Κάντε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών ξεχωριστή με 3 εύκολες συνταγές

Σήμερα, 25 Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, και o καλύτερος τρόπος για να το γιορτάσετε είναι με μερικές οικονομικές, νόστιμες και απλές συνταγές ζυμαρικών! Για τον εορτασμό λοιπόν, δοκιμάστε μία από αυτές τις νόστιμες συνταγές ζυμαρικών από όλο τον κόσμο. Συγκεντρώστε οικογένεια και φίλους και ετοιμαστείτε να απολαύσετε μια πραγματικά … νόστιμη γιορτή!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη μαγειρική;

Μάθετε Περισσότερα Για Τη Σχολή Μαγειρικής του ΙΕΚ PRAXIS
Δείτε Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Μαγειρικής του ΙΕΚ PRAXIS

 

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών;

Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, μια ημέρα για να γιορτάσουμε αυτό το νόστιμο φαγητό. Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 1998, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών. Σκοπός της είναι η γνωστοποίηση στο κοινό σε παγκόσμια κλίμακα για τη γευστική και θρεπτική αξία τους

Ανεξάρτητα από το πόσο σας αρέσουν τα ζυμαρικά, η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών είναι η τέλεια δικαιολογία για να απολαύσετε ένα πιάτο (ή δύο).

Μια σύντομη ιστορία των ζυμαρικών

Μια σύντομη ιστορία των ζυμαρικών

Η ιστορία των ζυμαρικών είναι μακρά και περίπλοκη, που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες για την προέλευση των ζυμαρικών, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι προέρχονται από την Ιταλία. Η πρώτη γραπτή αναφορά για τα ζυμαρικά προέρχεται από ένα αραβικό βιβλίο μαγειρικής του 12ου αιώνα, το οποίο αναφέρει ένα πιάτο που ονομάζεται ιτριγιά, φτιαγμένο από ζύμη που έβραζε και στη συνέχεια κόπηκε σε κομμάτια. Πιστεύεται ότι αυτό το πιάτο ήταν ο προκάτοχος των σύγχρονων ζυμαρικών.

Τα ζυμαρικά έγιναν ολοένα και πιο δημοφιλή στην Ιταλία κατά τον 13ο και 14ο αιώνα και μέχρι τον 15ο αιώνα, ήταν μια κοινή βασική τροφή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διάφορες περιοχές της Ιταλίας ανέπτυξαν τους δικούς τους μοναδικούς τύπους ζυμαρικών. Στη Νάπολη, για παράδειγμα, αγαπούν το σπαγγέτι, ενώ στη Σικελία τα ραβιόλια έγιναν δημοφιλή.

Στην Ιταλία, τα ζυμαρικά είναι ένα βασικό πιάτο που απολαμβάνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Οι Ιταλοί τρώνε ζυμαρικά εδώ και αιώνες και είναι ένα πιάτο γεμάτο παράδοση.

Πώς φτιάχνονται τα ζυμαρικά


Για την παρασκευή ζυμαρικών, το σιμιγδάλι σκληρού σίτου και το νερό συνδυάζονται σε αναλογία 100 μερών αλεύρου προς 60 μέρη νερού. Το μείγμα ζυμώνεται στο μηχάνημα ή στο χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια συμπαγής ζύμη και στη συνέχεια αφήνεται να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Αφού ξεκουραστεί, η ζύμη πλάθεται σε λεπτά φύλλα περνώντας την από διαδοχικά φαρδύτερη ρύθμιση σε πλάστη. Στη συνέχεια κόβεται σε λωρίδες του επιθυμητού μεγέθους και σχήματος.

Η ποιότητα των τελικών ζυμαρικών εξαρτάται από το αλεύρι σίτου που χρησιμοποιείται. Για πιο αυθεντική ιταλική γεύση, χρησιμοποιήστε αλεύρι ζυμαρικών από σιμιγδάλι σκληρού σίτου. Εάν θέλετε μια πιο απαλή υφή, χρησιμοποιήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Τα διάφορα είδη ζυμαρικών

Τα διάφορα είδη ζυμαρικώνΚάθε είδος ζυμαρικού παρασκευάζεται από διαφορετικά υλικά και έχει διαφορετικό σχήμα. Για παράδειγμα, οι πένες παρασκευάζονται από αλεύρι σιμιγδαλιού και έχουν κοντό, σωληνωτό σχήμα. Το Fusilli παρασκευάζεται από αλεύρι σκληρού σίτου και έχει σπειροειδή σχήμα. Τα ραβιόλια φτιάχνονται από χυλοπίτες αυγών και έχουν τετράγωνο σχήμα.

