Ο δεκάλογος του καλού Personal Trainer

Το να είσαι personal trainer είναι μια απίστευτα ικανοποιητική καριέρα, αλλά ταυτόχρονα συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη. Είναι σημαντικό για τους εκπαιδευτές να παρέχουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πελάτες τους και να διασφαλίζουν ότι βλέπουν αποτελέσματα. Για να βοηθήσουμε τους μελλοντικούς personal trainers να επιτύχουν αυτόν τον στόχο και να παρέχουν κορυφαίες προπονήσεις, ακολουθούν οι δέκα εντολές ενός καλού trainer. Αυτοί οι εύκολοι κανόνες θα εξασφαλίσουν ότι κάθε εκπαιδευτική συνεδρία είναι αποτελεσματική και επιτρέπει στους πελάτες να επιτύχουν τους στόχους τους με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο.

Δημιουργία Σχέσεων με Πελάτες

Ως personal trainers, το κλειδί της επιτυχίας είναι μια ισχυρή σχέση με τους πελάτες. Ως προπονητής και μέντοράς τους, είναι απαραίτητο να χτίσετε εμπιστοσύνη προκειμένου οι πελάτες σας να αισθάνονται άνετα και σίγουροι για την επίτευξη των στόχων τους.

Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίσετε τον πελάτη σας. Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε για τα κίνητρα και τους στόχους τους, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε καλύτερα κάθε πρόγραμμα προπόνησης ανάλογα. Κάντε ερωτήσεις σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους καθώς και το ιστορικό της υγείας τους, ώστε να διασφαλίζετε την ασφάλεια κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας. Επιπλέον, θυμηθείτε λεπτομέρειες όπως γενέθλια ή χόμπι που μπορεί να έχουν αναφέρει προηγουμένως. αυτό θα σας βοηθήσει να χτίσετε έναν ακόμα πιο ισχυρό δεσμό μαζί τους.

Να ακούτε τον πελάτη

Το να μάθουμε να ακούμε με προσοχή τον πελάτη αποτελεί ένα μεγάλο προσόν για τον κλάδο, επειδή επιτρέπει να αποκτήσουμε μια εικόνα για τα κίνητρα και τους στόχους τους, κάτι που με τη σειρά του μας βοηθά να δημιουργήσουμε εξατομικευμένα προγράμματα που μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα.

Ακούγοντας προσεκτικά και δίνοντας προσοχή σε λεπτομέρειες όπως η γλώσσα του σώματος και οι λεκτικές ενδείξεις, οι personal trainers μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα πώς αισθάνονται οι πελάτες τους και να προσαρμόσουν τις προπονήσεις τους ανάλογα. Επιπλέον, η ακρόαση βοηθά τους εκπαιδευτές να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους, ώστε να αισθάνονται άνετα να συζητούν οτιδήποτε σχετίζεται με στόχους φυσικής κατάστασης ή αγώνες που μπορεί να έχουν κατά τη διάρκεια των συνεδριών τους.

Καθιερώστε ξεκάθαρους στόχους

Ως personal trainer, ο καθορισμός σαφών στόχων είναι πρωταρχικής σημασίας για να βοηθήσετε τους πελάτες να επιτύχουν τη βέλτιστη φυσική κατάσταση. Η καθιέρωση αυτών των στόχων στην αρχή της προπονητικής διαδικασίας θα βοηθήσει τους πελάτες να παραμείνουν παρακινημένοι και συγκεντρωμένοι σε αυτό το ταξίδι.

Είναι σημαντικό να έχετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πελάτη σας σχετικά με το τι ελπίζει να επιτύχει. Κάντε ερωτήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τόσο τις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες του πελάτη σας και να δημιουργήσετε μετρήσιμους στόχους που είναι επιτεύξιμοι μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Βεβαιωθείτε ότι αξιολογείτε την ηλικία κάθε ατόμου, την τρέχουσα υγεία, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, τις συνήθειες του τρόπου ζωής και το γενικό κίνητρο για την επιθυμία να κάνει αλλαγές. Διατηρήστε την επικοινωνία ανοιχτή και να είστε ευέλικτοι εάν αλλάξουν οι συνθήκες ή προκύψει κάποια νέα ανάγκη.

Η τεκμηρίωση της πορείας σε έναν νοητό άξονα μαζί με τις ενημερώσεις προόδου είναι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του πόσο μακριά έχει φτάσει το άτομο από το σημείο που ξεκίνησε.

