Γαστρονομία: Πρόγραμμα Εξειδίκευσης

Γαστρονομία: Πρόγραμμα Εξειδίκευσης

Ενδιαφέρομαι

Ενδιαφέρομαι για Σεμινάριο

Γαστρονομία: Πρόγραμμα Εξειδίκευσης

Έναρξη Αθήνα

Αθήνα:10/11/2020

Διάρκεια

6 μήνες 150 Ώρες

Ωράριο

17:30 - 21:30

Συχνότητα

2 φορές/εβδομάδα

Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο

Τι είναι Γαστρονομία;

Μια συνηθισμένη απάντηση είναι ότι η Γαστρονομία είναι: «εξωτικά συστατικά, απρόσμενοι συνδυασμοί γεύσεων, Τεχνική και Μαγειρική επιδεξιότητα στην κουζίνα και πιάτα με απίστευτο styling».

 

Όμως, αυτό ΔΕΝ είναι γαστρονομία!

 

Η Γαστρονομία είναι πολλά περισσότερα και εδώ θα τα ανακαλύψουμε.

 

Σε αυτό το μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Γαστρονομία, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που εμπλέκει πολλούς τομείς και ειδικότητες για να φωτίσουμε τους - συχνά κρυφούς - δεσμούς ανάμεσα στην κουλτούρα της τροφής και την επικοινωνία, την επιστήμη, τα συστήματα παραγωγής τροφής, την μαγειρική και το σέρβις, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες, την νομοθεσία και την πολιτική, την γεύση και την αίσθηση, την επικοινωνία, το promotion και πολλά ακόμη.

 

Αν επιδιώκετε να αναβαθμίσετε την καριέρα σας ή την επιχειρηματική σας δράση στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στην Μεταποίηση Τροφίμων, στον Αγροτικό Τομέα ή στην Τοπική Ανάπτυξη ή αν απλώς ενδιαφέρεστε να αναπτύξετε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για το φαγητό και την παραγωγή του, αυτό το πρόγραμμα είναι για σας!

Με Άμεσο Βιωματικό τρόπο, Πολυεπίπεδες και Καθημερινές Γευσιγνωσίες Ποιοτικών Προϊόντων, θα Απογειώσεις το Βιογραφικό σου !

Tο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στη ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

 

Η Τεχνολογία και το Θεσμικό πλαίσιο της Τροφής

  • Βασικές Αρχές Επεξεργασίας, Συντήρησης και Ασφάλειας των Τροφίμων
  • Διαβάζοντας τις ετικέτες βασικών προϊόντων
  • Το νομικό πλαίσιο. Προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Οικοτεχνίες

 

 Marketing & Management Τροφίμων

  • Το Branding και storytelling τυποποιημένων τροφίμων
  • Τα οικονομικά των τροφίμων: κοστολόγιο και business plan στις επιχειρήσεις τροφίμων
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένου Γαστρονομικού Concept τυποποιημένων τροφίμων
  • Οι Τεχνικές του Food styling
  • Τεχνικές Φωτογράφησης Πιάτων (food photography)

 

Οι κουζίνες της Χώρας μας

  • Η ιστορία και οι ρίζες της  Ελληνικής κουζίνας καθώς και η εξέλιξη της μέχρι σήμερα
  • Ηπειρωτική Ελλάδα: από την Λακωνία και την Ρούμελη  μέχρι τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου την Μακεδονία και την Ξάνθη 
  • Νησιωτική Ελλάδα: από την Λήμνο, την Χίο και την Μυτιλήνη ταξιδεύουμε γαστρονομικά στην Τήνο, την Σαντορίνη και την Μύκονο, διαπερνώντας την Λέρο, την Κάλυμνο και την Νίσυρο, για να καταλήξουμε στην Ζάκυνθο, την Ιθάκη, τους Παξούς και την Κέρκυρα!
  • Κρήτη: από τα Χανιά, το Ρέθυμνο και τον Ψηλορείτη, μέχρι το άγριο Λασίθι

 

 Διεθνείς Κουζίνες

  • Γαλλία
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Ινδία
  • Κίνα-Ιαπωνία
  • Βόρεια & Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική, Βόρεια, Κεντρική & Νότια Αμερική

