Οδηγός Επιλογής Τεχνικού Επαγγέλματος 2023: Βρείτε το κατάλληλο για εσάς

Η επιλογή του σωστού τεχνικού επαγγέλματος μπορεί να είναι καθοριστική για την επαγγελματική αλλά και προσωπική σας εξέλιξη. Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε έναν οδηγό για την επιλογή του κατάλληλου τεχνικού επαγγέλματος για εσάς, εξετάζοντας διάφορες ειδικότητες που προσφέρονται από το ΙΕΚ PRAXIS.

 

Μηχανικός Αυτοκινήτων

Μηχανικός ΑυτοκινήτωνΜηχανικός Αυτοκινήτων (https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/michanikos-aftokiniton/): Αν σας ενδιαφέρει η αυτοκινητοβιομηχανία και έχετε πάθος για την επισκευή και τη συντήρηση αυτοκινήτων, η ειδικότητα αυτή ίσως είναι ιδανική για εσάς. Ως μηχανικός αυτοκινήτων, θα αποκτήσετε γνώσεις για κινητήρες, μεταδόσεις, ανάρτηση και άλλα συστήματα των αυτοκινήτων.

Η ειδικότητα του μηχανικού αυτοκινήτων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων που αφορούν τη λειτουργία, τη συντήρηση, την επισκευή και τον έλεγχο των αυτοκινήτων. Ως μηχανικός αυτοκινήτων, θα είστε εξοπλισμένοι με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να αντιμετωπίσετε προβλήματα που σχετίζονται με τα κινητήρια συστήματα, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα, τα συστήματα πεδήσεως, την ανάρτηση και τη διεύθυνση, καθώς και τα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σας, θα μάθετε πώς να διαγνώσετε και να επιδιορθώσετε βλάβες, να εκτελέσετε τακτική συντήρηση και να προβείτε σε βελτιώσεις της απόδοσης των αυτοκινήτων. Επιπλέον, θα αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τις τελευταίες τεχνολογίες και καινοτομίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των αυτοκινήτων, όπως η υβριδική και η ηλεκτρική τεχνολογία, τα αυτόνομα οχήματα και τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.

Ως μηχανικός αυτοκινήτων, θα έχετε τη δυνατότητα να εργαστείτε σε διάφορους τομείς, όπως συνεργεία αυτοκινήτων, επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων, εταιρείες ενοικίασης οχημάτων και οργανισμούς που ασχολούνται με την τεχνική εξέταση οχημάτων. Μπορείτε επίσης να απασχοληθείτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, προσφέροντας τις υπηρεσίες σας σε πελάτες που χρειάζονται συμβουλές, συντήρηση ή επισκευές.

Για να εξελιχθείτε στον τομέα, η συνεχής εκπαίδευση και η ενημέρωση για τις τελευταίες τεχνολογίες και τεχνικές είναι απαραίτητες. Επιπλέον, η απόκτηση πιστοποιήσεων από αναγνωρισμένους φορείς και κατασκευαστές αυτοκινήτων μπορεί να βελτιώσει τις επαγγελματικές σας προοπτικές και να αυξήσει την αξία σας στην αγορά εργασίας.

Σε γενικές γραμμές, η επιλογή του επαγγέλματος του μηχανικού αυτοκινήτων είναι κατάλληλη για εκείνους που απολαμβάνουν την επίλυση προβλημάτων, την εργασία με τα χέρια και τη μηχανική. Η βιομηχανία των αυτοκινήτων εξελίσσεται διαρκώς, και η ζήτηση για εξειδικευμένους τεχνικούς είναι αναμενόμενο να αυξηθεί, ιδίως καθώς οι κατασκευαστές εισάγουν νέες τεχνολογίες και οχήματα με χαμηλότερες εκπομπές.

 

Ηλεκτρολόγος Εγκαταστάσεων

Ηλεκτρολόγος ΕγκαταστάσεωνΗλεκτρολόγος Εγκαταστάσεων (https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/ilektrologos-egkatastaseon/): Αν σας ελκύει η ηλεκτροτεχνία και θέλετε να εργαστείτε σε έργα ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε κτίρια και άλλες υποδομές, η ειδικότητα αυτή ίσως είναι η κατάλληλη για εσάς. Ως ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων, θα εκπαιδευτείτε στην εγκατάσταση, την αναβάθμιση και τη συντήρηση ηλεκτρικών συστημάτων, καθώς και στην ασφάλεια και την προστασία από ηλεκτροπληξία.

