Παιδικές χειροτεχνίες με απλά υλικά – Οφέλη στην ανάπτυξη

Καλλιτεχνικές δημιουργίες και παιδικές χειροτεχνίες με απλά, καθημερινά υλικά. Στο μάθημα τεχνικών με τον καθηγητή Δημήτρη Βρούβα οι σπουδαστές εκπαιδεύονται πάνω στα οφέλη της χειροτεχνίας πάνω στην ανάπτυξη των παιδιών.

Χρησιμοποιώντας απλά καθημερινά υλικά όπως χαρτόνι, ρολά χαρτιού, κορδέλες, σπάγγο και άλλα, τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζουν τις σκέψεις τους με δημιουργικό τρόπο κάνοντας την φαντασία τους πραγματικότητα. Δεν απαιτούνται περίπλοκες τεχνικές ή ακριβά υλικά. Κρατώντας μικρή την γκάμα υλικών το παιδί εξασκείται στη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων. Πως δηλαδή θα φτιάξω αυτό που μου λέει ο παιδαγωγός (ή αυτό το οποίο θέλω να δημιουργήσω) με περιορισμένα υλικά.

Παιδικές χειροτεχνίες με απλά υλικά - Ωφέλη στην ανάπτυξηΠοιά είναι τα παιδαγωγικά ωφέλη;
– Με την ενασχόλησή τους τα παιδιά:

Μαθαίνουν να συντονίζουν τα χέρια τους.

Συντονισμός σκέψης – ματιού – χεριών για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δραστηριότητας. Ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες ο συντονισμός βοηθάει στην αναπτυξιακή διαδικασία. Η χρήση εργαλείων όπως ψαλίδι ασφαλείας, πινέλα, κόλλα, μαρκαδόροι ενισχύουν το συντονισμό και τη συγκέντρωση των παιδιών.

Αναπτύσσουν όλες τις αισθήσεις τους.

Εκτός από συντονισμό, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα χρώματα, σχέδια, σχήματα, υλικά και υφές, ήχους, μυρωδιές. Όλες οι ασθήσεις συνεργάζονται μεταξύ τους και ο μαθητής χρησιμοποιεί την ομιλία για να επικοινωνήσει τη διαδικασία δημιουργίας.

Εκφράζουν σκέψεις ή συναισθήματα που με άλλο τρόπο δε θα μπορούσαν

Σε μικρότερες ηλικίες που δεν έχει αναπτυχθεί ένα εκτεταμένο λεξιλόγιο, τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες και χειρότεχνίες για να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα που μπορεί να βιώνουν αλλα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν σωστά. Έτσι τους δίνεται διέξοδος και ένα επιπλέον κανάλι επικοινωνίας ενώ ταυτόχρονα οργανώνουν την σκέψη τους ώστε να μπορεί να “μεταφέρει” συναισθήματα και σκέψεις στην δημιουργική διαδικάσία.

Παιδικές χειροτεχνίες με απλά υλικά - Ωφέλη στην ανάπτυξηΠερνούν ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα τους

Οι χειροτεχνίες είναι μια δραστηριότητα αλληλεπίδρασης. Τα παιδιά περνούν ευχάριστα την ώρα τους, επικοινωνούν με τους συμμαθητές τους και απασχολούνται δημιουργικά.

Βιώνουν ικανοποίηση και αποκτούν αυτοπεποίθηση

Οι χειροτεχνίες έχουν ένα θετικό που άλλες δραστηριότητες δεν έχουν: στο τέλος υπάρχει ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός έργου ή πρότζεκτ δίνει ικανοποίηση στο παιδί, μαθαίνει την αξία της δημιουργίας και της ανταμοιβής και αυξάνει την αυτοπεποίθησή του.

 

Μάθετε Περισσότερα Για Τη Σχολή Βρεφονηπιοκομίας- Εργοθεραπείας του ΙΕΚ PRAXIS
Δείτε Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Βρεφονηπιοκομίας – Εργοθεραπείας του ΙΕΚ PRAXIS

 

image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US