Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Οινότρια Γη

Το να κάνουμε ένα διάλειμμα από την τάξη για να μάθουμε περισσότερα από την ίδια τη φύση μπορεί να είναι μια απίστευτα ικανοποιητική εμπειρία τόσο για τους σπουδαστές όσο και για τους καθηγητές. Η επίσκεψη σε έναν αμπελώνα είναι μια πολύπλευρη εμπειρία που επιτρέπει στους σπουδαστές να γνωρίσουν την μαγεία της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού σε ένα πανέμορφο περιβάλλον.

Πόσο μάλλον όταν η επίσκεψη αφορά τους αμπελώνες της Οινότριας Γης του Κώστα Λαζαρίδη. Ο αμπελώνας της Οινότριας Γης, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, αναπτύσσεται σε πλαγιές που αντικρύζουν τη λίμνη του Μαραθώνα. Έχει, στο μεγαλύτερο μέρος, βόρειο προσανατολισμό, έδαφος κυρίως αργιλώδες, με ψηλή αναλογία ασβεστίου και υψόμετρο μεταξύ 200 και 300 μέτρα. Η λίμνη λειτουργεί ως θερμορυθμιστικός μηχανισμός, και εξασφαλίζει ισορροπημένες κλιματολογικές συνθήκες σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι αμπελώνες της Οινότρις Γης καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ. Το πότισμα απαγορεύεται αυστηρά καθώς βρίσκεται στη λεκάνη απορροής της λίμνης, οπότε τα αμπέλια δροσίζονται με όσο νερό ή υγρασία δίνει η φύση.

Οι σπουδαστές περιηγήθηκαν στο μουσείο, δοκίμασαν τα κρασιά που παράγονται στην Οινότρια Γη και παρακολούθησαν το χειμερινό κλάδεμα σε γραμμικό αμπελώνα με Cabernet Sauvignon και κύπελλα Σαββατιανού, έχοντας την ευκαιρία να κλαδέψουν και οι ίδιοι κάποια πρέμνα, με την καθοδήγηση του υπεύθυνου του αμπελώνα.

Λέγεται ότι το κλάδεμα ενός αμπελιού μπορεί να θεωρηθεί σαν γλυπτική. Με κάθε κόψιμο, το αμπέλι παίρνει σιγά σιγά σχήμα και μορφή μέχρι που τελικά μεταμορφώνεται σε κάτι όμορφο.

Το κλάδεμα και γενικότερα η εργασία σε αμπελώνα μπορεί να γίνει μια από τις πιο ικανοποιητικές εργασίες στον αγρό. Όχι μόνο ενθαρρύνει την ισχυρή, υγιή ανάπτυξη στο αμπέλι, αλλά έχει και θετικά ψυχολογικά οφέλη. Για πολλούς ανθρώπους, το κλάδεμα είναι μια προσεκτική δραστηριότητα που βοηθά στη μείωση των επιπέδων άγχους, ενώ τους δίνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και ικανοποίησης.

Το μουσείο οίνου της Οινότριας Γης αποτελεί πραγματικά μια ξεχωριστή περίπτωση μιας και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μια πλούσια συλλογή αμπελοοινικών εργαλείων, όπως μοναδικές στροφιλιές από το 17ο αιώνα κι ανοιχτηριών που συμβολίζουν την παράδοση και την εξέλιξη. Η συλλογή αυτή αποτελεί ίσως την πληρέστερη προσπάθεια αποτύπωσης της ιστορίας του αμπελιού και του κρασιού.

Τα πολυάριθμα εκθέματα που ξεκινούν από το 17ο αι. και πλαισιώνονται από σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, προσφέρουν στον επισκέπτη μία πλήρη εικόνα για την ιστορία, την καλλιέργεια του αμπελιού, τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, αποσταγμάτων και βαλσαμικού ξυδιού.

Το αμπέλι μας ενώνει, είναι ένας σύνδεσμος από το παρελθόν στο μέλλον μιας και η ενασχόληση μαζί του παραμένει μια ανθρώπινη διαδικασία που παρά την τεχνολογική πρόοδο, δεν έχει αλλάξει από την πρώτη φορά που ανθρώπινα χέρια ασχολήθηκαν με το σταφύλι και έφτιαξαν κρασί.

Σαν PRAXIS θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Οινότρια Γη, τον κο Κώστα Λαζαρίδη και ιδιαίτερα τον κο Χρήστο Φωτιάδη για τη θερμή φιλοξενία και ξενάγηση τόσο στο κτήμα, όσο και στον αμπελώνα.

Ο κ. Φωτιάδης ήταν ιδιαίτερα ευγενικός παρέχοντας λεπτομερείς εξηγήσεις στις ερωτήσεις των σπουδαστών και έδωσε μια προσωπική εικόνα της ιστορίας της οινοποίησης, η οποία μετέτρεψε την ξενάγηση σε μια αξέχαστη εμπειρία.

Συνολικά, όλοι έμειναν εμπνευσμένοι αφού έμαθαν περισσότερα για την αμπελοκαλλιέργεια και την αφοσίωση που χρειάζεται για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών χρόνο με το χρόνο.

 

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US