#ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

#Γαστρονομία: Open Day για το Νέο πρόγραμμα εξειδίκευσης με Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη, Γιάννα Μπαλαφούτη


  • Τύπος ΣεμιναρίουΜε φυσική παρουσία
  • ΠόληΑθήνα
  • Έναρξη Αθήνα15/10/2019
  • Ωράριο Αθήνα18:00-21:00
  • Διάρκεια3 ώρες
  • Συχνότητα1 φορά

Ξέρεις τι είναι Γαστρονομία; Μην βιαστείς να απαντήσεις…! Αυτά που συνθέτουν την Γαστρονομία, είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζεις!

Έλα να τα μάθεις όλα και να ενημερωθείς αναλυτικά για το περιεχόμενο αυτού του καινοτομικού προγράμματος εκπαίδευσης:

 

  • Η συμμετοχή στο OPEN DAY είναι ΔΩΡΕΑΝ, αλλά απαιτείται η κράτηση θέσης, με την συμπλήρωση της ΔΙΠΛΑΝΗΣ φόρμας.
  • ή στα τηλέφωνα 210-8825206 και 210-8230090

 

Τι είναι Γαστρονομία?

Μια συνηθισμένη απάντηση είναι ότι η Γαστρονομία είναι: «εξωτικά συστατικά, απρόσμενοι συνδυασμοί γεύσεων, Τεχνική και Μαγειρική επιδεξιότητα στην κουζίνα και πιάτα με απίστευτο styling».

Όμως, αυτό ΔΕΝ είναι γαστρονομία!

Η Γαστρονομία είναι πολλά περισσότερα και εδώ θα τα ανακαλύψουμε.

Σε αυτό το μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Γαστρονομία, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που εμπλέκει πολλούς τομείς και ειδικότητες για να φωτίσουμε τους – συχνά κρυφούς – δεσμούς ανάμεσα στην κουλτούρα της τροφής και την επικοινωνία, την επιστήμη, τα συστήματα παραγωγής τροφής, την μαγειρική και το σέρβις, τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες, την νομοθεσία και την πολιτική, την γεύση και την αίσθηση, την επικοινωνία, το promotion και πολλά ακόμη.

Αν επιδιώκετε να αναβαθμίσετε την καριέρα σας ή την επιχειρηματική σας δράση στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στην Μεταποίηση Τροφίμων, στον Αγροτικό Τομέα ή στην Τοπική Ανάπτυξη ή αν απλώς ενδιαφέρεστε να αναπτύξετε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για το φαγητό και την παραγωγή του, αυτό το πρόγραμμα είναι για σας!

 

Tο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στη ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

 

  • Γαστρονομία & Πολιτισμός
  • Γαστρονομία & Τοπικό Τουριστικό Προϊόν
  • Ιστορία της Ελληνικής Γαστρονομίας: παρελθόν, παρόν και μέλλον.
  • Παγκόσμιες Γαστρονομικές τάσεις και η ώσμωσή τους με την ελληνική μαγειρική παράδοση.
  • Θέματα Νομοθεσίας, Labeling, Μεταποίησης, Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων
  • Προϊόντα Ποιότητας: από την Παραγωγή, μέχρι την Μεταποίηση και την Εμπορία.
  • Βιολογικά Προϊόντα, Προϊόντα Ολοκληρωμένης Γεωργίας, ΠΟΠ, ΠΓΕ και άλλα Ποιοτικά Προϊόντα: νομοθεσία και προϋποθέσεις
  • Εκτεταμένες Γευσιγνωσίες Ποιοτικών Προϊόντων: τυριών, αλλαντικών, λαδιών, κρασιού, χειροποίητων ζυμαρικών, σοκολάτας και γλυκών, φρέσκων προϊόντων και πολλών άλλων πρώτων υλών.
  • Γνωριμία με Παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα, για την δημιουργία ενεργών δικτυώσεων
  • Γνωριμία με τον κύκλο της ποιοτικής εστίασης (fine dining restaurants)
  • Ειδική ενότητα για το Κρασί και τα Ποτά
  • Business Plan και Στρατηγικός Σχεδιασμός
  • Marketing, κανάλια εμπορίας, packaging, promotion και διαφήμιση προϊόντων
  • Μαγειρική Ιδέα & Δημιουργία Καινοτόμων Προϊόντων
  • Food Cost: η κοστολόγηση ενός νέου μεταποιημέου προϊόντος, η κοστολόγηση στο εστιατόριο
  • Social Media Storytelling
  • Food Styling
  • Food Photography

 

Μελέτη και Υποστήριξη των παραγωγών και εστιατορίων που συμμετέχουν στις γαστρονομικές τάσεις, όπως για παράδειγμα:

  • Tinos Food Paths
  • Lemnos Philema
  • Taste of Evia and Skyros

 

Παραγωγοί / προϊόντα που συμμετέχουν, ενδεικτικά:

  • Βαλσαμικό ξίδι Domain Costa Lazaridi
  • Αυγοτάραχο Τρικαλινός
  • G-Fish Γεροντίδης
  • Anax Maris
  • Amalie Κεράσματα
  • Berryland
  • Golden Black dried under shade
  • Κύκλωπας Ελαιοτριβείο
  • Μικρός Καλλιεργητής
  • 12 Stremmata
  • Lenas Gourmet
  • Μανιτάρια Δίρφυς
  • enKardia Olive Products

 

Ο κατάλογος αυτός είναι μόνο ενδεικτικός. Εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες συνεργασίες, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ποιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς, τους καθηγητές και τους σπουδαστές του προγράμματος εκπαίδευσης.

