Σεμινάριο Τυροκομίας: Κασέρι και Μοτσαρέλα
#ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

#Σεμινάριο Τυροκομίας: Κασέρι και Μοτσαρέλα


  • Τύπος ΣεμιναρίουΜε φυσική παρουσία
  • ΠόληΑθήνα
  • Ωράριο Αθήνα17:00 έως 22:00
  • Διάρκεια6 ώρες
  • Συχνότητα1 φορά
  • Τιμή75.00€

Σεμινάριο Τυροκομίας – hands on εργαστήριο παρασκευής / τυροκόμησης για δύο από τα πιο εξαιρετικά και γνωστά τυριά:

 

  • Κασέρι
  • Μοτσαρέλα

 

Η εκμάθηση γίνεται με Πρακτικό Τρόπο, με την συμμετοχή όλων των καταρτιζομένων στις διαδικασίες της τυροκόμησης.

 

Λίγα λόγια για τα τυριά του σεμιναρίου:

 

Κασέρι

  • Το κασέρι (ή κασσέρι) (τουρκ. kaşer) είναι ημίσκληρο λευκοκίτρινο τυρί από πρόβειο ή κατά περίπτωση μίγμα πρόβειου και ελάχιστου κατσικίσιου γάλακτος.
  • Το κασέρι έχει καταχωρηθεί ως ελληνικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)[6] με τον Καν.(ΕΟΚ)1107/96 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Στην Ελλάδα παράγεται αποκλειστικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας καθώς και στους νομούς Ξάνθης και Λέσβου.
  • Ως πρόδρομος του κασεριού θεωρείται το ιταλικό τυρί Κατσιοκαβάλο (Caciocavallo, μτφρ έφιππο τυρί), το οποίο διαδόθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.
  • Στον ελλαδικό χώρο φαίνεται να έφθασε αρχικά την περίοδο 1885-1890 στην περιοχή της Θεσσαλίας μέσω της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Αρχικά έγινε γνωστό με την ρουμανικής προέλευσης ονομασία κασκαβάλι, η οποία αντικαταστάθηκε σταδιακά από την τουρκικής προέλευσης κασέρι (απο τουρκ. kaşar).
  • Το κασέρι έχει ημίσκληρη υφή και συμπαγή μάζα χωρίς, ή με ελάχιστες τρύπες.
  • Έχει ευχάριστη γεύση και άρωμα. Το χρώμα του είναι λευκοκίτρινο.
  • Έχει μέγιστη υγρασία 45% και ελάχιστη περιεκτικότητα λίπους επί ξηρού 40%.

 

Παραγωγή Κασεριού

  • Η παραγωγή του κασεριού γίνεται με την μέθοδο της πάστα φιλάτα.
  • Παράγεται από πρόβειο γάλα, ή από μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, το οποίο όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του χρησιμοποιούμενου γάλακτος.
  • Το πήξιμο του γάλακτος πρέπει να γίνεται εντός 48 ωρών μετά το άρμεγμα του και μπορεί να είναι νωπό η παστεριωμένο.
  • Για την πήξη του χρησιμοποιείται πυτιά.
  • Το τυρί πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον 3 μήνες.
  • Διαμορφώνεται συνήθως σε κυλινδρικά κεφάλια διαμέτρου 30 και ύψους 10 εκατοστών εμβαπτισμένα σε φυσικό κερί.
  •  Το κασέρι μπορεί να διατίθεται και σε παραλληλεπίπεδες φραντζόλες μήκους 30 εκατοστών και διατομής 10×10 εκατοστών.

 

Μοτσαρέλα

  • Η µοτσαρέλα (ιταλ. mozzarella) είναι μαλακό τυρί ιταλικής προέλευσης.
  • Παρασκευάζεται στη νότια Ιταλία και στην αυθεντική της μορφή φτιάχνεται αποκλειστικά από γάλα του τοπικού νεροβουβάλου, αποτελώντας τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
  • Μπορεί να φτιαχτεί όμως και από γάλα αγελάδας για την ευρεία κατανάλωση.
  • Το χρώμα της είναι συνήθως κρεμώδες λευκό και έχει απαλή γεύση γάλακτος και χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ είναι αρκετά εύπλαστη.
  • Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, κυρίως ως υλικό πίτσας.
  • Το σεμινάριο τυροκομίας απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη της τυροκομίας και να μπορούν να φτιάχνουν το δικό τους τυρί, σε οικοτεχνικό ή ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο.
  • Το σεμινάριο παρασκευής τυριών είναι πρακτικό σεμινάριο (hands on): οι καταρτιζόμενοι θα συμμετέχουν οι ίδιοι στην παραγωγή των τυριών του σεμιναρίου, μέσα στο πλήρως εξοπλισμένο επαγγελματικό Εργαστήριο Τυροκομίας του PRAXIS, με την καθοδήγηση έμπειρου Τυροκόμου-εκπαιδευτή.

 

  • Η αναγραφόμενη τιμή (75 €) είναι για κρατήσεις και πληρωμή μέχρι τις 30/4 (early bird)
  • Για κρατήσεις θέσεων τις τελευταίες μέρες πριν το σεμινάριο ή την ημέρα του σεμιναρίου η τιμή είναι 85 €
  • Κρατήσεις θέσεων με συμπλήρωση της φόρμας επικοινωνίας.
  • Για τραπεζική κατάθεση του ποσού του σεμιναρίου, χρησιμοποιήστε τους παρακάτω λογαριασμούς
  • Πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΗ

 

Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 IBAN GR 35 0172 1540 0051 5403 8738 483 
Τράπεζα ΕΘΝΙΚΗ
 IBAN GR 76 0110 8620 0000 8624 8000 282
Δικαιούχος ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΝΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΚΕΚ PRAXIS Ε.Ε.
  • Με το τέλος του σεμιναρίου τυροκομίας οι συμμετέχοντες θα έχουν κατακτήσει γνώσεις και δεξιότηττες για την παραγωγή των τυριών που αναφέρονται στο σεμινάριο.
  • Θα έχουν εκπαιδευτεί στην πράξη στην τυροκόμηση και θα είναι ικανοί να παράγουν τα προβλεπόμενα τυριά, για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Βεβαίωση Συμμετοχής σε Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, από το Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 (ΚΕΔΙΒΙΜ 2) PRAXIS (Αριθμός Πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ 11101832).

Gallery Σεμιναρίου

praxis logo

Παρακολουθήστε το video του Σεμιναρίου

praxis logo

Το εργαστήριο του Σεμιναρίου

praxis logo

image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US