Μαθαίνουμε Για Την Θεραπευτική Ιππασία

Μαθαίνουμε για την Θεραπευτική Ιππασία! Εκπαιδευτική εκδρομή στο κέντρο θεραπευτικής ιππασίας πραγματοποιήθηκε από τους σπουδαστές των ειδικοτήτων: βοηθός φυσικοθεραπείας, βοηθός βρεφονηπιοκόμος και προπονητής αθλημάτων. Με την συνοδεία του καθηγητή τους Βρούβα Δημήτριου, οι σπουδαστές γνώρισαν την αποκατάσταση (σωματική και ψυχολογική) που μπορεί να επέλθει μέσα από την επαφή με τα άλογα.

 

Λίγα λόγια για την Θεραπευτική Ιππασία

Η θεραπευτική αξία της ιππασίας για άτομα με αναπηρία ήταν γνωστή στους Έλληνες, από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Μία φράση που ιστορικοί αποδίδουν στον Ιπποκράτη, είναι «Η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση»

  • Το 1952, η Δανή Liz Hartel, χτυπημένη από πολιομυελίτιδα, με μερική παράλυση και στα δύο κάτω άκρα, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο Ιππικής Δεξιοτεχνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία των πρώτων κέντρων θεραπευτικής ιππασίας στη Σκανδιναβία και την Αγγλία.
  • Το 1983, η θεραπευτική ιππασία αρχίζει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Aideen Lewis.
  • Το 1992, συγκροτήθηκε ο «Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας» -ΣΘΙΕ, ένα σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα, που ένα χρόνο αργότερα αναγνωρίστηκε και ως αθλητικό σωματείο.

Αφού ο Σύνδεσμος φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Ιππασίας στου Γουδή, τον Ιανουάριο του 2004 μεταφέρθηκε στο χώρο που εδρεύει σήμερα (Π. Κανελλοπούλου 10).
Έχοντας λοιπόν τις κατάλληλες υποδομές, απέκτησε περισσότερα άλογα και διεύρυνε τις δραστηριότητές του. Διαμόρφωσε το χώρο έτσι ώστε να αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας.
κτός των συνεδριών Θεραπευτικής Ιππασίας, ανέπτυξε πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών ειδικοτήτων σχετικών με την αποκατάσταση.

Θεραπευτική Ιππασία    Θεραπευτική Ιππασία    Θεραπευτική Ιππασία

Η θεραπευτική ιππασία βασίζεται σε προγράμματα αποκατάστασης, που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση.

Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος τους βοηθώντας τα να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μιας βόλτας στην ύπαιθρο και κυρίως, της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας.

Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση.

Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση, ενώ, παράλληλα, το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους.

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία μοναδική εμπειρία για τα άτομα με αναπηρία, που δεν είχαν καν ονειρευτεί ότι μπορούν να ιππεύσουν, αφού διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες θεραπείες σε φυσιοθεραπευτήρια, γυμναστήρια και πισίνες υδροθεραπείας.

Πηγή: Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας

 

Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη του Θεραπευτικού Συνδέσμου Ιππασίας για την υποδοχή, ξενάγηση και φιλοξενία και ιδιαίτερα τον κο Κόρσολο Γεώργιο (προπονητής αλόγων) και την κα Χρυσανθάκη Σίσσυ (εθελοντικό μέλος συνδέσου).

 

Μάθε Περισσότερα Για τη Σχολή Φυσικοθεραπείας – Νοσηλευτικής – Ιατρικών Επαγγελμάτων Του ΙΕΚ PRAXIS
Δες Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Φυσικοθεραπείας – Νοσηλευτικής – Ιατρικών Επαγγελμάτων Του ΙΕΚ PRAXIS

 

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US