Η ειδικότητα του ηλεκτρολόγου εγκαταστάσεων περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση, τη συντήρηση και την επισκευή ηλεκτρικών κυκλωμάτων και συστημάτων. Οι ηλεκτρολόγοι εργάζονται σε ποικίλους τομείς, όπως οικιακές, βιομηχανικές και εμπορικές εγκαταστάσεις, εγκαθιστώντας και επισκευάζοντας ηλεκτρικά συστήματα και εξοπλισμό.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σας ως ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων, θα μάθετε για τους ηλεκτρικούς κώδικες και τους κανονισμούς, τα πρότυπα ασφαλείας, τις μεθόδους διάγνωσης και επίλυσης προβλημάτων, καθώς και την εγκατάσταση και συντήρηση διαφόρων τύπων ηλεκτρικών εξαρτημάτων, όπως καλώδια, διακόπτες, πρίζες, και φωτιστικά σώματα. Επιπλέον, θα μάθετε πώς να διαβάζετε και να ερμηνεύετε ηλεκτρικά σχέδια και τεχνικά διαγράμματα.

Στον τομέα των ηλεκτρολόγων,υπάρχει μια συνεχής ανάγκη για αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων, καθώς οι τεχνολογίες και οι πρακτικές εξελίσσονται. Η κατανόηση των νέων τεχνολογιών, όπως τα έξυπνα σπίτια και τα συστήματα αυτοματοποίησης, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία σας ως ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων.

Οι ηλεκτρολόγοι εγκαταστάσεων μπορούν να εργαστούν για εργολάβους, εταιρείες ηλεκτρικών εργασιών, ή ως αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες. Η απασχόληση στον τομέα μπορεί να περιλαμβάνει εργασία σε νέες κατασκευές, ανακαινίσεις, ή συντήρηση υφιστάμενων κτηρίων. Με την απόκτηση περισσότερης εμπειρίας και πρόσθετων πιστοποιήσεων, μπορείτε να αναπτύξετε την καριέρα σας και να αυξήσετε το εισόδημά σας.

Γενικά, η επιλογή να γίνετε ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων είναι κατάλληλη για εκείνους που ενδιαφέρονται για την ηλεκτρονική και ηλεκτρομηχανική, έχουν καλές δεξιότητες εππίλυσης προβλημάτων, και απολαμβάνουν την εργασία με τα χέρια. Η ασφάλεια και η τήρηση των κανονισμών είναι ζωτικής σημασίας στον τομέα αυτό, καθώς οι ηλεκτρολόγοι έρχονται σε επαφή με υψηλή τάση και ηλεκτρικά συστήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε το πάθος και τις ικανότητες για να γίνετε ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων, εξετάστε την πιθανότητα να ακολουθήσετε μια καριέρα στον τομέα αυτό. Η επαγγελματική ανάπτυξη και η συνεχής εκπαίδευση είναι σημαντικά για τη διατήρηση της επιτυχίας σας και την προσαρμογή στις εξελίξεις της βιομηχανίας.

 

Ψυκτικός

Ψυκτικός (https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/psyktikos/): Αν σας ενδιαφέρει η ψύξη και η κλιματιστική τεχνολογία, η ειδικότητα αυτή μπορεί να είναι ιδανική για εσάς. Ως ψυκτικός, θα αποκτήσετε γνώσεις για τη λειτουργία, την εγκατάσταση, τη συντήρηση και την επισκευή συστημάτων ψύξης και κλιματισμού, όπως ψυγεία, κλιματιστικά και βιομηχανικά ψυκτικά συστήματα.

Οι ψυκτικοί είναι ειδικευμένοι τεχνικοί που εγκαθιστούν, επισκευάζουν, συντηρούν και αναβαθμίζουν συστήματα ψύξης και κλιματισμού σε κτίρια και βιομηχανικούς χώρους. Οι ψυκτικοί εργάζονται με μια ποικιλία εξοπλισμού, όπως κεντρικά συστήματα κλιματισμού, ψυγεία, καταψύκτες, και συστήματα ψύξης χώρων.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ως ψυκτικός, θα μάθετε για τη θερμοδυναμική, τη ροή υγρών, τα ψυκτικά υγρά, τους κανονισμούς περί ασφάλειας, και τις τεχνικές εγκατάστασης και συντήρησης των συστημάτων ψύξης και κλιματισμού. Θα μάθετε επίσης πώς να αντιμετωπίζετε προβλήματα και να διαγνώσετε βλάβες στον εξοπλισμό, καθώς και να εργάζεστε με ηλεκτρονικά και ψηφιακά συστήματα ελέγχου.

