Σεμινάριο Μαγειρικής «Το ρύζι και τρόποι παρασκευής» σε συνεργασία με την Chefstories

Στιγμιότυπα από το σεμινάριο με θέμα «Το Ρύζι και Τρόποι Παρασκευής» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την chefstories. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος EUrice για την προώθηση του Ελληνικού Ευρωπαϊκού Ρυζιού. Το σεμινάριο παρουσία ο chef του ΙΕΚ PRAXIS Λ. Φραντζολάς.

 

Λίγα λόγια για το ρύζι

Το ρύζι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες του αναπτυσσόμενου κόσμου και βασικό συστατικό της διατροφής για την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι μέρος της παράδοσης πολλών πολιτισμών και ένα από τα βασικά συστατικά σε πολλά γεύματα: βρασμένο ή στον ατμό, μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό συνοδευτικό για κάθε πιάτο. Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, είναι άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων, γεγονός που το καθιστά απολύτως κατάλληλο για μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Περιβαλλοντολογικός αντίκτυπος

Η παραγωγή ρυζιού στην Ευρώπη έχει σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, καθώς συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση ορισμένων υγροβιότοπων. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα το ρύζι παράγεται κυρίως στο εθνικό πάρκο Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και στην Ισπανία το ρύζι προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της Βαλένθια παράγεται στο εθνικό πάρκο της Αλμπουφέρας, στη Βαλένθια. Και τα δύο προαναφερθέντα εθνικά πάρκα αποτελούν προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

 

Βιωσιμότητα

Οι ορυζώνες είναι πολύ σημαντικοί για την πανίδα της περιοχής, καθώς λειτουργούν ως τεχνητοί εποχιακοί υγροβιότοποι, «συμπληρώνοντας» το φυσικό οικοσύστημα. Τον Μάιο, κατά την κορύφωση της αναπαραγωγικής περιόδου των πτηνών, τα χωράφια κατακλύζονται με νερό για να πραγματοποιηθεί η σπορά του ρυζιού. Οι πλημμυρισμένοι αγροί είναι γεμάτοι με μικρούς ασπόνδυλους οργανισμούς και αμφίβια. Κατά συνέπεια αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για ερωδιούς, νυχτοκόρακες, χαλκόκοτες, μαυροκέφαλους γλάρους και άλλα πτηνά που αναζητούν τροφή για αυτά και τα πεινασμένα μικρά τους.

Η συνέχιση της καλλιέργειας ρυζιού σε προστατευμένες περιοχές αποτελεί προϋπόθεση για την ισορροπημένη λειτουργία του οικοσυστήματος.

Τα εθνικά πάρκα και οι υγροβιότοποι κοντά στη θάλασσα είναι περιοχές με πολύ ευαίσθητη υδρογεωλογική ισορροπία. Χωρίς τους ορυζώνες, μεγάλο μέρος των εν λόγω περιοχών θα υποβαλλόταν σε προοδευτική απερήμωση λόγω της συνδυαστικής επίδρασης της αύξησης της αλατότητας του νερού και της ξηρασίας κατά τους θερινούς μήνες.

 

Ποικιλίες

Ρύζι ΠΟΠ «Valencia»

Το ρύζι ΠΟΠ VALENCIA έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην μοναδική του γεύση. Οι ποικιλίες του (Senia, Bomba και Albufera) έχουν την ιδιότητα να επηρεάζουν γευστικά το ζωμό όπου μαγειρεύονται, κάτι που είναι ιδανικό για συνταγές όπου το ρύζι μαγειρεύεται σε ζωμούς διαφορετικών γεύσεων, αλλά και ψημένο ή σε paella. Βασικό χαρακτηριστικό όλων αποτελεί η ιδιαίτερη κρεμώδης υφή τους με μία τραγανή επίγευση στο εσωτερικό κάθε κόκκου, οι οποίοι και διατηρούν τη δομή τους χωρίς να λασπώνουν. Επιπρόσθετα, το ρύζι Bomba δεν επηρεάζεται από το υπερβολικό βράσιμο, καθιστώντας το ιδανικό για όσους δεν είναι ακόμα ειδικοί στην προετοιμασία των paella.

Ευρωπαϊκό Ρύζι που παράγεται στην Ελλάδα

Οι κύριες ποικιλίες του Ευρωπαϊκού Ρυζιού είναι οι Καρολίνα και Ρονάλντο, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετικής ποιότητας χαρακτηριστικά. Οι συγκεκριμένες μεσόσπερμες ποικιλίες ρυζιού προσαρμόζονται εξαιρετικά στο μεσογειακό κλίμα. Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν, όπως το μέσο μέγεθος του κόκκου στα 6mm και το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό φθοράς που παρουσιάζουν που είναι μικρότερο από 0,5%, οι εν λόγω ποικιλίες διαθέτουν την ιδανική ποσότητα άμυλου, που συντελεί στην διατήρηση της υφής και της σταθερότητας του ρυζιού. Κατά το μαγείρεμα, οι ποικιλίες αυτές διατηρούν μία σπυρωτή υφή, η οποία ταυτόχρονα παραμένει κρεμώδης και βελούδινη. Αυτοί οι τύποι ρυζιού είναι ιδανικοί για πιλάφι και συνταγές ρυζιού με κρεμώδη υφή.

 

Μάθετε Περισσότερα Για Τη Σχολή Μαγειρικής του ΙΕΚ PRAXIS
Δείτε Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Μαγειρικής του ΙΕΚ PRAXIS

image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US