Τι Είναι Η Ηλεκτροσυγκόλληση Τόξου

Τι Είναι Η Ηλεκτροσυγκόλληση Τόξου

 

Τι είναι ηλεκτροσυγκόλληση τόξου Η ηλεκτροσυγκόλληση τόξου είναι συγκόλληση τήξης, με θερμότητα η οποία παράγεται από ηλεκτρικό (ή βολταϊκό) τόξο. Με τις συγκολλήσεις αυτές επιτυγχάνεται η μόνιμη σύνδεση δύο μεταλλικών τεμαχίων ή η συμπλήρωση μιας κοιλότητας με πρόσθετο υλικό.

Για τις συγκολλήσεις αυτές χρησιμοποιείται η θερμότητα, που δημιουργείται από το ηλεκτρικό τόξο.Για τη αύξηση της θερμότητας χρησιμοποιούμε την ηλεκτροσυγκολλητική μηχανή η οποία αποτελείται από το πρωτεύον και δευτερεύον πηνίο. Σκοπος της μηχανής είναι να αυξήσουμε την ένταση και να μειώσουμε την τάση του ρεύματος. Η ένταση που περνάει από το ηλεκτροδιο είναι πολλά αμπέρ π.χ. 120 a για πάχος ηλεκτροδίου 2,5mm και έτσι τήκεται το ηλεκρόδιο.Επιπλέον με τη θερμότητα αυτή τα κομμάτια που πρόκειται να συνδεθούν τήκονται στην επιφάνεια, όπου θα γίνει η συγκόλληση και αναμειγνύονται με την λιωμένη κόλληση. Η συγκόλληση είναι αυτογενής, επειδή η κόλληση που χρησιμοποιείται είναι από το ίδιο υλικό με τα προς συγκόλληση τεμάχια.

Η ηλεκτροσυγκόλληση τόξου γίνεται συνήθως με μεταλλικό ηλεκτρόδιο, το οποίο συνήθως είναι η ίδια η κόλληση, η οποία τήκεται και γεμίζει το διάκενο μεταξύ των δύο τεμαχίων. Τα ηλεκτρόδια συνήθως είναι επενδεδυμένα με ένα υλικο το οποίο αφενός σχηματίζει προστατευτικό μανδύα από αέρια, αυτα τα αερια προστατευουν τη συγκολληση από το οξυγονο που υπαρχει στον αερα για να μην δημιουργηθει οξειδωση στην περιοχή συγκόλλησης και αφετέρου αποτρέπει τη δημιουργία φυσαλίδων μέσα στο συγκόλλημα. Έτσι οι κολλήσεις με επενδεδυμένα ηλεκτρόδια οδηγούν σε μεγαλύτερη μηχανική αντοχή της συγκόλλησης.

 

Τι Είναι Το Ηλεκτρόδιο συγκόλλησης

Στην ηλεκτροσυγκόλληση τόξου ένα ηλεκτρόδιο χρησιμοποιείται για να οδηγήσει το ρεύμα μέσα από αντικείμενο εργασίας για να συγχωνευτούν δυο κομμάτια μαζί. Ανάλογα με τη διεργασία, το ηλεκτρόδιο είναι είτε αναλώσιμο, όπως στην περίπτωση της συγκόλλησης τόξου μεταλλικού ηλεκτροδίου με προστατευτικό αέριο (gas metal arc welding) ή συγκόλληση τόξου προστατευμένου μετάλλου (shielded metal arc welding), ή μη αναλώσιμο, όπως στην περίπτωση συγκόλλησης τόξου με αέριο βολφράμιο (gas tungsten arc welding). Για συνεχές σύστημα ρεύματος η ράβδος συγκόλλησης μπορεί να είναι κάθοδος για τη συγκόλληση τύπου πλήρωσης (filling type weld) ή άνοδος για άλλες διεργασίες συγκόλλησης. Για μια συγκόλληση τόξου με εναλλασσόμενο ρεύμα το ηλεκτρόδιο συγκόλλησης δεν μπορεί να θεωρηθεί άνοδος ή κάθοδος.

 

Μάθετε Περισσότερα Για Τη Σχολή Τεχνικών Επαγγελμάτων του ΙΕΚ PRAXIS
Δείτε Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Τεχνικών Επαγγελμάτων του ΙΕΚ PRAXIS

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US