Στελέχη του Οργανισμού ειδικεύονται στις Γεωπονικές Επιστήμες και Διευθύνουν τον Τομέα των Αγροτικών.
  2.  Με Υπερσύγχρονα Εργαστήρια Χημείας, Τυροκομίας και Γευσιγνωσίας, βραστήρες γάλακτος και ειδικά ψυγεία ωριμαντήρια φτιάχνουμε όλα τα είδη των τυριών. Γνωρίστε τα 300 είδη τυριών που παράγει η Ελλάδα. Κλείστε μια επίσκεψη να γνωρίσετε τα Εργαστηρία μας.
  3. Δυναμική Ομάδα με είκοσι (20) Εκπαιδευτές Τυροκόμους, Τεχνολόγους Τροφίμων, Χημικούς, Διατροφολόγους, Γεωπόνους Ζωικής Παραγωγής, Κτηνίατρους με Master & Διδακτορικά, με πλούσια διδακτική και επαγγελματική εμπειρία. Μελετήστε τα Βιογραφικά τους & γνωρίστε τους από κοντά.
  4. Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εξαιρετικά τυροκομεία που εφαρμόζουν ιδιαίτερες τεχνικές. Στην Μύκονο, στην Τήνο, στην Αττική και στην Εύβοια. Δείτε τα agronews
  5. Οργανωμένο Γραφείο Σταδιοδρομίας (Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος, Ημέρες Καριέρας και Ατομικός σύμβουλος σπουδών). Γνωρίστε τον σύμβουλο σας.
  6. Παρέχονται  Βιβλία εξειδικευμένων στον αγροτικό τομέα εκδοτικών οίκων και σημειώσεις  χωρίς χρέωση, σε έντυπη μορφή για όλα τα μαθήματα. Δείτε τα
  7. Μεγάλο Δίκτυο συνεργαζόμενων Τυροκομείων για Πρακτική Άσκηση και προώθηση στην απασχόληση στις πιο δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου της Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας. Δείτε τις εταιρείες
  8. Εξειδικευμένα σεμινάρια Γεωργοκτηνοτροφικά καθώς και Μαθήματα Ξένων Γλωσσών & Η/Υ παρέχονται χωρίς χρέωση. Δείτε αναλυτικά τα παρεχόμενα σεμινάρια και τις Πιστοποιήσεις στις παροχές μας.
  9. Φροντιστηριακά μαθήματα για την απόκτηση Κρατικού Διπλώματος επιπέδου 5 αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας, το ΑΣΕΠ και την Ευρωπαϊκή Ένωση
  10. Οι Δεσμεύσεις μας σε όλα τα παραπάνω δίνονται γραπτώς και υπογεγραμμένα στους υποψήφιους σπουδαστές, ενώ η αίτηση εγγραφής δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις και "ψιλά γράμματα".

Παροχές

Οι Σχολές Τυροκομίας PRAXIS, τα πιο Ποιοτικά ΙΕΚ για Σπουδές Τυροκομίας σε Αθήνα και Χαλκίδα, παρέχουν ένα ανταγωνιστικό πακέτο extra παροχών,

Αναλυτικά για την Ειδικότητα της Τυροκομίας:

Το 5ο εξάμηνο της Πρακτικής Άσκησης

 • Το 5ο εξάμηνο φοίτησης προσφέρεται Χωρίς Δίδακτρα στους σπουδαστές, με Εξασφάλιση Πρακτικής για όλους σε δυναμικές επιχειρήσεις κάθε κλάδου.

 Εκπαιδευτικό υλικό

 • Παρέχεται πλήρες σετ Βιβλίων εκδόσεων Ψύχαλου ή Βιβλιοδετημένων Επιστημονικών Σημειώσεων (εκδόσεις ΙΕΚ PRAXIS) σε έντυπη μορφή  για όλα τα μαθήματα της ειδικότητας.

