Η Ιστορία της Φοκάτσια

Αναδυόμενος από την θάλασσα της Μεσογείου, ο Ήλιος αρχίζει να ζωγραφίζει χρυσά τα κύματα. Κάπου στην απέραντη ακτογραμμή της Ιταλίας, ένας φούρνος ανάβει. Δεν είναι απλώς ένας φούρνος. Είναι το σπίτι της φοκάτσια.

Η Ιστορία της Φοκάτσια

Η φοκάτσια έχει μια ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Τα ίχνη της οδηγούν πίσω στις προϊστορικές εποχές, όταν οι πρώτοι άνθρωποι έμαθαν να ανακατεύουν νερό με αλεύρι και να το ψήνουν σε ανοιχτή φωτιά.

Η φοκάτσια πήρε τη σημερινή της μορφή κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι έψηναν τη φοκάτσια, ή “panis focacius” όπως την αποκαλούσαν, στις ειδικές εστίες τους και τη χρησιμοποιούσαν ως συνοδευτικό ή κύριο πιάτο. Ακόμη και ο ίδιος ο Ιούλιος Καίσαρας θα προτιμούσε ένα κομμάτι φοκάτσιας αντί για μια πίτσα! Εντάξει, αυτό ίσως είναι λίγο υπερβολή, αλλά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτή την αφράτη, νόστιμη λιχουδιά;

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η φοκάτσια εξελίχθηκε και πέρασε από γενιά σε γενιά, γεμίζοντας τις καρδιές και τα σπίτια των Ιταλών και όχι μόνο. Σήμερα, η φοκάτσια έχει κατακτήσει τον κόσμο και τις καρδιές όλων μας.

Είναι ίσως η απλότητα στην παρασκευή της και η πεντανόστιμη γεύσης της αυτό που μας ιντριγκάρει και μας κερδίζει.

Τα Υλικά της Φοκάτσια

Η φοκάτσια αποτελείται από απλά και παραδοσιακά υλικά, που μαζί της έχουν ταξιδέψει μέσα στον χρόνο. Το αλεύρι, το νερό, το αλάτι, η μαγιά και το ελαιόλαδο είναι τα βασικά συστατικά που απαιτούνται για την παρασκευή της. Και μην ξεχάσουμε την κλασική επικάλυψη από αλατισμένο νερό και ελαιόλαδο που δίνει στη φοκάτσια αυτή την υπέροχη, αλμυρή γεύση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι το κλασικό “δάκτυλο” που βλέπετε στην επιφάνεια της φοκάτσιας δεν είναι απλώς για την εμφάνιση. Είναι ένας τρόπος για να βοηθήσει στο ομοιόμορφο ψήσιμο του ψωμιού και για να δημιουργήσει αυτές τις μικρές γουβίτσες ελαιόλαδου που μας αρέσουν τόσο πολύ. Σα μικρά γευστικά ίχνη πάνω στην επιφάνεια.

ου απαιτούνται για την παρασκευή της. Και μην ξεχάσουμε την κλασική επικάλυψη από αλατισμένο νερό και ελαιόλαδο που δίνει στη φοκάτσια αυτή την υπέροχη, αλμυρή γεύση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι το κλασικό “δάκτυλο” που βλέπετε στην επιφάνεια της φοκάτσιας δεν είναι απλώς για την εμφάνιση. Είναι ένας τρόπος για να βοηθήσει στην ομοιόμορφη ψήση του ψωμιού και για να δημιουργήσει αυτές τις μικρές λίμνες ελαιόλαδου που μας αρέσουν τόσο πολύ. Σα να ήταν τα ίχνη των Ρωμαίων που έμειναν στην ιστορία.

Η Συνταγή Μας

Και τώρα που έχουμε μιλήσει για την ιστορία της φοκάτσιας και τα υλικά της, ίσως να ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη συνταγή.

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι και ελαιόλαδο για την επικάλυψη

Εκτέλεση:

    1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
    2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια την αναδεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική και λαμπερή.
    3. Καλύπτουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
    4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια, απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ταψί, δίνοντάς της το κλασικό της σχήμα.
    5. Με τα δάχτυλά μας, πιέζουμε την επιφάνεια της ζύμης για να δημιουργήσουμε τις χαρακτηριστικές οπές. Στη συνέχεια, αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι.
    6. Ψήνουμε τη φοκάτσια για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να πάρει ένα όμορφο, χρυσό χρώμα.
    7. Την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο πριν την κόψουμε. Και τώρα, η φοκάτσια είναι έτοιμη για να την απολαύσετε!

 

Η φοκάτσια μπορεί να σερβίρεται σκέτη, με ελαιόλαδο και βινέγκρετ, με μια φέτα τυρί, ή ακόμη και με μια λαχταριστή ιταλική σάλτσα. Είναι το τέλειο σνακ, το ιδανικό πιάτο για πάρτι, ή απλώς ένα υπέροχο ψωμί για κάθε γεύμα.

Μην φοβάστε να πειραματιστείτε με τη φοκάτσια! Μπορείτε να προσθέσετε αγαπημένα σας υλικά όπως φρέσκα βότανα, σκόρδο, τυριά ή ακόμη και τομάτες για να δημιουργήσετε τη δική σας, προσωπική εκδοχή της φοκάτσιας. Είναι σαν ένας άδειος καμβάς που περιμένει να τον γεμίσετε με γεύσεις και χρώματα!

Η φοκάτσια είναι περισσότερο από ένα απλό ψωμί. Είναι ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο, μια γεύση της Ιταλίας που μπορούμε να απολαύσουμε στην άνεση του σπιτιού μας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα έχετε όρεξη για κάτι λαχταριστό, δοκιμάστε να φτιάξετε φοκάτσια.

Μάθετε Περισσότερα Για Τη Σχολή Ζαχαροπλαστικής/Αρτοποιίας του ΙΕΚ PRAXIS
Δείτε Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Ζαχαροπλαστικής/Αρτοποιίας του ΙΕΚ PRAXIS

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US