Εργαστηριακό μάθημα Οινολογίας – Αμπελουργίας: «Μικροβιολογία Οίνων»

ΣΤΟ ΙΕΚ PRAXIS ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ!

Εργαστηριακό μάθημα: «Μικροβιολογία Οίνων». Αραίωση – Εμβολιασμός – Καλλιέργεια – Επώαση – Μικροσκόπηση ζυμών, οξικών και γαλακτικών βακτηρίων.
ΤΟ ΙΕΚ PRAXIS μέσα από τις οργανωμένες και πλήρως εξοπλισμένες εργαστηριακές εγκαταστάσεις του σε όργανα, συσκευές και αναλώσιμα υλικά όπως μικροσκόπιο, μηχανικές πιπέτες, πιπέτες Pasteur, τρυβλία, θρεπτικά υλικά κ.α.) παρέχει στους σπουδαστές όλες τις βασικές συνθήκες και προϋποθέσεις, για να κατανοήσουν τις μικροβιολογικές διεργασίες και μεταβολές που γίνονται μέσα σε ένα κρασί.

Επίσης, δίνεται μεγάλη έμφαση στις βασικές ασθένειες των κρασιών (ασθένεια των οξικών και γαλακτικών βακτηρίων, ασθένεια της πάχυνσης, της άνθησης κ.α.)

Μικροβιολογία Οίνων      Μικροβιολογία Οίνων      Μικροβιολογία Οίνων

Το ταξίδι του κρασιού.

 

Οι ρώγες του σταφυλιού, που αποτελεί και την πρώτη ύλη του κρασιού, περιέχουν σάκχαρα, οργανικά οξέα και νερό (πάνω από 70%). Η περιεκτικότητα σε αυτές τις ουσίες εξαρτάται κάθε φορά από την ποικιλία, το υπέδαφος, τις κλιματικές συνθήκες, αλλά και από την χρονική στιγμή της ωρίμανσης του σταφυλιού. Μετά την διαδικασία του τρύγου (συγκομιδής), ακολουθεί η γλευκοποίηση, η διαδικασία δηλαδή κατά την οποία εξάγεται το γλεύκος (ή συνήθως μούστος) από το σταφύλι. Για την έκθλιψη του μούστου χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι, συνηθέστερα με χρήση ειδικών μηχανημάτων που λειτουργούν συνθλίβοντας το σταφύλι ανάμεσα σε περιστρεφόμενους κυλίνδρους. Κατά τη γλευκοποίηση, επιβάλλεται η αφαίρεση των κοτσανιών (αποβοστρύχωση) του σταφυλιού, καθώς είναι επιζήμια τόσο για την γεύση του τελικού κρασιού, όσο και για την υγεία του καταναλωτή.

Το οινόπνευμα που περιέχει το κρασί παράγεται από τα σάκχαρα του μούστου με την αντίδραση της αλκοολικής ζύμωσης, που επιτελείται από ειδικά ένζυμα, τις ζυμάσες των ζυμομυκήτων. Οι ζυμομύκητες υπάρχουν αδρανοποιημένοι στο φλοιό των σταφυλιών και καθώς έρχονται σε επαφή με το μούστο, πολλαπλασιάζονται και επιτελούν τη ζύμωση. Εκτός από αιθυλική αλκοόλη παράγεται και διοξείδιο του άνθρακα αλλά και μια σειρά δευτερευόντων προϊόντων και ενώσεων με καθοριστική σημασία πολλές φορές για την ποιότητα του οίνου. Η διαδικασία της ζύμωσης διαρκεί συνήθως 8-25 ημέρες. Είναι σύνηθες, να παρατείνεται ή να διακόπτεται η ζύμωση με τεχνητά μέσα, κυρίως μέσω της διατήρησης της θερμοκρασίας σε χαμηλά ή υψηλά επίπεδα αντίστοιχα. Ο χρόνος της ζύμωσης είναι καθοριστικός για το κρασί που θα παραχθεί τελικά. Επιπλέον γίνεται συνήθως λόγος για λευκή και ερυθρή οινοποίηση, ανάλογα με το χρώμα του παραγόμενου κρασιού.

 

Μάθετε Περισσότερα Για Τη Σχολή Αμπελουργίας – Οινολογίας του ΙΕΚ PRAXIS

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US