Επίσκεψη στην Ποτοποιία METAXA

Το πρότυπο αποσταγματοποιείο της μεγαλύτερης ελληνικής ποτοποιίας ΜΕΤΑΧΑ (https://www.metaxa.com), επισκέφτηκαν οι σπουδαστές των ειδικοτήτων Τουρισμού (Ξενοδοχειακά, Bartending) και Οινολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων – Ποτών του ΙΕΚ PRAXIS.

Οι σπουδαστές γνώρισαν από κοντά τις διαδικασίες και μεθόδους απόσταξης, την συσκευασία και παλαίωση των αποσταγμάτων, τις ποιότητες και τις ποικιλίες του μπράντυ και άλλων εκλεκτών αποσταγμάτων.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κο Σιακαβέλλα (brand ambassador METAXA ), την κυρια Κωνσταντινιδου (Διευθύντρια επικοινωνίας του οίκου METAXA) η οποία μας εκανε μια μαγευτική ξενάγηση και μας είπε την ιστορία τόσο του εργοστασίου Μεταξα, όσο και του μοναδικου ποτου και τον κο Καλπαξίδη, ο οποίος ως  DEPUTY METAXA MASTER μας εδωσε μια σειρά από μοναδικές πληροφορίες που αφορούν την παραγωγή αλλά και την γεύση του ποτού Μεταξά.

Η απόσταξη συνδιάζει επιστήμης και της τέχνης. Είναι μια τέχνη που απαιτεί υπομονή, ακρίβεια και δεξιότητα για να δημιουργηθεί το τέλειο παρασκεύασμα. Αλλά η απόσταξη είναι κάτι περισσότερο από τη δημιουργία ενός προϊόντος – έχει και την ανθρώπινη πλευρά.
Τα άτομα και οι ιδέες πίσω από τη διαδικασία είναι αυτά που κάνουν την απόσταξη ξεχωριστή. Με χρόνια εμπειρίας στον τομέα, πάθος για τη δουλειά τους και περηφάνια για κάθε μπουκάλι που παράγουν. Οι οινοπνευματοποιοί της ποτοποιείας ΜΕΤΑΧΑ είναι άτομα με γνώσεις που πειραματίζονται με συστατικά για να βρουν ακριβώς τη σωστή ισορροπία γεύσεων και αρωμάτων για κάθε batch που δημιουργούν. Kάθε γουλιά πρέπει να την απολαμβάνουν σαν να ήταν δική τους δημιουργία, φτιαγμένΗ με φροντίδα, αγάπη και αφοσίωση.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις αποτελούν μια ενημερωτική και μοναδική εμπειρία και ένας ευχάριστος τρόπος να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών και την τέχνη της απόσταξης. Μια επίσκεψη σε ένα αποστακτήριο προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν όλες τις πτυχές της παραγωγικής διαδικασίας από τις πρώτες ύλες, τη ζύμωση, την ωρίμανση και την εμφιάλωση και να έρθουν σε επαφή με επιτυχημένους επαγγελματίες του κλάδου.

 

 

Λίγα λόγια για το METAXA

Το METAXA εξάγεται σε πάνω από 60 χώρες, ενώ συμπεριλαμβάνεται στα 100 πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως και στα 50 ταχύτερα αναπτυσσόμενα. Το Μεταξά είναι διαθέσιμο σε πέντε ποιότητες: “Τριών αστέρων” (τουλάχιστον τριών ετών), “πέντε αστέρων” (τουλάχιστον πέντε ετών), και “επτά αστέρων” (τουλάχιστον επτά ετών), 12 αστέρων (τουλάχιστον 12 ετών) και Private Reserve με αποστάγματα άνω των 30 ετών. Το 2008, με αφορμή τα 120 χρόνια της ποτοποιίας, διατέθηκε στην αγορά το ΜΕΤΑΞΑ ΑΕΝ σε 1.888 αριθμημένες φιάλες από φίνο Γαλλικό κρύσταλλο Σεβρών. Το ΜΕΤΑΞΑ ΑΕΝ είναι ένα μοναδικό απόσταγμα που προέρχεται από το Βαρέλι Νο1, γνωστό και ως «βαρέλι του Σπύρου Μεταξά» με αποστάγματα τουλάχιστον 100 ετών και αποτέλεσε αντικείμενο συλλογής με αποτέλεσμα να εξαντληθεί σύντομα με τιμές που ξεπέρασαν τα 1000 ευρώ/φιάλη.

Το ΜΕΤΑΞΑ ήταν το πρώτο ποτό που καταναλώθηκε στο διάστημα ενώ ήταν ένας από τους μεγάλους χορηγούς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ) του 1982 στην Ισπανία. Το νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά κατασκευάστηκε από δωρεά του Άγγελου Μεταξά το 1963.

