Ιωάννης Καλαφάτης

Ιωάννης Καλαφάτης
Ιωάννης Καλαφάτης
«ANDREW FAIRLIE» Restaurant 2* Michelin (Σκωτία)

Ιωάννης Καλαφάτης

Ιωάννης Καλαφάτης. Chef de partie στο Restaurant «Andrew Fairlie» 2 Αστέρια Michelin (Σκωτία).

Έτος αποφοίτησης 2016 ΙΕΚ PRAXIS Χαλκίδας

Τι σε έκανε να επιλέξεις το επάγγελμα σου;

Πρώτες επαφές με την μαγειρική είχα από μικρός στην ηλικία των 8 ετών περίπου. Πάντα βοηθούσα την γιαγιά μου με οτιδήποτε έφτιαχνε. Μετά από κάποια χρόνια όταν πήγα στο γυμνάσιο, μια από τις ασχολίες μου ήταν ο Προσκοπισμός. Άρχισα να έρχομαι πιο κοντά στην μαγειρική αφού πηγαίναμε εκδρομές και κατασκηνώσεις. Όταν ήρθε η στιγμή να επιλέξω το επάγγελμά μου στην τελευταία χρονιά του λυκείου, δεν ήμουν σίγουρος αλλά ήξερα ότι αγαπούσα να μαγειρεύω. Αν και δεν το είχα προσπαθήσει επαγγελματικά αλλά ήξερα ότι είναι αυτό που αγαπούσα και με έκανε να ηρεμώ είτε να ξεσπώ.

Ποιές ήταν οι σπουδαιότερες εμπειρίες σου κατά την περίοδο των σπουδών σου στο Praxis;

Κάθε ημέρα ήταν μια νεα εμπείρια για εμένα. Αλήθεια, δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε μέρα που θα την ξεχώριζα. Ωστόσο ποτέ δεν θα ξεχάσω κάποιες εκδρομές ή κάποια σεμινάρια αλλά και τις πρακτικές τα καλοκαίρια.

Τι θεωρείς ότι χαρακτηρίζει το Praxis ως επιτυχημένη επιλογή στην επαγγελματική κατάρτιση;

Σε μια σχολή, είναι πολύ σημαντικός ο επαγγελματισμός. Συγκεκριμένα, η οργάνωση, η πληθώρα των υλικών, τα σεμινάρια αλλά και το θερμό κλίμα που μας κάνει να νιώθουμε σαν οικογένεια και όχι απλά μια σχολή, κάνει το Praxis να είναι μια από τις πιο επιτυχημένες σχολές στην Ελλάδα.

Ποιό πιστεύεις ότι είναι το πιο δυνατό σου προσόν σαν επαγγελματίας που απέκτησες μέσω των σπουδών σου;

Θα έλεγα είναι παρα πολλά. Από τα πιο σημαντικά είναι σίγουρα η οργάνωση, Ο τρόπος σκέψης (επαγγελματικά και μαγειρικά), Η άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων ή λαθών σε μια κουζίνα και η ομαδικότητα.

Τί θα είχες να προτείνεις σε κάποιον που θα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα σου;

Σίγουρα θα άρχιζα με τα αρνητικά όπως τις ώρες εργασίας και την σκληρή δουλειά. Δεν είναι σκοπός μου να απομακρίνω τους νέους που σκέφτονται να ακολουθήσουν την μαγειρική αλλά είναι η καθημερινότητα ενός μάγειρα και αν κάποιος δεν τα αντέχει μπορεί να καταλήξει να αλλάξει επάγγελμα και να έχει χάσει χρόνο. Έχει όμως και τα θετικά του όπως τις σχεδόν άπειρες επιλογές στον τομέα εργασίας ως μάγειρας αλλά και την ευκολία για να ταξιδέψεις και να επισκεφτείς νέα μέρη είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα.

Τι θα ήθελες να έχεις πετύχει επαγγελματικά σε 6 χρόνια από τώρα;

Από όταν αποφοίτησα είχα στόχο να γίνω από τους καλύτερους μάγειρες και να εργάζομαι σε ένα απο τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο. Μπορεί να ακούγεται παιδικό ή απίθανο αλλα για μένα αυτό ήταν το νόημα του επαγγέλματός μου. Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν και δεν είμαι σίγουρος αν θα θέλω το ίδιο σε τόσα χρόνια από τώρα αλλά σίγουρα θα θέλω να συνεργαστώ με ένα αρκετά καλό εστιατόριο. Όμως δεν θα έλεγα ότι είμαι αρνητικός στο να αποκτήσω το δικό μου εστιατόριο κάποια μέρα.

image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US