Διατροφικοί μύθοι και αλήθειες για το κρέας αρνιού

Το αρνί είναι ένα δημοφιλές κρέας σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα όπου το έχουμε συνδέσει με το κυριακάτικο τραπέζι, τα “μαμαδίστικα” φαγητά, τις ψησταριές και βέβαια το Πάσχα . Παρόλο που καταναλώνεται τόσο ευρέως, υπάρχουν πολλές ακόμα πολλές παρανοήσεις γύρω από αυτό. Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους και αλήθειες για το αρνί.

Μύθοι και αλήθιες για το αρνίσιο κρέας

Μύθος 1: Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Όσον αφορά τις διατροφικές ανησυχίες, ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους γύρω από το κρέας αρνιού είναι ότι περιέχει υπερβολική ποσότητα λίπους. Αυτό, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια! Στην πραγματικότητα, το αρνίσιο κρέας είναι χαμηλότερο σε λιπαρά από κάποιες άλλες ζωικές πρωτεΐνες όπως το βοδινό και το χοιρινό. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του λίπους που βρίσκεται στο αρνίσιο κρέας είναι ακόρεστα λίπη που θεωρούνται ευεργετικά για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα άπαχα κομμάτια αρνιού μπορούν να προσφέρουν μόλις 0,7 γραμμάρια λιπαρών ανά μερίδα – πολύ λιγότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς από μια πηγή τροφής με υψηλότερα λιπαρά. Αυτή η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά το καθιστά εξαιρετική επιλογή όταν θέλετε να ενσωματώσετε ζωικές πρωτεΐνες στο φαγητό σας χωρίς να ανησυχείτε για υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών ή χοληστερόλης.

Αλήθεια 1: Το αρνί είναι υψηλό σε πρωτεΐνη

Το αρνί είναι μια δημοφιλής επιλογή κρέατος για όσους θέλουν να προσθέσουν περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή τους. Είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμινών Β, αλλά η πιο σημαντική διατροφική αλήθεια για το αρνίσιο κρέας είναι ότι περιέχει υψηλό επίπεδο πρωτεΐνης. 100 γραμμάρια μαγειρεμένου αρνιού παρέχουν περίπου 28 γραμμάρια πρωτεινής!

Η πρωτεΐνη παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία. Βοηθά στην ανάπτυξη και επισκευή των μυών καθώς και στην καύση λίπους. Επιπλέον, η κατανάλωση πρωτεΐνης έχει αποδειχθεί ότι προάγει τον κορεσμό μετά τα γεύματα και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ως εκ τούτου, η προσθήκη αρνιού στην εβδομαδιαία λίστα γευμάτων σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα φτάσετε τη συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης.

 

Μύθος 2: Δύσκολη προετοιμασία

Αρκετοί πιστεύουν ότι η προετοιμασία του αρνιού μπορεί να είναι υπερβολικά δύσκολη και χρονοβόρα. Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια! Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά εύκολο να ετοιμάσετε νόστιμα γεύματα με αρνί, αν γνωρίζετε μερικές απλές συμβουλές.

Όταν επιλέγετε το αρνίσιο κομμάτι σας, τα μέρη με κόκαλα τείνουν να έχουν περισσότερη γεύση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. Ωστόσο, τα κομμάτια χωρίς κόκαλα είναι ευκολότερα στο μαγείρεμα, καθώς μαγειρεύονται πιο γρήγορα και απαιτούν λιγότερη προσπάθεια. Για να απλοποιήσετε περαιτέρω την προετοιμασία, μαρινάρετε μόνοι σας το κρέας χρησιμοποιώντας ελληνικά αρωματικά όπως δεντρολίβανο, ρίγανη ή θυμάρι τα οποία μπορούν να απογειώσουν το πιάτο σας.

 

Αλήθεια 2: Ευέλικτο και εύκολο στο μαγείρεμα

Το αρνίσιο κρέας είναι ένα από τα πιο ευέλικτα κρέατα εκεί έξω γιατί μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, από το ψήσιμο στο φούρνο μέχρι το ψήσιμο στη σχάρα στο μπάρμπεκιου. Και βέβαια είναι ένα από τα βασικά συστατικά για μια σειρά από αγαπημένα πιάτα:
Αρνί ψητό με πατάτες στο φούρνο, αρνάκι στη λαδόκολλα με λαχανικά, τηγανιά, αρνάκι με αγκινάρες, αρνάκι φρικασέ, αρνάκι με ρύζι ή μανέστρα στο φούρνο και για τους πιο μερακλίδες, κοκορετσάκια, γαρδουμπάκια και λοιπά μεζεδάκια.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά λαχανικά ή μπαχαρικά, λίγα λεπτά χρόνο προετοιμασίας και είστε έτοιμοι!

 

Μύθος 3: Ανθυγιεινό κόκκινο κρέας

Μια από τις πιο διαδεδομένες παρανοήσεις σχετικά με το αρνί κρέας. Αυτός ο μύθος διαιωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια και παραμένει ανησυχητικός για πολλούς καταναλωτές. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το κόκκινο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του αρνιού, δεν χρειάζεται να είναι ανθυγιεινό. Το κύριο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αξιολόγηση της οποιασδήποτε τροφής είναι η ποσότητα και το είδος του λίπους που περιέχει. Το αρνί μπορεί να ενταχθεί σε μια υγιεινή διατροφή με προσεκτικό έλεγχο των μερίδων και επιλέγοντας πιο άπαχα κομμάτια με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος – όπως παϊδάκια φιλέτου ή μπριζόλες. Επιπλέον, το αρνί που τρέφεται με χόρτο είναι μια ακόμα πιο υγιεινή επιλογή, καθώς περιέχει υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που ωφελούν την υγεία της καρδιάς και μπορεί επίσης να μειώσουν τις φλεγμονές στο σώμα. Αν καταναλώνεται με μέτρο, το κόκκινο κρέας μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς να διακυβεύονται οι στόχοι διατροφής ή υγείας.

 

Αλήθεια 3: Γεμάτο θρεπτικά συστατικά

Το αρνίσιο κρέας περιέχει απαραίτητες βιταμίνες όπως Β12, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, ψευδάργυρο, σελήνιο και σίδηρο που είναι σημαντικές για τη γενική υγεία. Μας παρέχει επίσης πρωτεΐνη που βοηθά στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας και δύναμης καθώς και στη διατήρηση των σωματικών λειτουργιών. Εκτός από τη θρεπτική του αξία, το αρνί είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βοηθούν στην τόνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις.

 

Όπως κάθε τροφή έτσι και το αρνί από μόνο του δεν είναι ούτε κακό, ούτε καλό. Ως μέρος μια ισοροπημένης και υγιεινής διατροφής μπορεί να προσφέρει πολά θετικά. Πάντως εμείς, για να λέμε και την αλήθεια, θα φάμε και την ξεροψημένη πετσούλα.

 

Μάθετε Περισσότερα Για Τη Σχολή Μαγειρικής του ΙΕΚ PRAXIS
Δείτε Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Μαγειρικής του ΙΕΚ PRAXIS

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US