Λειοτρίβηση στερεών φαρμακευτικών ουσιών και ανάμειξη κόνεων στο Χημικό Εργαστήριο του ΙΕΚ PRAXIS Χαλκίδας

Λειοτρίβηση στερεών φαρμακευτικών ουσιών και ανάμειξη κόνεων στο Χημικό Εργαστήριο του ΙΕΚ PRAXIS Χαλκίδας!
Όταν αναφερόμαστε σε λειοτρίβηση, εννοούμε κονιορτοποίηση – δημιουργία σκόνης – μέσω της μεθόδου της τριβής σε κάποια ουσία.
 Λειοτρίβηση στερεών φαρμακευτικών ουσιών και ανάμειξη κόνεωνΟι Φαρμακευτικές Κόνεις είναι μίγματα κόνεων φαρμάκων (δηλαδή λεπτώς καταμερισμένων στερεών φαρμακευτικών ουσιών) που είναι έτοιμα προς χορήγηση στους ασθενείς. Εκτός από το δραστικό ή τα δραστικά συστατικά περιέχουν επίσης κατάλληλα έκδοχα που είτε βοηθούν τη διάλυση των δραστικών συστατικών στο νερό είτε είναι απλά αραιωτικά έκδοχα. Οι Φαρμακευτικές Κόνεις ανήκουν στις στερεές φαρμακευτικές μορφές και προορίζονται για εσωτερική ή εξωτερική χορήγηση.
Σε μικρή κλίμακα (π.χ. στο φαρμακείο) η παρασκευή φαρμακευτικών κόνεων περιλαμβάνει την λειοτρίβηση κάθε συστατικού ξεχωριστά σε ιγδίο (γουδί) (trituration) και στη συνέχεια ανάμιξη όλων των συστατικών στις προκαθορισμένες αναλογίες σε ιγδίο.
Για την λειοτρίβηση χρησιμοποιείται συνήθως ιγδίο πορσελάνης, καθώς η ανώμαλη εσωτερική επιφάνεια του διεκολύνει την λειοτρίβηση ενώ για απλή ανάμιξη κόνεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί υάλινο ιγδίο το οποίο διαθέτει λεία επιφάνεια και καθαρίζεται ευκολότερα μετά την χρήση.
Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US