Η σημασία των κινητικών ασκήσεων στην Εκπαίδευση

Οι κινητικές ασκήσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης κάθε νέου παιδαγωγού και βρεφονηπιοκόμου.  Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε περιληπτικά στη σημασία και την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του παιδιού και τη σχέση τους με την Δραματική Τέχνη

Με τις κινητικές ασκήσεις το παιδί αποκτά άλλη σχέση με το σώμα του. Έχει τη δυνατότητα να χαλαρώσει και να αισθανθεί όμορφα με όλο του το σώμα αλλά και με κάθε μέλος του, να αισθανθεί το χώρο μέσα και έξω αυτό, να συνειδητοποιήσει τις λειτουργίες που γίνονται συνεχώς σε αυτό και ιδιαίτερα της αναπνοής του. Αρχίζει επίσης να αποκτά την αίσθηση του προσανατολισμού, ενώ κατακτά έννοιες χώρου όπως κέντρο, δεξιά, αριστερά, απέναντι, ψηλά, πάνω, κάτω, ανάποδα.

Εξελίσσει την κίνησή του, τις χειρονομίες και στάσεις του, ενώ αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του, τις σκέψεις του και τις ιδέες του, να επικοινωνεί και να νιώθει τους άλλους με το σώμα του και με τις αισθήσεις του. Με τις ασκήσεις βρίσκει το ρυθμό του σώματός του και συνδυάζει το ρυθμό με την κίνησή του, με τη φωνή του, με την ποίηση, τη μελωδία και τα συναισθήματά του

Η σημασία των κινητικών ασκήσεων στην Εκπαίδευση

Οι κινητικές ασκήσεις μέσα στο Θεατρικό Παιχνίδι

 

Ένας όμορφος τρόπος για να εξασκηθούν τα παιδιά είναι μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις και τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση που αναπτύσσουν την εκφραστικότητα και δημιουργικότητα των παιδιών και συγχρόνως τα οδηγούν στη μάθηση.

Στόχος των κινητικών ασκήσεων είναι τα παιδιά να αποκτήσουν διαφορετική σχέση με το σώμα τους, να εναρμονίσουν τις κινήσεις τους, να τις ελέγξουν, να εκφραστούν με αυτές ώστε να διοχετεύσουν τον εσωτερικό τους κόσμο και τις ψυχικές τουςκαταστάσεις μέσα απ’ αυτές.

Παράλληλα μπορεί να ευαισθητοποιήσουν το σώμα τους και να διευρύνουν τις δυνατότητές του, να διαστείλουν την αισθαντικότητά τους, να δοκιμάσουν νέα όρια και να βρουν τον προσωπικό τους ρυθμό. Με τις ασκήσεις αυτές αποκτούν άλλη σχέση με το χώρο γύρω τους που τελικά ελέγχουν και έτσι αποκτούν αυτοπεποίθηση.

Ο παιδαγωγός μπορεί να ξεκινήσει με ασκήσεις για ολόκληρο το σώμα και μετά να προχωρήσει με επιμέρους ασκήσεις του κεφαλιού, των χεριών, των ποδιών κ.ά.

Η σημασία των κινητικών ασκήσεων στην Εκπαίδευση

Μάθετε Περισσότερα Για Τη Σχολή Βρεφονηπιοκομίας- Εργοθεραπείας του ΙΕΚ PRAXIS
Δείτε Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Βρεφονηπιοκομίας – Εργοθεραπείας του ΙΕΚ PRAXIS

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US