 

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Αν πεις σε έναν αγύμναστο άνθρωπο ότι μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να αντέχει μια ώρα τρέξιμο και 200 έλξεις, το πιθανότερο είναι να τον χάσεις από πελάτη και να του δημιουργήσεις απέχθεια για τον κλάδο.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων συνεδριών, κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για το υπόβαθρο της φυσικής τους κατάστασης και τι ελπίζουν να επιτύχουν μέσω της συνεργασίας μαζί σας. Αφιερώνοντας χρόνο για να γνωρίσετε τον πελάτη σας, σας επιτρέπει να λαμβάνετε σωστές και τεκμηριωμένες αποφάσεις όταν έρθει η ώρα να δημιουργήσετε συγκεκριμένα σχέδια εκπαίδευσης και να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους.

Ο στόχος πρέπει να είναι προκλητικός αλλά εφικτός μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αυτό από τη μια βοηθά στην παροχή κινήτρων για συνεχή πρόοδο, αλλά επίσης αποτρέπει τον ασκούμενο από το να τα παρατήσει.

Δώστε το παράδειγμα

Οι personal trainers θα πρέπει πρώτοι απ΄ όλους να δίνουν το καλό παράδειγμα. Όχι μόνο χρειάζεται να επιδείξουν τις κατάλληλες ασκήσεις και τεχνικές, αλλά πρέπει επίσης να παρουσιάσουν μια στάση αφοσίωσης, σκληρής δουλειάς και πειθαρχίας όταν πρόκειται για την υγεία και την φυσική κατάσταση. Ο ασκούμενος θα πρέπει να εμπνέεται από τον trainer.

Οι personal trainers έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν αυτή τη νοοτροπία δείχνοντας ότι η υγεία δεν είναι μόνο η δίαιτα και η άσκηση. έχει να κάνει με τις καθημερινές επιλογές που θα ωφελήσουν το σώμα σας μακροπρόθεσμα. Δίνοντας το παράδειγμα με θετική στάση και υγιεινές πρακτικές, οι personal trainers μπορούν να δώσουν τον τόνο στους πελάτες τους όσον αφορά τις συνήθειες που φέρνουν την επιτυχία σε οποιαδήποτε αλλαγή τρόπου ζωής.

Δώστε προτεραιότητα στην Ασφάλεια

Ως personal trainer, η ασφάλεια πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της πρακτικής σας. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι κάθε πελάτης είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με ορισμένες ασκήσεις και τροποποίηση τους ανάλογα. Σημαίνει επίσης να γνωρίζεις τα όρια του κάθε πελάτη ξεχωριστά και να δημιουργείς ένα πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες του.

Το πρώτο βήμα για να δώσετε προτεραιότητα στην ασφάλεια ως personal trainer είναι να αποκτήσετε ασφάλεια αστικής ευθύνης για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, τους πελάτες σας και την επιχείρησή σας από πιθανές αγωγές που προκύπτουν από τραυματισμό που έχει υποστεί ένας από τους πελάτες σας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών συνεδριών. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση τραυματισμού ή ασθένειας, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να προκύψει. Η ανάπτυξη μιας σαφούς πολιτικής για τις πρακτικές υγιεινής είναι επίσης απαραίτητη για την πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων ή μεταδοτικών ασθενειών μεταξύ των πελατών.

Παρακολουθήστε την πρόοδο και προσαρμόστε ανάλογα τα σχέδια εκπαίδευσης

Ως personal trainer, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόοδο και να προσαρμόζετε ανάλογα τα προπονητικά σχέδια. Αυτό βοηθά να διασφαλίσετε ότι οι πελάτες σας επιτυγχάνουν τους στόχους φυσικής κατάστασης με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο. Υπάρχουν μερικά βασικά σημεία που πρέπει να έχετε υπόψη κατά την παρακολούθηση της προόδου και την προσαρμογή των προπονητικών σχεδίων.

Ξεκινήστε αξιολογώντας την τρέχουσα φυσική κατάσταση του πελάτη σας χρησιμοποιώντας μετρήσεις όπως το σωματικό βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους, την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτές οι μετρήσεις θα πρέπει να παρακολουθούνται με την πάροδο του χρόνου για να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει αλλαγές καθώς συνεχίζουν το πρόγραμμα άσκησής τους. Αφού καθορίσετε τις βασικές μετρήσεις για κάθε έναν από τους πελάτες σας, μπορείτε στη συνέχεια να αρχίσετε να προσαρμόζετε ανάλογα την ένταση ή τη διάρκεια των προπονήσεών τους ανάλογα με το πόσο γρήγορα φτάνουν σε συγκεκριμένα ορόσημα.