Μερικά από τα πιο διάσημα είδη ζυμαρικών στην Ελλάδα είναι:

  • τα σπαγγέτι
  • τα ραβιόλι
  • τα μακαρόνι (macaroni)
  • τα ριγκατόνι
  • τα τορτελίνια
  • οι πέννες
  • τα φουζίλι
  • οι ταλιατέλες
  • τα λινγκουίνια
  • τα λαζάνια
  • οι χυλοπίτες
  • τα φλομάρια
  • τα σκιουφιχτά
  • το κριθαράκι
  • οι γκόγκες
  • ο τραχανάς

Οι συνταγές!

Penne alla Vodka

Penne alla VodkaΟι πέννες alla Vodka είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών που είναι τέλειο για κάθε περίσταση. Αυτό το πιάτο φτιάχνεται με ζυμαρικά πένες, βότκα και κρέμα. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μια βότκα καλής ποιότητας για αυτή τη συνταγή, καθώς θα κάνει μεγάλη διαφορά στη γεύση του πιάτου. Αυτό το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή κυρίως πιάτο και είναι βέβαιο ότι θα ευχαριστήσει κάθε λάτρη των ζυμαρικών.

Συστατικά:

-400 γρ. πένες

-1 φλιτζάνι βότκα

-1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

-1/4 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα

-1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

Οδηγίες:

1. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

2. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί τη βότκα, το ελαιόλαδο, την παρμεζάνα και το πιπέρι.

3. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα της βότκας και ανακατεύουμε να ενωθούν. Σερβίρετε αμέσως.

Fettuccine Alfredo

Fettuccine AlfredoΤο Fettuccine Alfredo είναι ένα ιταλικό πιάτο ζυμαρικών που συνήθως παρασκευάζεται με κρέμα γάλακτος και τυρί παρμεζάνα. Είναι ένα πλούσιο και κρεμώδες πιάτο που μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 30 λεπτά. Αυτό το πιάτο είναι τέλειο για ένα βραδινό γεύμα ή μια ειδική περίσταση.

Συστατικά:

-400 γρ. φετουτσίνι

-1/2 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα

-1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα

-Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

1. Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει.

3. Προσθέστε την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.

4. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το μείγμα της κρέμας. Ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Σερβίρετε αμέσως.

Aglio e olio

Aglio e olioΤο Aglio e olio είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών που παρασκευάζεται με σκόρδο, ελαιόλαδο και πιπεριές τσίλι. Είναι ένα απλό πιάτο που μπορεί να γίνει σε λίγα λεπτά, αλλά είναι γεμάτο γεύση. Αυτό το πιάτο είναι τέλειο για ένα γρήγορο γεύμα ή δείπνο.

Το Aglio e olio παρασκευάζεται παραδοσιακά με σπαγγέτι, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος ζυμαρικού. Το κλειδί σε αυτό το πιάτο είναι να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας ελαιόλαδο και φρέσκο σκόρδο. Το σκόρδο πρέπει να κοπεί σε λεπτές φέτες, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.

Αυτό το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί ως έχει ή με ένα πασπαλισμένο τυρί παρμεζάνα από πάνω. Συνδυάζεται τέλεια με μια πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Συστατικά:

-400γρ σπαγγέτι

-1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

-1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

-1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

-1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

-1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

-3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

Οδηγίες:

1. Βράζετε τα μακαρόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει το σκόρδο, περίπου 1 λεπτό.

3. Στραγγίζουμε τα βρασμένα μακαρόνια και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Προσθέστε το μείγμα σκόρδου, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε. Μοιράζουμε τα μακαρόνια πιάτα, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και βασιλικό και σερβίρουμε αμέσως.

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US