Κατηγορία: Σεμινάρια

Στο σεμινάριο φυσικοθεραπείας για καρκινοπαθείς η Φυσικοθεραπεύτρια - Κινησιολόγος και Καθηγήτρια του ΙΕΚ PRAXIS Χριστίνα Λέκκα παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους ο επαγγελματίας Φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Η Φυσικοθεραπεία μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις δυσάρεστες συνέπειες της ασθένειας. Το σεμινάριο φυσικοθεραπείας για καρκινοπαθείς χωριζόταν σε δύο ενότητες. Η αρχική ενότητα ήταν μια θεωρητική προσέγγιση πάνω στην ασθένεια, στο πως μπορεί να παρουσιαστεί στο ανθρώπινο σώμα, ποιες λειτουργίες επιβαρύνει και τους μηχανισμούς δράσης του αλλά και τις διάφορες θεραπείες και την διαδικασία αποκατάστασης των ασθενών. Η θεωρητική γνώση του αντικειμένου είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και μας καθοδηγεί, μας δίνει ένα χάρτη έτσι ώστε ο φυσικοθεραπευτής να μπορέσει να έχει πιο εστιασμένες ενέργειες με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. 

Σεμινάριο Φυσικοθεραπέιας σχολή φυσικοθεραπείας ιεκ praxis

Η δεύτερη και κύρια ενότητα του σεμιναρίου φυσικοθεραπείας είχε ως θέμα την επίδειξη (αλλά και πρακτική άσκηση) πάνω στις τεχνικές αλλά και στα εργαλεία/μηχανήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα φυσικοθεραπευτής προς όφελος του ασθενούς. Μέσω της συμπιεστικής επίδεσης ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να υποβοηθήσει το λεμφικό σύστημα έτσι ώστε να ενεργοποιήσει την κυκλοφορία του και το drainage. Η αλήθεια είναι ότι ο καρκίνος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το λεμφικό σύστημα. Εκτός της επίδεσης πραγματοποιήθηκε demo με επαγγελματική συσκευή συμπίεσης. Ο φυσικοθεραπευτής τοποθετεί το μέλος ή την περιοχή στην οποία θέλει να εστιάσει την θεραπεία του μέσα σε ειδικά "μανίκια" και μέσω βαλβιδών και συμπιεσμένου αέρα πραγματοποιείται μάλαξη.

 

Η φυσικοθεραπεία αναλαμβάνει και ένα τρίτο ρόλο όμως. Αυτό της υποστήριξης του ασθενή. Οι θεραπείες του καρκίνου συνήθως είναι μακροχρόνιες, δύσκολες και επώδυνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη κούραση, απώλεια μυϊκής μάζας, μυϊκή ατροφία, δυσκαμψία αρθρώσεων, απώλεια της φυσικής κατάστασης, και κακουχία (σωματική αλλά και πνευματική). Ο επαγγελματίας φυσικοθεραπευτής, με την εφαρμογή των σωστών θεραπειών βοηθάει στην δη,ιουργία ενός αισθήματος ευεξίας, δίνει θάρρος, ελπίδα και δύναμη στον ασθενή. Η κοινωνική/ψυχολογική διάσταση της φυσικοθεραπείας αποτελεί μέρος της γενικότερης υποστήριξης που θα πρέπει να λαμβάνει ο ασθενής σε αυτή τη δύσκολη σωματική και ψυχική δοκιμασία. Γι αυτό το λόγο το πλάνο θεραπείας θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο και να λαμβάνει υπ' όψιν και τον χαρακτήρα και τις κοινωνικές ανάγκες του κάθε ασθενούς. 

 

Σεμινάριο Φυσικοθεραπέιας σχολή φυσικοθεραπείας ιεκ praxis Σεμινάριο Φυσικοθεραπέιας σχολή φυσικοθεραπείας ιεκ praxisΣεμινάριο Φυσικοθεραπέιας σχολή φυσικοθεραπείας ιεκ praxis

 

> Μάθετε περισσότερα για τα σεμινάρια Φυσικοθεραπείας του ΙΕΚ PRAXIS

> Δείτε το προφίλ της ειδικότητας Βοηθός Φυσικοθεραπείας

> Διαβάστε το βιογραφικό της Χριστίνας Λέκκα Φυσικοθεραπεύτρια - Κινησιολόγος και Καθηγήτρια του ΙΕΚ PRAXIS