Οι ψυκτικοί μπορεί να εργαστούν σε διάφορους τομείς, όπως οικιακές και εμπορικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες τροφίμων, μεταφορές και αποθήκες, ξενοδοχεία, και ιατρικές εγκαταστάσεις. Καθώς η ζήτηση για πιο αποδοτικά και περιβαλλοντικά φιλικά συστήματα ψύξης και κλιματισμού αυξάνεται, οι ψυκτικοί μπορούν να βρουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και εξέλιξη της καριέρας τους.

Η εργασία των ψυκτικών είναι συχνά φυσικά απαιτητική, καθώς απαιτεί την εργασία σε χώρους με περιορισμένη κίνηση, σκαρφάλωμα σε σκάλες, και άρση βαρέων εξαρτημάτων. Ωστόσο, η ικανοποίηση που προκύπτει από την επίλυση προβλημάτων, τη βελτίωση της απόδοσης των συστημάτων, και την παροχή άνετων και ασφαλών συνθηκών για τους πελάτες, μπορεί να κάνει την καριέρα αυτή ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Αν έχετε ενδιαφέρον για τη μηχανική, τη θερμοδυναμική, και την εργασία με τα χέρια, καθώς και καλές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, η καριέρα ως ψυκτικός μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς.

 

Θερμοϋδραυλικός

ΘερμοϋδραυλικόςΘερμοϋδραυλικός (https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/thermoydravlikos/): Αν θέλετε να εργαστείτε σε έργα θέρμανσης, ψύξης και υδραυλικών συστημάτων, η ειδικότητα αυτή μπορεί να είναι η κατάλληλη για εσάς. Ως θερμοϋδραυλικός, θα αποκτήσετε γνώσεις για την εγκατάσταση, τη συντήρηση και την επισκευή συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, και υδραυλικών εγκαταστάσεων, όπως κεντρική θέρμανση, ηλιακοί θερμοσίφωνες και δίκτυα ύδρευσης.

Οι θερμοϋδραυλικοί είναι τεχνικοί που ειδικεύονται στην εγκατάσταση, συντήρηση, και επισκευή συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, και κατανομής νερού σε οικιακές, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η εργασία τους περιλαμβάνει τη διαχείριση κεντρικών συστημάτων θέρμανσης, κλιματιστικών συστημάτων, καυστήρων, αντλιών, και δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ως θερμοϋδραυλικός, θα μάθετε για τη θερμοδυναμική, τη ροή υγρών, τα υλικά και τις μεθόδους συναρμολόγησης, τους κανονισμούς ασφαλείας και υγιεινής, καθώς και τις τεχνικές εγκατάστασης και συντήρησης των διαφόρων συστημάτων. Θα μάθετε επίσης πώς να διαγνώσετε και να επιδιορθώσετε βλάβες στους καυστήρες, τις αντλίες, και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Οι θερμοϋδραυλικοί μπορούν να εργαστούν σε μια πληθώρα τομέων, όπως οικιακές και εμπορικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, και δημόσια κτίρια. Η αυξανόμενη προσοχή στην ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα στην κατασκευή και ανακαίνιση κτιρίων σημαίνει ότι η ζήτηση για ειδικευμένους θερμοϋδραυλικούς αναμένεται να παραμείνει σταθερή ή να αυξηθεί.

Η εργασία των θερμοϋδραυλικών μπορεί να είναι φυσικά απαιτητική, καθώς περιλαμβάνει συχνά την εργασία σε περιορισμένους χώρους, την άρση βαρέων υλικών, και την εκτέλεση εργασιών που απαιτούν υψηλή ακρίβεια. Ωστόσο, η ικανοποίηση που προκύπτει από τη δημιουργία και τη συντήρηση αποδοτικών και αξιόπιστων συστημάτων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων κάνει την καριέρα αυτή πολύ ικανοποιητική.

