Θεραπευτική Ιππασία καινοτομική μέθοδος αποκατάστασης

Οι Σπουδαστές των Επαγγελμάτων Υγείας του ΙΕΚ PRAXIS, πραγματοποίησαν Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας (https://www.trag.gr/en/homepage/) στην περιοχή Γουδή, στην Αθήνα.

Ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος είναι ένα φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο που προσφέρει εναλλακτικά προγράμματα θεραπευτικής αποκατάστασης, τα οποία χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας.

Θεραπευτική Ιππασία      Θεραπευτική Ιππασία      Θεραπευτική Ιππασία

Η μέθοδος της Θεραπευτικής Ιππασίας έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση.

Κατά την επίσκεψη στον Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας, οι σπουδαστές Φυσικοθεραπείας του ΙΕΚ PRAXIS παρακολούθησαν από κοντά την εφαρμογή αυτής της καινοτομικής εναλλακτικής θεραπείας σε άτομα που την χρειάζονται και ενημερώθηκαν για την σπουδαιότητα αυτού του προγράμματος από τα στελέχη του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας.

Βεβαίως, οι σπουδαστές μας δεν παρέλειψαν να γνωρίσουν από κοντά και τους ίδιους τους… «θεραπευτές» αυτής της μεθόδου, δηλαδή τα πολύ συμπαθή και εκπαιδευμένα άλογα του Συνδέσμου.

Λίγα λόγια για την Θεραπευτική Ιππασία:

Η θεραπευτική αξία της ιππασίας για άτομα με αναπηρία ήταν γνωστή στους Έλληνες, από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Μία φράση που ιστορικοί αποδίδουν στον Ιπποκράτη, είναι «Η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση».

 • Το 1952, η Δανή Liz Hartel, χτυπημένη από πολιομυελίτιδα, με μερική παράλυση και στα δύο κάτω άκρα, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο Ιππικής Δεξιοτεχνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία των πρώτων κέντρων θεραπευτικής ιππασίας στη Σκανδιναβία και την Αγγλία.
 • Το 1983, η θεραπευτική ιππασία αρχίζει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Aideen Lewis.
 • Το 1992, συγκροτήθηκε ο «Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας» -ΣΘΙΕ, ένα σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα, που ένα χρόνο αργότερα αναγνωρίστηκε και ως αθλητικό σωματείο.

Αφού ο Σύνδεσμος φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Ιππασίας στου Γουδή, τον Ιανουάριο του 2004 μεταφέρθηκε στο χώρο που εδρεύει σήμερα (Π. Κανελλοπούλου 10).
Έχοντας λοιπόν τις κατάλληλες υποδομές, απέκτησε περισσότερα άλογα και διεύρυνε τις δραστηριότητές του. Διαμόρφωσε το χώρο έτσι ώστε να αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας.
Εκτός των συνεδριών Θεραπευτικής Ιππασίας, ανέπτυξε πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών ειδικοτήτων σχετικών με την αποκατάσταση.

Θεραπευτική ΙππασίαΗ θεραπευτική ιππασία βασίζεται σε προγράμματα αποκατάστασης, που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση.

Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος τους βοηθώντας τα να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μιας βόλτας στην ύπαιθρο και κυρίως, της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας.

Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση.

Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση, ενώ, παράλληλα, το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους.

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία μοναδική εμπειρία για τα άτομα με αναπηρία, που δεν είχαν καν ονειρευτεί ότι μπορούν να ιππεύσουν, αφού διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες θεραπείες σε φυσιοθεραπευτήρια, γυμναστήρια και πισίνες υδροθεραπείας.

Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Equine-assisted_therapy

 

Μάθε Περισσότερα Για τη Σχολή Φυσικοθεραπείας – Νοσηλευτικής – Ιατρικών Επαγγελμάτων Του ΙΕΚ PRAXIS
Δες Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Φυσικοθεραπείας – Νοσηλευτικής – Ιατρικών Επαγγελμάτων Του ΙΕΚ PRAXIS

 

image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

  Ενδιαφέρομαι για
  Περιοχή ενδιαφέροντος
  X
  CONTACT US