Κατηγορία: Εκπαίδευση

Μια εκπαιδευτική επίσκεψη αλλιώτικη από τις άλλες ήταν αυτή που πραγματοποίησε το ΙΕΚ PRAXIS, στις 22 και 23 Φεβρουαρίου στη Μύκονο. 

Η Λέσχη γαστρονομίας Μυκόνου μας υποδέχτηκε με τον Δημήτρη Ρουσουνέλο, αγαπητό φίλο και γνωστό συγγραφέα πολλών βιβλίων για την παράδοση των
Κυκλάδων αλλα κυρίως  της Μυκόνου,  αρθρογράφο του περιοδικού Γαστρονόμος  και την Ειρήνη Ζουγανέλη μαγείρισσα ιδιαίτερων νοστιμιών του τόπου της.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και των δυο η αγάπη για  τον τόπο τους και η ζεστασιά της μεταδοτικότητάς τους προς όλους μας.

 

 Πρώτος σταθμός στην επίσκεψής μας ήταν το Αγρόκτημα «Το χωριό του Μπαρμπαγιάννη»,
 της οικογένειας Ζουγανέλη στην Άνω Μερά. Αμέσως η ηρεμία του χώρου μας κυρίευσε την ψυχή,
 ενώ παράλληλα η κα Λίζα Ζουγανέλη μας έδειξε παραδοσιακή οικιακή τυροκόμιση των Μυκονιάτικων 
 τυριών «τυροβολιά»  και ξινότυρο.  Αμέσως μετά οι μαθητές μας μαγείρεψαν μαζί με την μαγείρισσα
 Ειρήνη Ζουγανέλη φλογέρες με ξινότυρο, κρεμμυδοπιτάκια και τα Μυκονιάτικα παραδοσιακά ραφιολάκια. 

 

 

 Αμέσως μετά επισκεφθήκαμε το «Τυροκομείο Κουκά»  επίσης στην Άνω Μερά και μετά από μια
 εξαιρετική ξενάγηση από τον Θοδωρή Κουκά ιδιοκτήτη της εταιρείας «Τυροκομείο Μυκόνου» και
 γευθήκαμε το καταπλητκικό τους σοκολατούχο γάλα. Το γάλα Μυκόνου είναι ένα νέο προιόν για
 την αγορά του νησιού, προς το παρόν, το οποίο όχι μόνο σου ξυπνάει μνήμες αγνές αλλά
 σου δίνει το έναυσμα να καταλάβεις γιατί πρέπει να το ψάξεις στην πρ΄ψτη σου επίσκεψη.
 Ήδη το βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα τροφίμων του νησιού. 
 Οι αγελάδες του κτήματος καθημερινα τροφοδοτούν με φρέσκο γάλα το τυροκομείο,
 το οποίο παστεριώνεται άμεσα και κυκλοφορεί με πλήρη λιπαρά - δεν κάνουν ακόμα βούτυρο - 35,-3,7%.

 

Η πρώτη μας μέρα στη Μύκονο τελείωσε με μια γιορτή γαστρονομίας στη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου όπου εκεί νιώσαμε όλοι την ολόθερμη υποδοχή των μελών της Λέσχης αλλά και των παρευρισκομένων Μυκονιατών. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στο γάλα και έτσι είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μαγειρικές ιδιατερες οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για τους μαθητές μας να εξελιχθούν μαγειρικά και πολιτισμικά. Η Γιαννιώτισα μαγείρισσα Κατερίνα Μπαρκαγιάννη μας έφτιαξε γαλατόπιτα και Μπουγάτσα Ηπειρώτικη (ανεβατή) με γάλα από το «Τυροκομείο Μυκόνου»   με τη μοναδική τεχνικη ανοίγματος φύλου από την πατρίδα της.     


Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η κα Μαρία Ι. Χανιώτη που μας ταξίδεψε με μια πολύ παλιά συνταγή χειροποίητου ζυμαρικού ,   το Μάσι, μια γαλακτερή σούπα που η πρώτη της επαφή με τους γευστικούς μας κάλυκες , μας ταξίδεψε σε χρόνους παλιούς αλλά μας έδωσε μια δυνατή βάση για την εξέλιξη της γαστρονομικής αυτής έκπληξης. 


Τέλος η κα Μίκα Λοϊζου Βουλγαράκη μας κέρασε χαλβά πολίτικο με φρέσκο γάλα και βούτυρο και πλόχερα μας χάρισε τη συνταγή.  


Η βραδιά μας στη λέσχη γαστρονομίας Μυκόνου ήταν πραγματικά μοναδική. 


Το επόμενο πρωινό επισκεφθήκαμε το  σύγχρονο τυροκομείο “Μykonos Farmers“  στον Άγιο Λάζαρο. Μια πρότυπη παραγωγική μονάδα με προϊόντα από φρέσκο γάλα επίσης.  Ένα τυροκομείο που συνδιάζει την παράδοση με τον σύγχρονο εξοπλισμό και επεξεργάζεται πρόβειο και κατσικίσιο μυκονιάτικο γάλα.  Ο Γιώργος Συριανός και ο Θανάσης Κουσαθανάς φτιάχνουν μοναδικής αξίας μυκονιάτικα τυριά όπως ξινότυρο, υπέροχη κοπανιστή ωρίμανσης και νιαρή, τυροβολιά, βραστό  αλλά και στραγγιστό γιαούρτι.  Αφού μας ξενάγησαν αμέσως μετά ακολούθησε γευσιγνωσία τυριών. 


Τελειώνοντας την εκπαιδευτική μας εκδρομή δεν γινόταν να φύγουμε από το νησί αν δεν δοκιμάζαμε τα μοναδικά παγωτα του “Casa Dolce”  από τον pastry chef Νίκο Κουκιάσα και την εξαιρετική Μαργαρίτα Τσαγκιρίδη. Ένα ζαχαροπλαστείο που χρησιμοποιεί γάλα Μυκόνου χωρίς φόβο και πάθος γιατί η ποιότητα του υλικού  είνια το μεγαλύετρο κομμάτι της επιτυχίας όταν η τεχνική σου κατάρτιση δεν μένει μόνο στα βιβλία. 


Κλείνοντας δίνουμε όλοι μας μια ευχή, να φιλοξενήσουμε για τις μοναδικές τους μαγειρικές τους φίλους μας πλέον Μυκονιάτες της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, έτσι για να μας μεταφέρουν αγάπη νησιώτικη για τη γαστρονομία που με τόσο σεβασμό υπηρετούν. 


Ευχαριστούμε 

 

Γεωργία Κουτσούκου, απόφοιτος ΙΕΚ PRAXIS, private Chef και Food Creator, Columnist στο Bostanistas.gr

 

Μάθετε περισσότερα για τις σχολές Αγροτικών επαγγελμάτων του ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/agrotika-viologiki-georgia-tehnologia-trofimon

Ακολουθήστε μας στο Facebook https://www.facebook.com/iekpraxis/ και στο Instagram https://www.instagram.com/praxis_iek/ για τα τελευταία νέα και φωτογραφίες από τα event μας.