Εκπαιδευτική Επίσκεψη Στα Μανιτάρια Δίρφυς

Τον μαγικό κόσμο των μανιταριών Δίρφυς επικέφτηκαν σπουδαστές των τμημάτων Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ PRAXIS.

H «ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ» ανήκει στους δύο γεωπόνους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Λευτέρη Λαχουβάρη και Θανάση Μαστρογιάννη οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στην μυκητολογία και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο των μανιταριών από το 1995.

Η εταιρεία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το Μάρτη του 2004, με την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής υποστρωμάτων και την δημιουργία του πρώτου δορυφορικού συστήματος καλλιέργειας μανιταριών στην Ελλάδα, ενώ το 2006 εισήλθε στην παραγωγή μανιταριών Πλευρώτους και Λεντινούλα.

Η έδρα βρίσκεται στο πρότυπο συσκευαστήριο στους Καθενούς Ευβοίας, ενώ συγχρόνως λειτουργεί η κεντρική μονάδα παραγωγής υποστρωμάτων και η πρότυπη μονάδα μας παραγωγής μανιταριών.

 

 

 

Τα μανιτάρια είναι μια πηγή σημαντικών μετάλλων:

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για την προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, κάποιους καρκίνους και άλλες παθήσεις της γήρανσης. Έχει επίσης βρεθεί ότι είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γονιμότητα στους άνδρες. Πολλές τροφές ζωικής προέλευσης και σπόροι είναι καλές πηγές σεληνίου, αλλά τα μανιτάρια είναι από τις πλουσιότερες πηγές σεληνίου στο διάδρομο παραγωγής και παρέχουν 8-22 mcg ανά μερίδα4. Αυτά είναι καλά νέα για χορτοφάγους, των οποίων οι πηγές σεληνίου είναι περιορισμένες. Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει συνδεθεί με την αυξημένη προστασία από καρκίνο και σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, ενώ συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του θυρεοειδούς αδένα. Η αντιοξειδωτική του δράση ενισχύεται όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε.

Η εργοθειονίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που απαντά στη φύση και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του σώματος. Τα μανιτάρια παρέχουν 2,8-4,9 mg ergothioneine ανά μερίδα μανιταριών.

Ο χαλκός βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Ο χαλκός επίσης βοηθά να διατηρούνται υγιή τα οστά και τα νεύρα.

Το κάλιο είναι ένα σημαντικό ορυκτό που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αρκετά. Βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας υγρών και ορυκτών, η οποία βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Παίζει επίσης ρόλο στην εξασφάλιση ότι τα νεύρα και οι μύες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, λειτουργούν σωστά2. Τα μανιτάρια έχουν 98-376 mg κάλιο ανά 84 γραμμάρια, που είναι το 3-11% της ημερήσιας τιμής.

Οι βήτα-γλυκάνες, που απαντώνται σε πολλά είδη μανιταριών, έχουν δείξει αξιοσημείωτα ερεθιστικά αποτελέσματα, συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα έναντι αλλεργιών και μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε φυσιολογικές διεργασίες που σχετίζονται με το μεταβολισμό των λιπών και σακχάρων στο ανθρώπινο σώμα. Οι βήτα-γλυκάνες που περιέχονται στα στρείδια, το shiitake και τα μανιτάρια διαιρούμενα θεωρούνται τα πλέον αποτελεσματικά.

Τα μανιτάρια είναι η κύρια πηγή του βασικού αντιοξειδωτικού σεληνίου στο διάδρομο παραγωγής. Τα αντιοξειδωτικά, όπως το σελήνιο, προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες. Βοηθούν επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος2. Επιπλέον, τα μανιτάρια παρέχουν την εργοθεϊνηίνη, ένα αντιοξειδωτικό που απαντά στη φύση και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του σώματος.

Τα μανιτάρια είναι πλούσια και γεμάτα. Οι προκαταρκτικές έρευνες υποδηλώνουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας (δηλαδή λιγοστών θερμίδων λόγω του όγκου των τροφίμων), και συγκεκριμένα των μανιταριών, αντί των τροφίμων υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, όπως το άπαχο βοδινό κρέας, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική μέθοδο για τη μείωση της ημερήσιας ενέργειας και πρόσληψη λίπους ενώ εξακολουθεί να αισθάνεται πλήρης και κορεσμένη μετά το γεύμα.

 

Μάθετε Περισσότερα Για Τη Σχολή Μαγειρικής του ΙΕΚ PRAXIS
Δείτε Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Μαγειρικής του ΙΕΚ PRAXIS

image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US