Ιωάννης Καλαφάτης

Γιάννης Καλαφάτης απόφοιτος σχολής μαγειρικής praxis andrew fairlie restaurant 2 michelin stars
Chef de partie στο Restaurant «Andrew Fairlie» 2 Αστέρια Michelin (Σκωτία)

Ιωάννης Καλαφάτης. Chef de partie στο Restaurant «Andrew Fairlie» 2 Αστέρια Michelin (Σκωτία).

 

Τι σε έκανε να επιλέξεις το επάγγελμα σου;

Πρώτες επαφές με την μαγειρική είχα από μικρός στην ηλικία των 8 ετών περίπου. Πάντα βοηθούσα την Γιαγιά μου με οτιδήποτε έφτιαχνε. Μετα από κάποια χρόνια όταν πήγα στο Γυμνάσιο, Μια από τις ασχολίες μου ήταν ο Προσκοπισμός. Άρχισα να έρχομαι πιο κοντά στην μαγειρική αφου πηγαίναμε εκδρομές και κατασκηνώσεις. Όταν ήρθε η στιγμή να επιλέξω το επαγγελμά μου στην τελευταία χρονιά του Λυκείου, Δεν είμουν σίγουρος αλλα ήξερα ότι αγαπούσα να μαγειρεύω. Αν και δεν το ειχα προσπαθήσει επαγγελματικά αλλα ήξερα ότι είναι αυτό που αγαπούσα και με έκανε να ηρεμώ ειτε να ξεσπώ.

 

Ποιές ήταν οι σπουδαιότερες εμπειρίες σου κατά την περίοδο των σπουδών σου στο Praxis;

Κάθε ημέρα ήταν μια νεα έμπείρια για εμένα. Αλήθεια, Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε μέρα που θα την ξεχώριζα. Ωστόσο ποτε δεν θα ξεχάσω κάποιες εκδρομές ή κάποια σεμινάρια αλλα και τις πρακτικές τα καλοκαίρια.

 

Τι θεωρείς ότι χαρακτηρίζει το Praxis ως επιτυχημένη επιλογή στην επαγγελματική κατάρτιση;

Σε μια σχολή, είναι πολύ σημαντικός ο επαγγελματισμός. Συγκεκριμένα, η οργάνωση, η πληθώρα των υλικών, τα σεμινάρια αλλα και το θερμό κλίμα που μας κάνει να νιώθουμε σαν οικογένεια και όχι απλα μια σχολή κάνει το Praxis να είναι μια από τις πιο επιτυχημένες σχολές στην Ελλάδα.

 

Ποιό πιστεύεις ότι είναι το πιο δυνατό σου προσόν σαν επαγγελματίας που απέκτησες μέσω των σπουδών σου;

Θα έλεγα είναι παρα πολλά. Από τα πιο σημαντικά είναι σίγουρα η οργάνωση, Ο τρόπος σκέψης (επαγγελματικά και μαγειρικά), Ή άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων ή λαθών σε μια κουζίνα και η ομαδικότητα.

 

Τί θα είχες να προτείνεις σε κάποιον που θα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα σου;

Σίγουρα θα άρχιζα με τα αρνητικά όπως τις ώρες εργασίας και την σκληρή δουλειά. Δεν είναι σκοπός μου να απομακρίνω τους νέους που σκέφτονται να ακολουθήσουν την μαγειρική αλλα είναι η καθημερινότητα ενός μάγειρα και αν κάποιος δεν τα αντέχει μπορεί να καταλήξει να αλλάξει επάγγελμα και να εχει χάσει χρόνο. Έχει όμως και τα θετικά του όπως τις σχεδόν άπειρες επιλογές στον τομέα εργασίας ως μάγειρας αλλα και την ευκολία για να ταξιδέψεις και να επισκευτείς νέα μέρη είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα.

 

Τι θα ήθελες να έχεις πετύχει επαγγελματικά σε 6 χρόνια από τώρα;

Από όταν αποφοίτησα είχα στόχο να γίνω από τους καλύτερους μάγειρες και να εργάζομαι σε ένα απο τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο. Μπορεί να ακούγεται παιδικό ή απίθανο αλλα για μενα αυτό ‘ηταν το νόημα του επαγγέλματος μου. Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν και δεν είμαι σίγουρος αν θα θέλω το ίδιο σε τοσα χρόνια από τώρα αλλα σίγουρα θα θέλω να συνεργαστώ με ένα αρκετά καλό εστιατόριο. Όμως δεν θα έλεγα ότι ειμαι αρνητικός στο να αποκτήσω το δικό μου εστιατόριο κάποια μέρα.

Καλωσόρισμα

Καλωσήρθατε στο ΙΕΚ PRAXIS, το πιο Ποιοτικό Εκπαιδευτήριο. Το ΙΕΚ PRAXIS διαθέτει Υπερσύγχρονες Εγκαταστάσεις, την πιο Δυνατή Ομάδα Εκπαιδευτών και σημαντικές Εταιρικές Συνεργασίες για την εξασφάλιση της πρακτικής άσκησης και την αποτελεσματική επαγγελματική προώθηση των αποφοίτων του.

Διαβάστε την γνώμη των επιτυχημένων Αποφοίτων μας, αποφασίστε με την βοήθεια των εξειδικευμένων Συμβούλων μας για το πρόγραμμα που σας ταιριάζει, επιλέξτε μία από τις 50 Δυναμικές Ειδικότητες του ΙΕΚ PRAXIS ή κάποιο από τα δεκάδες Εξειδικευμένα μας Σεμινάρια και κάντε ΣΗΜΕΡΑ την Πρώτη Πράξη της Επαγγελματικής σας Επιτυχίας!

Επικοινωνία