 

Τεχνικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Τεχνικός Ανανεώσιμων Πηγών ΕνέργειαςΤεχνικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/ananeosimes-piges-energeias/): Αν είστε προσηλωμένοι στη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, η ειδικότητα αυτή μπορεί να είναι η κατάλληλη για εσάς. Ως τεχνικός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα αποκτήσετε γνώσεις για την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη συντήρηση συστημάτων ηλιακής, αιολικής και βιομάζας, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι τεχνικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ειδικεύονται στην εγκατάσταση, συντήρηση, και επισκευή συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή, η αιολική, η υδροηλεκτρική, η γεωθερμική, και η βιομάζα. Με την αυξανόμενη προσοχή που δίνεται στην αειφορία και τη μείωση των εκπομπών ρύπων, η ζήτηση για τεχνικούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ως τεχνικός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μάθετε για τις βασικές αρχές και την τεχνολογία που κρύβονται πίσω από την παραγωγή ενέργειας από διάφορες ανανεώσιμες πηγές, τους κανονισμούς ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και τις τεχνικές εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης των διαφόρων συστημάτων.

Οι τεχνικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να εργαστούν σε εταιρείες που ειδικεύονται στην παραγωγή και διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε έργα ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, ή ακόμα και ως ανεξάρτητοι σύμβουλοι ή εγκαταστάτες. Με την αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ζήτηση για ειδικούς σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

Εκτός από την κατανόηση των διαφόρων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι τεχνικοί πρέπει να γνωρίζουν πώς να εργαστούν αποτελεσματικά και ασφαλώς σε διάφορα περιβάλλοντα εργασίας, όπως ύψη, στενοί χώροι και εξωτερικές τοποθεσίες. Επίσης, πρέπει να είναι σε θέση να διαγνώσουν και να επιδιορθώσουν τυχόν βλάβες ή προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζονται στα συστήματα παραγωγής ενέργειας.

 

Τεχνικός Αυτοματισμών

Τεχνικός ΑυτοματισμώνΤεχνικός Αυτοματισμών (https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/technikos-aftomatismon/): Αν σας ενδιαφέρουν οι τεχνολογίες αυτοματισμού και η βιομηχανική ρομποτική, η ειδικότητα αυτή μπορεί να είναι η κατάλληλη για εσάς. Ως τεχνικός αυτοματισμών, θα αποκτήσετε γνώσεις για την κατασκευή, την προγραμματιστική και τη συντήρηση συστημάτων αυτοματισμού και ελέγχου, όπως PLC, SCADA και δικτυακά συστήματα ελέγχου. Αυτή η ειδικότητα σας προετοιμάζει για εργασία σε διάφορους τομείς, όπως η βιομηχανία, η ενέργεια και οι υποδομές

Οι τεχνικοί αυτοματισμών ειδικεύονται στην εγκατάσταση, προγραμματισμό, συντήρηση και επισκευή συστημάτων αυτοματισμού και ελέγχου που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές, εμπορικές και οικιακές εφαρμογές. Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν προγραμματιζόμενους ελεγκτές, συστήματα ελέγχου κινητήρων, συστήματα αυτοματοποίησης κτιρίων, και διαδικασίες βιομηχανικής αυτοματοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ως τεχνικός αυτοματισμών, θα μάθετε για τις βασικές αρχές των συστημάτων ελέγχου και αυτοματισμού, τις τεχνικές προγραμματισμού και διαμόρφωσης PLCs, την επικοινωνία μεταξύ διαφόρων συσκευών και συστημάτων, καθώς και τις τεχνικές εγκατάστασης, συντήρησης και επισκευής αυτοματισμών.

Οι τεχνικοί αυτοματισμών μπορούν να εργαστούν σε διάφορους τομείς, όπως η βιομηχανία, οι εργοστάσια παραγωγής, η ενέργεια, οι μεταφορές, η ρομποτική και η κατασκευή. Μπορούν επίσης να εργαστούν για εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες αυτοματισμού και ελέγχου, ενώ πολλοί από αυτούς τους επαγγελματίες διαθέτουν τις δεξιότητες για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Οι τεχνικοί αυτοματισμών έχουν καλές προοπτικές απασχόλησης λόγω της συνεχούς τεχνολογικής προόδου και της αυξανόμενης ζήτησης για αυτοματισμό σε διάφορους τομείς. Η αύξηση της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία και άλλους τομείς αναμένεται να επιταχύνει αυτήν τη ζήτηση.

 

Επιπλέον, επισκεφθείτε το ΙΕΚ PRAXIS (https://www.iekpraxis.gr) για να μάθετε περισσότερα για τις διάφορες ειδικότητες που προσφέρονται, τα προγράμματα σπουδών, τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ΙΕΚ PRAXIS για να συζητήσετε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας, καθώς και για να λάβετε συμβουλές και καθοδήγηση από επαγγελματίες του κλάδου.

 

image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US