Σεμινάρια της ειδικότητας χωρίς χρέωση

 • Οι σπουδαστές θα παρακολουθήσουν χωρίς χρέωση  Σεμινάρια Εξειδίκευσης και Παρουσιάσεις από Ειδικούς.Δηλάδή:
 1. Τυφλή γευσιγνωσία τυριών
 2. Εξειδικευμένο σεμινάριο οινολογίας και food pairing με τυριά
 3. Σεμινάριο: Κοστολόγηση
 4. Σεμινάριο:Επιδοτήσεις και Γεωργικά Προγράμματα

 

Εκπαιδευτικές επισκέψεις, συμμετοχή σε εκθέσεις και συνέδρια

 • Κατά την διάρκεια της κατάρτισης οι καταρτιζόμενοι θα  πραγματοποιήσουν σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων σε τυροκομεία, σε εκθέσεις, σε ημερίδες, κλπ Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκπαιδευτικές επισκέψεις:
 1. στην Μύκονος Farmers,
 2. στην Φάρμα Μαλτέζος,
 3. στο Τυροκομείο Κουκά,
 4. στο Τυροκομείο Μυκόνου,
 5. στο Τυροκομείο Τήνου,
 6. σε Τυροκομείο στην Ανατολική Αττική,
 7. καθώς και την συμμετοχή μας στην Τυροκομική Έκθεση Dairy Expo

 Μαθήματα Ξένων Γλωσσών & Η/Υ καθώς Προετοιμασία για Πιστοποιήσεις

 • Στο αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα της ειδικότητας από το Υπουργείο Παιδείας Δεν περιλαμβάνεται πλέον η εκμάθηση Ξένων Γλωσσών & Η/Υ
 • Το ΙΕΚ PRAXIS προσφέρει ωστόσο χωρίς χρέωση  σε όλους τους σπουδαστές του μαθήματα Αγγλικών,Γαλλικών,Γερμανικών,Ισπανικών, Ρωσσικών & Η/Υ
 • Επιβάρυνση υπάρχει μόνον για τα εξέταστρα που καταβάλλονται στους αντίστοιχους φορείς πιστοποίησης πχ ACTA, GLOBAL CERT, NOCN, VELLUM, TOEIC, CITY & GUILDS κλπ)

 

Προγράμματα σε προνομιακές τιμές

 • Κατά την διάρκεια των σπουδών: 50% έκπτωση σε οποιοδήποτε πρόγραμμα
 • Μετά την αποφοίτηση: 30% έκπτωση για τα σεμινάρια ή για παρακολούθηση άλλης ειδικότητας ΙΕΚ.
 • Συγγενείς: Δικαίωμα στις παραπάνω εκπτώσεις έχουν ταυτόχρονα και όλοι οι συγγενείς 1ου βαθμού των σπουδαστών

Γραφείο Σταδιοδρομίας

 • Σεμινάρια: 1) σύνταξης βιογραφικού, 2) Προετοιμασίας για συνέντευξη εργασίας, 3) Ενεργητικών Τεχνικών Αναζήτησης Εργασίας
 • Διοργάνωση Ημερών Καριέρας (Career Days)
 • Εξασφάλιση Πρακτικής Άσκησης για όλους τους σπουδαστές με ευθύνη της σχολής
 • Προώθηση βιογραφικού σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις
 • Κλείσιμο ραντεβού για συνέντευξη

Υποστήριξη Εύρεσης Κατοικίας

 • Για τους καταρτιζόμενους από επαρχία, αλλά και για κάθε σπουδαστή μας, παρέχεται αποτελεσματική υποστήριξη για την εύρεση κατοικίας

Προφίλ Ειδικότητας

Ο Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος χρησιμοποιώντας ειδικές μεθόδους και μηχανήματα παρασκευάζει τυριά κάθε είδους, όπως λευκά τυριά άλμης (φέτα, μπάτζος), μαλακά τυριά (γαλοτύρι, ανεβατό, κοπανιστή), σκληρά τυριά (κεφαλογραβιέρα, φορμαέλλα), ημίσκληρα τυριά (κασέρι), τυριά τυρογάλακτος (μανούρι, ξυνομυζήθρα), καθώς και άλλα προϊόντα που προέρχονται από το γάλα (γιαούρτι, βούτυρο κ.ά.).

