Σεμινάριο Τυροκομίας: Κασέρι και Μοτσαρέλα

Σεμινάριο Τυροκομίας: Κασέρι και Μοτσαρέλα

Ενδιαφέρομαι

Ενδιαφέρομαι για Σεμινάριο

Σεμινάριο Τυροκομίας: Κασέρι και Μοτσαρέλα

Πόλη

Αθήνα

Έναρξη

Coming Soon

Διάρκεια

6 ώρες

Ωράριο

17:00 έως 22:00

Συχνότητα

1 φορά

Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο

Σεμινάριο Τυροκομίας - hands on εργαστήριο παρασκευής / τυροκόμησης για δύο από τα πιο εξαιρετικά και γνωστά τυριά:

 

  • Κασέρι
  • Μοτσαρέλα

 

Η εκμάθηση γίνεται με Πρακτικό Τρόπο, με την συμμετοχή όλων των καταρτιζομένων στις διαδικασίες της τυροκόμησης.

 

Λίγα λόγια για τα τυριά του σεμιναρίου:

 

Κασέρι

  • Το κασέρι (ή κασσέρι) (τουρκ. kaşer) είναι ημίσκληρο λευκοκίτρινο τυρί από πρόβειο ή κατά περίπτωση μίγμα πρόβειου και ελάχιστου κατσικίσιου γάλακτος.
  • Το κασέρι έχει καταχωρηθεί ως ελληνικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)[6] με τον Καν.(ΕΟΚ)1107/96 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Στην Ελλάδα παράγεται αποκλειστικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας καθώς και στους νομούς Ξάνθης και Λέσβου.
  • Ως πρόδρομος του κασεριού θεωρείται το ιταλικό τυρί Κατσιοκαβάλο (Caciocavallo, μτφρ έφιππο τυρί), το οποίο διαδόθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.
  • Στον ελλαδικό χώρο φαίνεται να έφθασε αρχικά την περίοδο 1885-1890 στην περιοχή της Θεσσαλίας μέσω της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Αρχικά έγινε γνωστό με την ρουμανικής προέλευσης ονομασία κασκαβάλι, η οποία αντικαταστάθηκε σταδιακά από την τουρκικής προέλευσης κασέρι (απο τουρκ. kaşar).
  • Το κασέρι έχει ημίσκληρη υφή και συμπαγή μάζα χωρίς, ή με ελάχιστες τρύπες.
  • Έχει ευχάριστη γεύση και άρωμα. Το χρώμα του είναι λευκοκίτρινο.
  • Έχει μέγιστη υγρασία 45% και ελάχιστη περιεκτικότητα λίπους επί ξηρού 40%.

 

Παραγωγή Κασεριού

  • Η παραγωγή του κασεριού γίνεται με την μέθοδο της πάστα φιλάτα.
  • Παράγεται από πρόβειο γάλα, ή από μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, το οποίο όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του χρησιμοποιούμενου γάλακτος.
  • Το πήξιμο του γάλακτος πρέπει να γίνεται εντός 48 ωρών μετά το άρμεγμα του και μπορεί να είναι νωπό η παστεριωμένο.
  • Για την πήξη του χρησιμοποιείται πυτιά.
  • Το τυρί πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον 3 μήνες.
  • Διαμορφώνεται συνήθως σε κυλινδρικά κεφάλια διαμέτρου 30 και ύψους 10 εκατοστών εμβαπτισμένα σε φυσικό κερί.
  •  Το κασέρι μπορεί να διατίθεται και σε παραλληλεπίπεδες φραντζόλες μήκους 30 εκατοστών και διατομής 10x10 εκατοστών.

 

Μοτσαρέλα

  • Η µοτσαρέλα (ιταλ. mozzarella) είναι μαλακό τυρί ιταλικής προέλευσης.
  • Παρασκευάζεται στη νότια Ιταλία και στην αυθεντική της μορφή φτιάχνεται αποκλειστικά από γάλα του τοπικού νεροβουβάλου, αποτελώντας τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
  • Μπορεί να φτιαχτεί όμως και από γάλα αγελάδας για την ευρεία κατανάλωση.
  • Το χρώμα της είναι συνήθως κρεμώδες λευκό και έχει απαλή γεύση γάλακτος και χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ είναι αρκετά εύπλαστη.
  • Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, κυρίως ως υλικό πίτσας.

