Εφαρμογές Ρομποτικής για την Αυτοκίνηση, από τους Μηχανικούς Αυτοκινήτων του ΙΕΚ Praxis

Οι σπουδαστές της ειδικότητας Τεχνικός Μηχανοτρονικής (Μηχανικοί Αυτοκινήτου) του ΙΕΚ PRAXIS, δημιουργούν πρωτότυπες εφαρμογές ρομποτικής για την αυτοκίνηση, με την χρήση της πλατφόρμας Arduino.

Τι είναι το Arduino;

Το Arduino είναι μια πλακέτα «ανοικτού κώδικα», ένα μικρός υπολογιστής με τον οποίο μπορούμε να κατασκευάσουμε εφαρμογές ρομποτικής και συστήματα αυτοματισμού.

Τι σημαίνει «ανοιχτός κώδικας»;

Στην περίπτωση του Arduino σημαίνει ότι όλη η πληροφορία για τον τρόπο κατασκευής και προγραμματισμού του, η λογική και τα σχέδια δηλαδή πίσω από το hardware και το software είναι ελεύθερα και προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε επίπεδο και είναι ανοιχτά για χρήση, μετατροπή ή βελτίωση.

Πως χρησιμοποιείται το Arduino και που;

Η πλακέτα Arduino είναι ένας μικρουπολογιστής με εισόδους και εξόδους. Ανάλογα με το πώς θα προγραμματιστεί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ελέγξουμε από το αυτόματο κλείσιμο μιας λάμπας φωτισμού στο σπίτι μας μέχρι εξελιγμένες ρομποτικές συσκευές.

Το Arduino δέχεται δεδομένα με τις εισόδους του που μπορεί να είναι από ένα πληκτρολόγιο, ένα τηλεκοντρόλ, αισθητήρες, κάμερες κ.α, τα επεξεργάζεται και δίνει εντολές μέσω των εξόδων του.

Έτσι με τη χρήση αυτού του μικρού εγκεφάλου μπορούμε να συνδέσουμε έναν αισθητήρα φωτός ως είσοδο, το Arduino να επεξεργάζεται την έντασή του και να δίνει εντολή στις λάμπες ενός σπιτιού να αυξομειώνουν αντίστοιχα την έντασή τους.

 

Γιατί είναι σημαντική η γνώση Arduino;

Το μικρό του μέγεθος και η προσιτή τιμή του το έχουν καθιερώσει ως μια εξαιρετική πλατφόρμα prototyping. Δηλαδή δημιουργίας πρωτότυπων μικροσυσκευών κατάλληλες για Εφαρμογές Ρομποτικής.

 

Οι σπουδαστές Μηχανοτρονικής του ΙΕΚ PRAXIS υπό την καθοδήγηση του Ροβινσών Ισμήρογλου, ηλεκτρονικού μηχανικού, έχουν ξεκινήσει ένα project in progress που έχει ως βάση την πλατφόρμα Arduino. Το project συνεχώς θα εμπλουτίζεται κατά τη διάρκεια των σπουδών και θα ακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο των μικρουπολογιστών και την εφαρμογή τους στο πλαίσιο της μηχανικής αυτοκινήτων/μηχανοτρονικής.

Πρόκειται για ένα μοντέλο αυτοκινήτου που έχει ως βάση τον μικρουπολογιστή. Στόχος του project είναι η προσθήκη αισθητήρων κίνησης, proximity sensors κ.α που θα του επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται τα εμπόδια που συναντά και να τα αποφεύγει αυτόματα.

 

Μιλήσαμε με τον κο Ισμήρογλου και μας ανέλυσε το πόσο σημαντικό είναι για τους νέους σπουδαστές Μηχανοτρονικής και Μηχανικής Αυτοκινήτων η γνωριμία με τον κόσμο του Arduino:

«Στόχος είναι να έρθουν οι σπουδαστές σε επαφή με τον κόσμο των μικρουπολογιστών. Κατασκευάζουμε μια μικρογραφία των κυκλωμάτων και εργαλείων που υπάρχουν σε πολλά σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων. Ο σπουδαστής αντιλαμβάνεται τον τρόπο σκέψης και την φιλοσοφία που λειτουργούν οι κατασκευαστές λογισμικού για αυτοκίνητα»

«Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ήδη χρησιμοποιούν αισθητήρες απόστασης, ταχύτητας, θερμοκρασίας, υγρασίας και άλλους στα σύγχρονα αυτοκίνητα. Οι σπουδαστές δεν ενσωματώνουν απλά κάτι έτοιμο. Εκτός από το hardware μαθαίνουν και τις βασικές γνώσεις προγραμματισμού και ανάπτυξης λογισμικού. Έτσι μπορούν να διαγνώσουν τυχόν προβλήματα σε επίπεδο software και να επέμβουν σε αυτό»

«Επίσης έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν νέες δυνατότητες σε αυτοκίνητα. Από απομακρυσμένο έλεγχο air condition σε παλιότερα μοντέλα και custom αισθητήρες μέχρι και- γιατί όχι; – πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα. Είναι όπως η διαδικασία της μάθησης. Ξεκινάμε με γερές βάσεις και μετά αρχίζουμε και χτίζουμε πάνω σε αυτές. Η γνώση μας βοηθάει στο να κάνουμε πράξη τη φαντασία και δημιουργικότητά μας»

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US