 

 

Η ιστορία του ΜΕΤΑΧΑ

 

Ο Σπύρος Μεταξάς, που κατάγονταν από τα Ψαρά, εγκαταλείποντας την οικογενειακή επιχείρηση στη Χαλκίδα στις αρχές της δεκαετίας του 1870, αποφάσισε να εγκατασταθεί στον Πειραιά, ανερχόμενο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της εποχής. Το 1885, με τη σύμπραξη του αδελφού του Ηλία Α. Μεταξά, αγόρασε τα μηχανήματα ενός παλιού αποστακτηρίου στον Πειραιά ιδρύοντας την κονιακοποιία – ποτοποιία Μεταξά στην οδό Αριστείδου 7, λίγα μέτρα από την πλατεία Καραϊσκάκη. Το εργοστάσιο των αδελφών Μεταξά ξεκίνησε την παραγωγή κονιάκ και άλλων ποτών το 1888 ενώ το έμβλημα της εταιρίας, ο “Σαλαμινομάχος”, είναι εμπνευσμένο από ένα αρχαίο νόμισμα το οποίο βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη θεμελίωση του πρώτου εργοστασίου του Μεταξά στην οδό Αριστείδου. Αργότερα στην εταιρία των δυο αδελφών θα συμπράξουν αρχικά ο Γεώργιος Α. Μεταξάς, ο νεώτερος από τα αδέλφια Μεταξά και μετέπειτα, στις αρχές της δεκαετίας του 1890 ο Αλέξανδρος Α. Μεταξάς. Έτσι θα προκύψει ο “Βιομηχανικός Οίκος Κονιακοποιίας Σ. και Η. και Α. Μεταξά”, του οποίου αναφορές υπάρχουν διάσπαρτες στον Τύπο της εποχής.

Οι πρώτες εξαγωγές σε Οθωμανική αυτοκρατορία και Αίγυπτο ξεκινούν ήδη από το 1892 ενώ είναι η ίδια χρονιά που εμφανίζεται και η πρώτη διαφημιστική καταχώρηση του εργοστασίου των αδελφών Μεταξά στην εφημερίδα Σφαίρα του Πειραιά, ενώ το 1895 το METAXA κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση της Βρέμης. Το ΜΕΤΑΞΑ είναι γνωστό στις διεθνείς αγορές ως Κονιάκ Αγνόν εκ Σταφυλής Παλαιόν”. Πέραν του κονιάκ, η εταιρεία τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της παρήγε αψέντι, μαστιχάτο, σαρτρέζ, βενεδικτίνη, κερασσό, κακάο και Βερμούτ τύπου Τορίνου.

Η οικία του Σπύρου Μεταξά στον Πειραιά, η κατασκευή της οποίας άρχισε το 1897 σε σχέδια του Τσίλερ
Η ζήτηση για το Ελληνικό ποτό ήταν πολύ ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εισήχθη για πρώτη φορά το 1900 και το Μεταξά έγινε έκτοτε γνωστό ως το «ιπτάμενο μπράντι». Το 1915 κερδίζει το βραβείο Grand Prix από την Διεθνή Έκθεση του Σαν Φραντσίσκο. Έκτοτε σε όλα τα μπουκάλια του METAXA θα υπάρχει η ανάλογη ετικέτα στο “λαιμό του μπουκαλιού”, παράδοση η οποία εγκαταλείφθηκε πρόσφατα στα πλαίσια της ανανέωσης της μάρκας. Παρά τις αντιξοότητες της ποτοαπαγόρευσης και δύο Παγκοσμίων Πολέμων το ΜΕΤΑΞΑ κατάφερε να επιβιώσει. Το 1937 η ποτοποιία των αδελφών Μεταξά απασχολούσε 38 εργαζόμενους, 22 άνδρες και 16 γυναίκες. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής η παραγωγή σταμάτησε, ωστόσο σε αντίθεση με τα παρακείμενα κτίρια της οδού Αριστείδου στο λιμάνι του Πειραιά όπου βρισκόταν το εργοστάσιο, εκείνο έμεινε ανέπαφο. Το 1968 το εργοστάσιο και οι εγκαταστάσεις παλαίωσης και αποθήκευσης της εταιρείας μεταφέρθηκαν στην Κηφισιά όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα. Σήμερα, το σύνολο των εξαγωγών αποτελεί το 60% της παραγωγής. Από το 1989, βέβαια, το brand δεν ανήκει πλέον στην οικογένεια Μεταξά, ενώ από το 2000 κι έπειτα είναι μέλος της εταιρείας Remy Cointreau.

 

Μάθε Περισσότερα Για Τις Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Σπουδές Στο PRAXIS

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US