 

Σε ποιους απευθύνεται

  • Το σεμινάριο τυροκομίας απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη της τυροκομίας και να μπορούν να φτιάχνουν το δικό τους τυρί, σε οικοτεχνικό ή ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο.
  • Το σεμινάριο παρασκευής τυριών είναι πρακτικό σεμινάριο (hands on): οι καταρτιζόμενοι θα συμμετέχουν οι ίδιοι στην παραγωγή των τυριών του σεμιναρίου, μέσα στο πλήρως εξοπλισμένο επαγγελματικό Εργαστήριο Τυροκομίας του PRAXIS, με την καθοδήγηση έμπειρου Τυροκόμου-εκπαιδευτή.

 

  • Η αναγραφόμενη τιμή (75 €) είναι για κρατήσεις και πληρωμή μέχρι τις 30/4 (early bird)
  • Για κρατήσεις θέσεων τις τελευταίες μέρες πριν το σεμινάριο ή την ημέρα του σεμιναρίου η τιμή είναι 85 €
  • Κρατήσεις θέσεων με συμπλήρωση της φόρμας επικοινωνίας.
  • Για τραπεζική κατάθεση του ποσού του σεμιναρίου, χρησιμοποιήστε τους παρακάτω λογαριασμούς
  • Πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΗ

 

Τράπεζα

ΕΘΝΙΚΗ

Αριθμός Λογαριασμού

862 48000 282

 IBAN

GR 76 0110 8620 0000 8624 8000 282

Δικαιούχος

ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΝΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΚΕΚ PRAXIS Ε.Ε.

 

Τράπεζα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αριθμός Λογαριασμού

5154-038738-483

 IBAN

GR 35 0172 1540 0051 5403 8738 483 

Δικαιούχος

ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΝΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΚΕΚ PRAXIS Ε.Ε.

Εκπαιδευτικοί Στόχοι

  • Με το τέλος του σεμιναρίου τυροκομίας οι συμμετέχοντες θα έχουν κατακτήσει γνώσεις και δεξιότηττες για την παραγωγή των τυριών που αναφέρονται στο σεμινάριο.
  • Θα έχουν εκπαιδευτεί στην πράξη στην τυροκόμηση και θα είναι ικανοί να παράγουν τα προβλεπόμενα τυριά, για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Πιστοποίηση

Βεβαίωση Συμμετοχής σε Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, από το Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 (ΚΕΔΙΒΙΜ 2) PRAXIS (Αριθμός Πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ 11101832).

Διεύθυνση

Αθήνα: Σαριπόλου 5 (δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο)

Τιμή

75

Καλωσόρισμα

Καλωσήρθατε στο ΙΕΚ PRAXIS, το πιο Ποιοτικό Εκπαιδευτήριο. Το ΙΕΚ PRAXIS διαθέτει Υπερσύγχρονες Εγκαταστάσεις, την πιο Δυνατή Ομάδα Εκπαιδευτών και σημαντικές Εταιρικές Συνεργασίες για την εξασφάλιση της πρακτικής άσκησης και την αποτελεσματική επαγγελματική προώθηση των αποφοίτων του.

Διαβάστε την γνώμη των επιτυχημένων Αποφοίτων μας, αποφασίστε με την βοήθεια των εξειδικευμένων Συμβούλων μας για το πρόγραμμα που σας ταιριάζει, επιλέξτε μία από τις 50 Δυναμικές Ειδικότητες του ΙΕΚ PRAXIS ή κάποιο από τα δεκάδες Εξειδικευμένα μας Σεμινάρια και κάντε ΣΗΜΕΡΑ την Πρώτη Πράξη της Επαγγελματικής σας Επιτυχίας!

Επικοινωνία