Ποιά Camera να επιλέξω

Το ερώτημα που με την συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας απαντάται όλο και πιο δύσκολα. Οι άπειρες επιλογές, τα smartphone, τα “κόλπα” του marketing και η αυτογνωσία του φωτογράφου.

Από την κάμερα του smartphone σου και μία “απλή” compact φωτογραφική, μέχρι την τεράστια σε μέγεθος και πληθώρα δυνατοτήτων DSLR, τι είναι τελικά αυτό που χρειάζεσαι;

 

Ξεκινώντας, ας χωρίσουμε τις κάμερες στις τρεις μεγάλες τους κατηγορίες:

 1. Compact/Point-and-shoot
 2. Mirrorless
 3. DSLR.

 

Compact/Point-and-shoot

 • Η πιο σημαντική διαφορά των point-and-shoot από τις άλλες δύο κατηγορίες είναι η ύπαρξη ενός ¨fix¨-  ενσωματωμένου στο σώμα δηλαδή, φακού.
 • Σε αντίθεση με αυτό, οι mirrorless και οι dslr φωτογραφικές μηχανές προσφέρουν μία μεγάλη γκάμα φακών, για τον πιο απαιτητικό χρήστη.
 • Έχοντας αυτό σαν δεδομένο, καταλαβαίνουμε πως οι compact μηχανές στη βάση τους δεν διαφέρουν από μία καλή φωτογραφική μηχανή ενός smartphone.
 • Ακριβώς για αυτόν το λόγο οι εταιρείες προσπαθούν να κάνουν τις κάμερες τους πιο ¨δελεαστικές¨, προσφέροντας χειροκίνητες ρυθμίσεις, καλύτερους/μεγαλύτερους αισθητήρες, μεγάλο οπτικό zoom κ.α.

 

Αν σκοπός σου είναι να φωτογραφίσεις τις διακοπές σου και να απαθανατίσεις απλά και γρήγορα όμορφες στιγμές με την οικογένεια σου, αλλά νιώθεις πως η κάμερα του smartphone σου δεν σου δίνει το αποτέλεσμα που θες, τότε μία compact κάμερα είναι ο,τι σου χρειάζεται, καθώς μπορεί να σου προσφέρει έναν μεγαλύτερο αισθητήρα, άρα και καλύτερη ποιότητα εικόνας καθώς και επιπλέον δυνατότητες, όπως αυτή ενός καλού μακρινού οπτικού zoom (σε αντίθεση με το ψηφιακό που αλλοιώνει την ποιότητα της εικόνας) και σε μερικές περιπτώσεις και πληθώρα χειροκίνητων λειτουργιών, αν επιθυμείς να πειραματιστείς σε κάποιο βαθμό.

 

Mirrorless ή DSLR

 • Φεύγοντας από τις Compact μηχανές, προχωράμε στην χαρά κάθε ατόμου που θέλει να πειραματιστεί με την εικόνα, και – είτε ερασιτέχνης, είτε επαγγελματίας – προτεραιότητα του είναι οι πολλές δυνατότητες, η καλύτερη ποιότητα, οι χειροκίνητες λειτουργίες και φυσικά η χρήση πολλών διαφόρων φακών.
 • Αυτά είναι τα δεδομένα για αυτές τις δυο κατηγορίες, με την βασική διαφορά τους να αποτελεί – όπως λέει και το όνομα- την έλλειψη του καθρέφτη που υπάρχει στις dslr, από τις mirrorless μηχανές.
 • Εξ αιτίας αυτής της διαφοροποίησης οι mirrorless μηχανές τραβάνε μόνο σε live view (μέσα από την lcd οθόνη δηλαδή) και αν έχουν viewfinder (σκόπευτρο), αυτό θα είναι ψηφιακό και όχι οπτικό.
 • Λόγω αυτού, μερικές φορές έχουν πιο αργό autofocus από τις dslr, ένα πρόβλημα το οποίο λύνεται σιγά σιγά με την εξέλιξη της τεχνολογίας πολύ γρήγορα, ενώ καταναλώνουν πιο πολύ μπαταρία.
 • Τέλος, έχουν μία μεγάλη διαφορά όγκου από τις dslr.

 

Αν αυτές οι μικρές διαφορές δεν σε επηρεάζουν, κατά τα άλλα οι λειτουργίες των δύο και η μεγάλη γκάμα φακών και δυνατοτήτων που μπορούν να σου δώσουν, τις καθιστούν την τέλεια επιλογή για κάθε άτομο, και έρχονται σε πολλές κατηγορίες χρημάτων για τον καθένα, ανάλογα με τις ανάγκες του.

 

Megapixels και Optical Vs Digital Zoom

Ας προχωρήσουμε τέλος σε μία απομυθοποίηση για αυτά τα δύο σημαντικά θέματα.

 • Πολλές φορές ενθουσιαζόμαστε όταν ακούμε για πολλά Megapixels.
 • Ναι, παίζουν τον ρόλο τους, αλλά πιο σημαντικό ρόλο παίζει το μέγεθος του αισθητήρα.
 • Μία κάμερα κινητού δεν θα έχει την ίδια ποιότητα με μία compact ή dslr ή mirrorless με μεγαλύτερο αισθητήρα και ας έχουν τον ίδιο αριθμό megapixels.
 • Ο μεγάλος αισθητήρας επίσης δέχεται πιο πολύ φως και δίνει μεγαλύτερη εικόνα, η οποία μπορεί να περικοπεί (crop) και να φέρει πιο κοντινά πλάνα.
 • Τέλος, το οπτικό zoom πάντα είναι καλύτερο από το ψηφιακό.
 • Οπτικό είναι το zoom το οποίο γίνεται μέσω του φακού και δίνει ίδιο ποιοτικά αποτέλεσμα με κάθε άλλη μας φωτογραφία, καθώς χρησιμοποιεί το 100% του αισθητήρα της κάμερας, σε αντίθεση με το ψηφιακό, που στην ουσία κάνει crop την φωτογραφία μας, οπότε αλλοιώνει την ποιότητα.

 

Είτε λοιπόν είσαι επαγγελματίας είτε χομπίστας, σημασία έχει να ξέρεις τι ακριβώς φωτογραφίες θες να βγάλεις και πόσο σημασία δίνεις στην ποιότητα.

Το καλό με την εποχή μας είναι ότι έχουμε μία τόσο μεγάλη γκάμα που μπορεί να καλύψει κάθε ανάγκη σου χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσεις σε ακραία οικονομικές επιλογές όπως θα έκανε κάποιος επαγγελματίας.

image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

  Ενδιαφέρομαι για
  Περιοχή ενδιαφέροντος
  X
  CONTACT US