 • Η Τυροκομία και η Γαλακτοκομία είναι από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους τα τελευταία χρόνια και αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας τροφίμων της χώρας.
 • Τα τελευταία 25 χρόνια δημιουργούνται διαρκώς νέες κτηνοτροφικές μονάδες μεγάλης δυναμικότητας και μεγάλες Βιομηχανικές Μονάδες με υπερσύγχρονο εξοπλισμό που παράγουν γάλα, γιαούρτι, τυριά και συναφή προϊόντα και παραπροϊόντα.
 • Ταυτόχρονα, ανάπτυξη παρουσιάζουν και οι μικρές τυροκομικές μονάδες στην ύπαιθρο, οι οποίες λειτουργούν ως μικρές οικογενειακές γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα με πολύ καλές προοπτικές.
 • Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, ενώ πλέον οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας μικρών τυροκομικών μονάδων γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές

Στα πλαίσια αυτά, η εξειδικευμένες σπουδές Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας, δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που απαιτείται σε κάθε νέο που θέλει να ασχοληθεί με το αποδοτικό επάγγελμα της τυροκομίας, επιτρέποντάς του να ασχοληθεί είτε ως αρχηγός γαλακτοκομικής - τυροκομικής μονάδας ή να εργαστεί στην βιομηχανία γάλακτος με πολύ καλές προοπτικές.

 

Τι θα μάθω

Ο Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος γνωρίζει όλη την διαδικασία και τα στάδια παραγωγής τυριού, η οποία σε γενικές γραμμές έχει ως εξής:

 • Το γάλα τοποθετείται μέσα σε ειδικά δοχεία με προσθήκη λακτικού αναβρασμού για να ξεκινήσει η διαδικασία της πήξης του.
 • Το μείγμα ζεσταίνεται στην κατάλληλη θερμοκρασία, με διαρκή ανάδευση, μέχρι να πάρει την αναγκαία σύσταση και τοποθετείται σε ειδικές σακούλες για να αποστραγγιστεί το νερό και να σχηματιστεί το τυρί.
 • Τέλος, το τυρί τοποθετείται σε ειδικά καλούπια, αλατίζεται μέσα στο νερό και μεταφέρεται σε θαλάμους ωρίμανσης με σκοπό τη συντήρησή του και στη συνέχεια τη διάθεσή του στην αγορά.
 • Η παραδοσιακή αυτή διαδικασία χρησιμοποιείται - με τις αναλογίες της - από την μικρή τυροκομική μονάδα έως τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδας γαλακτοκομίας και τυροκομίας.

Με το τέλος των σπουδών τους, οι απόφοιτοι της Ειδικότητας Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος αποκτούν:

 • Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων τους.
 • Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης (Επιπέδου 5), με τά την επιτυχή συμμετοχή των κατόχων Β.Ε.Κ. στις εξετάσεις Πιστοποίησης Θεωρητικού και Πρακτικού Μέρους που διοργανώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα ο ΕΟΠΠΕΠ.
 • Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης: την αποκτούν όλοι όσοι έχουν επιτύχει στις Εξετάσεις Πιστοποίησης και την χρησιμοποιούν μέχρι να εκδοθεί το Δίπλωμά τους.


Για την άσκηση του επαγγέλματος του Τεχνικού Γαλακτοκομίας - Τυροκόμου, δεν απαιτείται καμία επιπλέον άδεια άσκησης επαγγέλματος πλην του διπλώματος που απονέμει ο ΕΟΠΠΕΠ μετά τις επιτυχείς εξετάσεις πιστοποίησης.

Ποια επαγγελματικά καθήκοντα θα έχω

Ο Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος έχει αποκτήσει ολοκληρωμένες και σύγχρονες γνώσεις για να μπορεί να φτιάχνει τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα, παγωτά, κ.λπ. και έτσι:

 • Είναι υπεύθυνος για φάσεις της επεξεργασίας του γάλακτος (καθαρισμός, παστερίωση, εμφιάλωση, έλεγχος ποιότητας κ.λπ.) στις μονάδες γαλακτοκομικών προϊόντων
 • Στα Τυροκομεία φροντίζει για την αγορά του γάλακτος, την επεξεργασία του, την μεταφορά του σε θαλάμους ωρίμανσης και την πώληση ή συντήρησή του σε ψυγεία.

