Εκπαιδευτική Επίσκεψη του ΙΕΚ PRAXIS στη Μύκονο

Τo IEK PRAXIS θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μύκονο. Στόχος της επίσκεψης καθώς και επερχόμενων event είναι η δημιουργία υψηλής γαστρονομικής ενσυναίσθησης και αγάπης για τα ποιοτικά υλικά, την παράδοση αλλά και τις εξελίξεις στον χώρο της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Ποιό είναι το Positioning της Μυκόνου στο σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη; Ρωτήσαμε την private Chef και Food Creator, Columnist στο Bostanistas.gr, Γεωργία Κουτσούκου και απόφοιτο του ΙΕΚ PRAXIS, να γράψει δυό λόγια για το νησί των ανέμων και των γεύσεων.

 

Όταν ακούς Μύκονο … να βγαίνεις, και εξηγούμαι αμέσως.

Σας  διαβεβαιώ πως η Μύκονος είναι ένα στολίδι απαράμιλλης αξίας  που πραγματικά πρέπει να επισκεφθείς  για να το ζήσεις. Δεν θέλω να ακούσω παράπονα και στερεότυπα περιοδικών για απαστράπτοντα πάρτυ.  Πρέπει να πας, να μάθεις και να ψάξεις.  Ταχύ φαγητό σερβίρουν σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη Μύκονο. Ακόμα και αν έχεις πάει, πρέπει να ξαναπάς και να ζήσεις ονειρεμένες διακοπές στο «νησί των ανέμων».

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του ΙΕΚ PRAXIS στη Μύκονο

Οι Μυκονιάτες είναι πραγματικά πλούσιοι  άνθρωποι με βαθιά παράδοση αλλα κυρίως με ψυχή γεμάτη θησαυρούς. Ξέρουν από φιλοξενία και το δείχνουν, δεν είναι εσωστρεφείς  γι αυτό και κρατούν τον τουρισμό τους σε υψηλά επίπεδα. Ξέρουν να μοιράζονται.

 

Τώρα θα μιλήσω λίγο Μυκονιάτικα.  Τυροβολιά ( μαλακό τυρί πρώτης τυροκόμισης), κοπανιστή (μαλακό τυρί ωρίμανσης από τυροβολιά που έχει υποστεί μακρόχρονη ζύμωση, ιδιαίτερα πικάντικο ) , Βραστό ( περίπου σαν την κεφαλογραβιέρα), ξινότυρο ( φρέσκο είναι επιτραπέζιο τυρί  ενώ ξερό είναι ιδιαίτερα εύγευστο για ζυμαρικά με κιμά ή κόκκινη σάλτσα).

 

Λούζα (υψηλής αξίας αλλαντικό από  κόντρα φιλέτο μπριζόλας) , λουκάνικα Μυκόνου , Σίσσερα ή  σύγλινα , παστό λαρδί, παϊδες και πόσα άλλα που πρέπει να ψάξεις για να μάθεις.

 

Και αν θέλετε να ξέρετε Μπύρα Μυκόνου, εκεί να δεις πως πάει η κοπανιστή και η λούζα, προϊόντα για να μπουν σε μεγάλα σαλόνια. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο σύλλογο Ε. Ρ. Ο. Σ., ο οποίος αποτελείται από ερασιτέχνες αμπελουργούς και ελαιοπαραγωγούς κάνοντας συνεχείς προσπάθειες για την προσωπική σοδειά του, ο καθένας  σε κρασί και ελαιόλαδο.

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του ΙΕΚ PRAXIS στη Μύκονο

Όπως κάθε όμορφη μάζωξη για το τέλος σας κρατάω το γλυκό. Εκτός από τα ομορφότερα αμυγδαλωτά (δεν είναι μόνο δική μου αυτή η άποψη), δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να γευτείτε ραφιόλια με τυροβολιά  στο τηγάνι, μελόπιτες ,τσιμπητά μπουρέκια καρυδάτα (σπιτικό γλυκό) ,  τηγανίτες που τις ονομάζουν «γρηές», φοινίκια, καλαθάκια και πάει λέγοντας.

 

Στου Μπακόγια για μόστρα με το πρώτο ούζο της ημέρας, να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για  το τι μαγερεύουμε σήμερα και τον καιρό που τον βλέπω κάλμα. Κάτσε να πάω για προβάσια γιατί έχω και κατσικάκι να τα μαγερέψω. Αποφάσεις για ατέλειωτα όμορφη μέρα, για να μπαίνει το μυαλό στη θέση του. Να γεμίσω εμπειρίες να κάνω φίλους για να έρθω να τους δω στα πανηγύρια , όχι να πίνω κουτιά τα αναλγητικά για hangover.

 

Εγώ έτσι την έμαθα τη Μύκονο, από τους φίλους μου στη Λέσχη Γαστρονομίας Μύκονου.

 

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου είναι μια άτυπη λέσχη φίλων της γαστρονομίας του νησιού, οι οποίοι όχι μόνο διαφυλλάτουν την παράδοση του νησιού τους, αλλά την εξελίσσουν, μαθαίνουν τους νεώτερους να αγαπούν τη γεύση που μεγάλωσαν.  Είναι ανοιχτοί στη μετάδοση της Γαστρονομικής γνώσης, καθώς ξέρουν ότι έτσι έρχεται και δένει η σωστή εξέλιξη. Μέσα από την γαστρονομική τους παράδοση δημιουργούν νέες γεύσεις καλώντας μάγειρους , ζαχαροπλάστες και άλλους ανθρώπους της γαστρονομίας κάνοντας επιδείξεις της δικιάς τους μαγειρικής τέχνης στη Μύκονο, στην Άνω Μερά. Ξέρεις πως είναι; Επειδή έχω πάει πριν δύο χρόνια Τσικνοπέμπτη, σε βάζουν μέσα στην κοινότητα τους και η ψυχή σου εναποθέτει τα καλύτερά της. Χωρίς φρου φρου και αρώματα μιας και η ζεστασιά τους αμέσως σε κάνει να σκέφτεσαι πως τα σύνορα της γαστρονομίας δεν ορίζονται ούτε περιορίζονται. Οι Μυκονιάτες μας διδάσκουν πολιτισμό, ξεκάθαρα.

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του ΙΕΚ PRAXIS στη Μύκονο

Γι αυτό ξαναλέω, όταν ακούς Μύκονο να βγαίνεις.”

 

Πρόγραμμα Επίσκεψης:

 • Αναχώρηση από Αθήνα Πέμπτη με πρωινό πλοίο.
 • Άφιξη το μεσημέρι στη Μύκονο.
 • Επίσκεψη και ξενάγηση στο τυροκομείο Κούκα (Τυροκομέιο Μυκόνου). Παρουσίαση των προϊόντων του.
 • Επίσκεψη και ξενάγηση σε παραδοσιακό οικιακό τυροκομείο στο χωριό.
 • Μυκονιάτικα μαγειρέματα από την ταλαντούχα μυκονιάτισα chef Ειρήνη Ζουγανέλη και γευσιγνωσία τοπικών τυροκομικών προϊόντων
 • Το απόγευμα γύρω παρακολούθηση της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου με θέμα “Μαγειρεύουμε με γάλα”.
 • Βράδυ ξεκούραση κ χαλάρωση.
 • Το πρωί της Παρασκευής επίσκεψη κ ξενάγηση στο υπερσύγχρονο τυροκομείο MYKONOS FARMERS
 • Αναχώρηση για Αθήνα.
Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

  Ενδιαφέρομαι για
  Περιοχή ενδιαφέροντος
  X
  CONTACT US