 

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ / ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ του προγράμματος ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

  • Νανά Δαρειώτη | Συγγραφέας, Δημοσιογράφος Γαστρονομίας
  • Γιάννα Μπαλαφούτη | Δημιουργός Καινοτόμων Διατροφικών Προϊόντων
  • Θάλεια Τσιχλάκη |  Συγγραφέας, Δημοσιογράφος Γαστρονομίας

 

Και ειδικά μαθήματα με τους:

  • Γιώργος Χατζηγιαννάκης | Ιδιοκτήτης εστιατορίου «Σελήνη» Σαντορίνη.
  • Δημήτρης Ρουσουνέλος  | Συγγραφέας – Γευσιθήρας, Αρθρογράφος στο περιοδικό “Γαστρονόμος”
  • Ανδρέας Ανδρουλιδάκης | Δημοσιογράφος Οίνου, Συγγραφέας
  • Θεόδωρος Πάσχος | Ειδικός Τυροκομίας – Γαλακτοκομίας
  • Γιάννης Μπουροδήμος | Food Photographer, Creative Director “Kitchen Lab”, Chef
  • Λάμπρος Μέντζος | Φωτογράφος
  • Μιχάλης Αγγελακόπουλος | FoodWill
  • Ευάγγελος Μπερής |  Δρ.Αμπελουργίας

 

Τι είναι λοιπόν η Γαστρονομία?

  • Η Γαστρονομία είναι ένας όρος που συνήθως γίνεται αντιληπτός μόνο σε σχέση με τον κλάδο της εστίασης και χρησιμοποιείται για να εκφράσει οτιδήποτε: από την εμπειρία ενός εξαιρετικού δείπνου έως την λεγόμενη μοριακή γαστρονομία.
  • Παρόλο που αυτή η χρήση του όρου τοποθετεί την γαστρονομία αποκλειστικά στα χέρια των chefs και των μαγείρων, η γαστρονομία στην πράξη πηγαίνει πολύ μακρύτερα από το μαγείρεμα και καθορίζει την τροφή στο σύνολό της:
  • Από την παραγωγή της πρώτης ύλης στο χωράφι και τον στάβλο, μέχρι την μελέτη των πολιτισμών και πώς αυτοί αλληλοεπιδρούν με το φαγητό, η Γαστρονομία έχει εν τέλει να κάνει με την σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους, την τροφή και τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

 

Να μερικοί Ορισμοί της Γαστρονομίας:

 

Λεξικό Merriam – Webster:

  1. η τέχνη ή επιστήμη του καλού φαγητού
  2. τα διατροφικά έθιμα ή στυλ ενός τόπου (πχ Ελληνική Γαστρονομία)

Λεξικό Cambridge:

«Η τέχνη και η γνώση που σχετίζεται με την προετοιμασία, την κατανάλωση και την απόλαυση καλού φαγητού»

 

Βικιπαίδεια

  • Διεθνώς σήμερα, ο ελληνικός όρος γαστρονομία περιγράφει την τέχνη της παραγωγής, επιλογής, παρασκευής, σερβιρίσματος και απόλαυσης εκλεκτής τροφής.
  • Σύμφωνα με τον πρώτο ορισμό που έδωσε ο διάσημος Γάλλος γαστρονόμος του 18ου αιώνα Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν: «Γαστρονομία είναι η βαθιά γνώση όλων όσων αφορούν την διατροφή του ανθρώπου».
  • Σήμερα ορίζεται γενικά ως τέχνη και επιστήμη της ανθρώπινης διατροφής.
  • ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
  • ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ

 

Μπορείτε να δείτε το ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ του Προγράμματος Μετεκπαίδευσης στην Γαστρονομία ΕΔΩ https://www.iekpraxis.gr/seminar/mageiriki/gastronomia-programma-exeidikefsis/

Το Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στην ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ απευθύνεται σε απόφοιτους ή σε ήδη εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού, της μαγειρικής, των τροφίμων, της μεταποίησης, της αγροτικής παραγωγής και της τοπικής ανάπτυξης που θέλουν:

  • να μελετήσουν την ιστορία της τροφής και της γαστρονομίας -ελληνικής και διεθνούς
  • να γνωρίσουν σε βάθος τις απέραντες δυνατότητες της ελληνικής κουζίνας
  • να κατανοήσουν τις διαδικασίες παραγωγής προϊόντων στον πρωτογενή τομέα
  • να μάθουν τις διαδικασίες της μεταποίησης τροφίμων
  • να μάθουν πώς μπορούν να δημιουργηθούν καινοτόμες ιδέες και νέα γαστρονομικά concepts

 

καθώς και σε όσους θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις

  • στην επικοινωνία της γαστρονομίας,
  • τη γραφή και την δημοσιογραφική παρουσίαση,
  • τη φωτογραφία,
  • την προβολή,

 

αλλά και σε όσους εντέλει θέλουν απλώς να εκπαιδεύσουν την αντίληψή τους και τις αισθήσεις τους για την τροφή και την μαγειρική, μέσω της σύνθεσης όλων των διαφορετικών μονοπατιών στα οποία περιπλανάται η ανθρώπινη τροφή.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διάρκεια της κάθε εκπαιδευτικής ώρας είναι 45′

Το εργαστήριο του Σεμιναρίου

praxis logo

image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Περιοχή ενδιαφέροντος
    X
    CONTACT US