Γρηγόρης Χέλμης

Γρηγόρης Χέλμης
Γρηγόρης Χέλμης. Chef "MEZEN". Από το Νοέμβριο του 2013 επιλέγει να ξεσκονίσει την κουλτούρα του τσίπουρου και να την εμπλουτίσει με μαγειρικές ομορφιές.
Chef "MEZEN"

Γρηγόρης Χέλμης

Γρηγόρης Χέλμης

 • Ο Γρηγόρης Χέλμης γεννήθηκε τον Μάϊο του 1973 στην Αθήνα και η πρώτη του λέξη ήταν «γαριδομακαρονάδα».
 • Αυτό του δημιούργησε παιδικό τραύμα και οι γονείς του τον έστειλαν σε Σχολή μαγειρικής προς αποκατάσταση. Από τότε συχνάζει τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε κουζίνες με την άσπρη μπλούζα με τα μακριά μανίκια.
 • Το 1989 πρωτομπήκε στην κουζίνα του Intercontinental στην Αθήνα, και το 1995 ξεκίνησε να δουλεύει στο ίδιο ξενοδοχείο πλέον σαν επαγγελματίας.
 • Μετά απο το πρώτο ξενοδοχείο που ανέλαβε το 2002 (Avaris – Καρπενήσι), πήγε στον Βόλο το 2006 να αναλάβει την κουζίνα του Domotel Xenia Volou.
 • Εκεί η κατάσταση του χειροτέρεψε και άρχισε να βγάζει αφρούς (αφρό λεμονιού, αφρό πατάτας, αφρό ντομάτας κλπ).
 • Το 2011 μετακόμισε ως executive chef του ομίλου Domotel στην Θεσσαλονίκη, και παράλληλα από το 2013 συνδημιουργεί και συμμετέχει στην Orexis team, μια γαστρονομική ομάδα έρευνας και πειραματισμού πάνω στην Ελληνική γαστροκουλτούρα.
 • Το Νοέμβριο του 2013 επιλέγει να ξεσκονίσει την κουλτούρα του τσίπουρου και να την εμπλουτίσει με μπόλικες μαγειρικές ομορφιές…

ΜΕΖΕΝ: ένα new age Τσιπουράδικο – Μεζεδοπωλείο από τον Βόλο

Το ΜΕΖΕΝ γεννήθηκε πίνοντας κρασί σ ένα pintxos στην Βαρκελώνη και παλαιωμένες γκράπες σε μία enoteca στην Ρώμη. Στην επιστροφή μας στον Βόλο, κι έπειτα από μια κλασσική Βολιώτικη τσιπουροκατάνυξη, συμφωνήσαμε: Δεν γίνεται να υπάρχει μια κουλτούρα σχεδόν 100 χρόνων στον Βόλο, και αυτή να αναλώνεται σε 2-3 ετικέτες τσίπουρου και -πολλές φορές- «τουριστικούς» μεζέδες. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα του ΜεΖεν. Βάση του το ιστορικό κτίριο της Ερωφίλης, στην Αλοννήσου 8, ένα μικρό στενάκι στο κέντρο της πόλης. Φιλοσοφία του το καθαρό τσίπουρο και η επιστροφή στην λογική του καλού μεζέ. Συνεργαζόμαστε με μικρούς παραγωγούς στο Πήλιο και τον Κίσσαβο για τα κηπευτικά μας, παστώνουμε και καπνίζουμε μόνοι μας, φτιάχνουμε τα δικά μας τουρσιά και παίρνουμε τα βουνά για μανιτάρια, τρούφες, άγρια χόρτα και μυρωδικά.

Με πέτρα, ξύλο, μέταλλο, ανοιχτή κουζίνα και ακόμα πιο ανοιχτό μυαλό, γυρίζουμε την Ελλάδα, γνωρίζοντας τους αποσταγματοποιούς και τους τοπικούς παραγωγούς από κοντά, πίνουμε μαζί τους, ανταλλάσσουμε ιδέες, απόψεις, παραδόσεις και προϊόντα, γυρίζοντας πλουσιότεροι από κάθε μας ταξίδι και γεμάτοι ενθουσιασμό για να δείξουμε τα καινούρια μας ευρήματα, σε μια πόλη που αν μη τι άλλο ξέρει από καλό τσίπουρο και μεζέ.

Στα σκαριά είναι και το εργαστήριο για τα πειράματα μας, ενώ με επιλεγμένους συνεργάτες έχουμε ήδη αρχίσει να βγάζουμε και τα δικά μας προϊόντα με το όνομα ΜεΖεν, καθώς και το δικό μας τσίπουρο σε συνεργασία με παραγωγούς του Τυρνάβου.

Αλλα η εξωστρέφεια δεν σταματάει εκεί. Στα τρία χρόνια λειτουργίας, έχουν  περάσει από την κουζίνα μας σε Βόλο και Λάρισα δυνατά ονόματα της γαστρονομικής σκηνής, όπως ο Δημήτρης Παμπόρης, ο Αθηναγόρας Κωστάκος, ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, ο Θοδωρής Παπανικολάου, ο Μιχάλης Χάσικος, ο Χάρης Νικολούζος και ο Νίκος Σταυρακάκης, διοργανώνοντας φιλανθρωπικά events και μαγειρεύοντας degustation menu με μεζέδες, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Κι εμείς με την σειρά μας έχουμε επισκεφθεί κουζίνες όπως του Bill&Coo στη Μύκονο, του Oozora στη Κηφησιά, και το Raki Ba Raki στο Ρέθυμνο γνωρίζοντας στην Μύκονο, την Αθήνα και την Κρήτη, τον Βόλο και την φιλοσοφία του, άλλοτε με την παραδοσιακή του μορφή, και άλλοτε με δημιουργική διάθεση. Σκοπός μας είναι να ξεσκονίσουμε και να γυαλίσουμε την παράδοση, χτίζοντας γύρω από αυτή το νέο τσιπουράδικο, γιατί πιστεύουμε ότι ο μεζές, το τσίπουρο και η παρέα, είναι ένα από τα πιο δυνατά γαστρονομικά χαρτιά που διαθέτει η χώρα μας.
Επόμενος σταθμός η Λάρισα και το ιστορικό κτίριο της οικογένειας Ευστρατιάδη κι ένα από τα παλαιότερα μπαρ της πόλης, στην τρίγωνη πλατεία, Καποδιστρίου 4. Η Λάρισα αποτελούσε πάντα σταυροδρόμι στον δρόμο της απόσταξης και του κρασιού κι εκεί λοιπόν δίπλα στον Τύρναβο με θέα τον Όλυμπο σκαλίζουμε τις τοπικές μαγειρικές και παρουσιάζουμε την πολυμορφία της ελληνικής κουζίνα για συνοδεία στο αγίασμα. Μπουκιά, γουλιά…

Και συνεχίζουμε…

image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

  Ενδιαφέρομαι για
  Περιοχή ενδιαφέροντος
  X
  CONTACT US