Ενθαρρύνετε υγιεινές συνήθειες και συμπεριφορές

Ως personal trainer, είναι σημαντικό να βοηθάτε τους πελάτες σας να επιτύχουν τους στόχους τους για τη φυσική κατάσταση με υγιή και αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό σημαίνει να τους εκπαιδεύσουμε για τη σημασία της δίαιτας και της σωστής διατροφής, καθώς αυτό που τρώνε θα καθορίσει τα επίπεδα ενέργειας και τη γενική υγεία τους.

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την επιτυχία κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε προγράμματος προπόνησης. Η κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, άπαχες πρωτεΐνες όπως ψάρι ή κοτόπουλο, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια είναι όλα σημαντικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής. Επιπλέον, η κατανάλωση άφθονου νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι εξίσου σημαντική για να παραμείνετε ενυδατωμένοι κατά την άσκηση.

Τέλος, συζητήστε με τον πελάτη σας πώς να δημιουργήσετε βιώσιμες διατροφικές συνήθειες που να ταιριάζουν στον τρόπο ζωής του αντί να τον βάζετε να εξαλείψει εντελώς τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να προτείνετε να μειώσετε τα μεγέθη των μερίδων ή να αντικαταστήσετε ορισμένα είδη με πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως να αντικαταστήσετε τα ζαχαρούχα ποτά με φρεσκοστυμμένους χυμούς.

Κρατήστε αρχεία προόδου

Στο ταξίδι της φυσικής κατάστασης σημασία δεν έχει μόνο ο προορισμός αλλά και η έναρξη. Για να ξέρουμε που θέλουμε να φτάσουμε πρέπει να γνωρίζουμε την αφετηρία.

Ως προσωπικός προπονητής, η τήρηση αρχείων προόδου μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για να βοηθήσετε τους πελάτες σας να επιτύχουν τους στόχους φυσικής κατάστασης. Τα αρχεία προόδου επιτρέπουν στους εκπαιδευτές να παρακολουθούν τις λεπτομέρειες κάθε συνεδρίας προπόνησης, δίνοντάς τους μια εικόνα για τις σωματικές ικανότητες και το επίπεδο φυσικής κατάστασης του πελάτη τους. Παρακολουθώντας πόσο βάρος σηκώνεται και πόσες επαναλήψεις ολοκληρώνονται κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας, οι personal trainers μπορούν να αξιολογήσουν με ακρίβεια τον αντίκτυπο που έχει η καθοδήγησή τους στην ανάπτυξη της δύναμης και της αντοχής του πελάτη τους.

Τα αρχεία προόδου δεν ωφελούν μόνο τους πελάτες. Επίσης, βοηθούν τους προσωπικούς εκπαιδευτές να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους παρέχοντας οπτικές αποδείξεις για το τι λειτουργεί για διαφορετικά άτομα. Σημειώνοντας ποιες ασκήσεις επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη επιτυχία για ορισμένους πελάτες, οι εκπαιδευτές μπορούν να αναπτύξουν προσαρμοσμένα σχέδια που ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες κάθε ατόμου.

Μείνετε ενημερωμένοι για τις τάσεις της φυσικής κατάστασης

Ως personal trainer στον συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο της υγείας και της φυσικής κατάστασης, η παραμονή στην κορυφή των τελευταίων τάσεων είναι απαραίτητη για να παραμείνετε μπροστά από τον ανταγωνισμό. Με νέα προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνολογίες που εμφανίζονται καθημερινά, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια από αυτά αξίζει να εξερευνήσετε.

Μια καλή αρχή είναι να συμμετέχετε σε σχετικές ομάδες συζήτησης στο διαδίκτυο. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε με άλλους προπονητές που ενδιαφέρονται επίσης να παρακολουθούν ό,τι νέο υπάρχει στον κόσμο της φυσικής κατάστασης. Μπορείτε να μοιραστείτε πληροφορίες σχετικά με επερχόμενες εκδηλώσεις και να μάθετε για τυχόν πιστοποιήσεις ή εκπαιδεύσεις που μπορεί να σας ωφελήσουν.

Μάθε Περισσότερα Για τη Σχολή Προπονητικής – Αθλητισμού Του ΙΕΚ PRAXIS
Δες Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Προπονητικής – Αθλητισμού Του ΙΕΚ PRAXIS

 

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US