Ο Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος μέσα από την υψηλού επιπέδου κατάρτιση πάνω στις σύγχρονες τάσεις παραγωγής και επεξεργασίας γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων, μπορεί να απασχοληθεί στην παραγωγή διαφόρων μορφών τυποποιημένου και μεταποιημένου γάλακτος, των προϊόντων και παραπροϊόντων του.

 • Στην αγορά εργασίας μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των εργαζομένων που ασχολείται με το επάγγελμα έχουν εκπαιδευτεί σε δομές Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία έχει μόνο εμπειρική ειδίκευση.
 • Έτσι, ο απόφοιτος της ειδικότητας ΙΕΚ Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος διαθέτει τόσο τυπικά, όσο και κυρίως ουσιαστικά προσόντα για να παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, είτε αποφασίσει να εργαστεί σε μικρές ή μεγάλες Τυροκομικές και Γαλακτοκομικές μονάδες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες ή να αυτοαπασχοληθεί στα πλαίσια της δικής του Τυροκομικής Εκμετάλλευσης.
 • Πράγματι, με τις γνώσεις που αποκτά ο απόφοιτος της ειδικότητας ΙΕΚ Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά την δική του μικρή οικογενειακή επιχείρηση και να συνδιάσει την παράδοση με την υψηλή τεχνολογία, παράγοντας ανταγωνιστικά προϊόντα με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας.

Που μπορώ να δουλέψω

O απόφοιτος της Eιδικότητας Τεχνικός Γαλακτοκομίας-Τυροκόμος, μπορεί να εργαστεί, ως πολύτιμο στέλεχος:

 • σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις κάθε είδους
 • σε γεωργο-κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς,
 • σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες γάλακτος, τυριού, γιαουρτιού
 • ως ελεύθερος επαγγελματίας, διευθύνοντας και λειτουργώντας τη δική του τυροκομική - γαλακτοκομική επιχείρηση.

Ποια μαθήματα θα παρακολουθήσω

ΜΑΘΗΜΑΤΑ & ώρες μαθημάτων ανά εβδομάδα σε κάθε ΕΞΑΜΗΝΟ

Α

Β

Γ

Δ

Παραγωγή και αξιοποίηση γάλακτος

2

4

 

 

Χημεία γάλακτος

4

 

 

 

Μικροβιολογία γάλακτος

 

3

 

 

Τεχνολογία γάλακτος

3

3

 

 

Εξοπλισμός και Οργάνωση Βιομηχανιών Γάλακτος

 

4

 

 

Τυροκομία Ι

 

 

6

 

Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

3

3

3

3

Βουτυροκομία

2

 

 

 

Τυροκομία ΙΙ

 

 

 

6

Εξοπλισμός τυροκομείου

 

 

5

 

Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας - Προστασία περιβάλλοντος - Απορρυπαντικά - Απολυμαντικά

 

 

 

2

Γεωργική οικονομία και πολιτική

2

 

 

 

Οργάνωση Επιχείρησης - Marketing

 

 

2

2

Παραγωγή Παραπροϊόντων γάλακτος

 

 

3

3

Τεχνολογία και έλεγχος προϊόντων γάλακτος

 

 

1

2

Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων

 

 

 

2

Γεωργικές εγκαταστάσεις

4

 

 

 

Γεωργική τεχνική

 

3

 

 

ΣΥΝΟΛΟ ωρών ανά εβδομάδα

20

20

20

20

 

Καλωσόρισμα

Καλωσήρθατε στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό PRAXIS.

Ο Οργανισμός διαθέτει Υπερσύγχρονες Εγκαταστάσεις σε 4 κτήρια και μια Δυνατή Ομάδα 300 Εκπαιδευτών.

Με Σημαντικές Εταιρικές Συνεργασίες η Επαγγελματική Αποκατάσταση των Αποφοίτων του φτάνει στο 90%.

Επιλέξτε μία από τις 73 Δυναμικές Ειδικότητες  ή Κάποιο από τα Εξειδικευμένα μας Σεμινάρια και κάντε Σήμερα την Πρώτη Πράξη της Επαγγελματικής σας Επιτυχίας!

Επικοινωνία