 

Η Τροφή στο Εστιατόριο

  • Η γέννηση του εστιατορίου και η εξέλιξή του.
  • Διάσημοι μάγειρες και γαστρονόμοι.
  • Τύποι εστιατορίων και οι εύλογες προσδοκίες των καταναλωτών
  • Γαστρονομικές αδελφότητες, Λέσχες, Οδηγοί εστιατορίων, βραβεία, διακρίσεις κλπ.
  • Βασικοί κανόνες και τεχνική αξιολόγησης: Προϊόντων, Πιάτων, Εστιατορίων
  • Εστιατορικό Concept και οργάνωση μονάδων εστίασης: μοντέλα και μελέτες περίπτωσης
  • Οι κατάλογοι των εστιατορίων και τα πιο συνηθισμένα σφάλματα.

 

 Οινολογία – Οινογνωσία – Γευσιγνωσία Κρασιού

  • Εισαγωγή στην Οινολογία
  • Ορισμός, ιστορία, τύποι, μέθοδοι παραγωγής
  • Δοκιμή κρασιού, βασική τεχνική και λεξιλόγιο
  • Το κρασί στην Ελλάδα και στον κόσμο
  • Διαβάζοντας μια ετικέτα.
  • Το νομικό πλαίσιο του κρασιού.
  • Θερμοκρασίες σερβιρίσματος και Ποτήρια
  • Αποθήκευση-Παλαίωση, Μετάγγιση
  • Επιλογή και δοκιμή κρασιού στο εστιατόριο
  • Το οινολόγιο του εστιατορίου. Υποχρεώσεις και συχνά λάθη.
  • Τα κρασιά της Βόρειας Ελλάδας
  • Τα κρασιά της Νότιας Ελλάδας και της Πελοποννήσου
  • Τα κρασιά των Νησιών
  • Εισαγωγή στον Διεθνή Αμπελώνα

 

Τυροκομία και Γευσιγνωσία Τυριού

  • Τα κυριότερα ελληνικά τυριά
  • Τα πιο σημαντικά Ευρωπαϊκά τυριά
  • Βήμα βήμα η διαδικασία παραγωγής τυριών
  • Τυροκόμηση στην Πράξη
  • Εκτεταμένες Γευσιγνωσίες Τυριών

 

Αλλαντικά

  • Η τεχνολογία των αλλαντικών
  • Τα αλλαντικά στην Ελλάδα και στον Κόσμο
  • Μελέτες περίπτωσης με Ελληνικά Αλλαντικά: τα Χοιροσφάγια της Μυκόνου και η παραγωγική αξιοποίησή τους

 

Μπαχαρικά

  • Εισαγωγή στον Μαγικό Κόσμο των Μπαχαρικών
  • Ιστορία, τύποι, χρήσεις
  • Τα περισσότερο και τα λιγότερο γνωστά μπαχαρικά
  • Χρήσιμα tips
  • Εκτεταμένες Γευστικές Δοκιμές Μπαχαρικών

 

Food Matching

  • Ταιριάζοντας υλικά και γεύσεις
  • Καλοί και «κακοί» συνδυασμοί υλικών
  • Η αλληλεπίδραση των γεύσεων
  • Αρμονία φαγητού και κρασιού
  • Τυρί και κρασί

 

 ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ του προγράμματος

  1. Γιάννα Μπαλαφούτη | Δημιουργός Καινοτόμων Διατροφικών Προϊόντων
  2. Γιώργος Χατζηγιαννάκης | Ιδιοκτήτης εστιατορίου «Σελήνη» Σαντορίνη
  3. Ευάγγελος Μπερής | Δρ.Γεωπόνος Ειδικός Οινολογίας-Αμπελουργίας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  4. Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος | Διακεκριμένος & Πολυβραβευμένος Chef
  5. Μαρίνα Πούλιου | Τεχνολόγος Τροφίμων
  6. Θεόδωρος Πάσχος Theodoros Paschos | Ειδικός Τυροκομίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας
  7. Δημήτρης Ρουσουνέλος Dimitris Rousounelos| Συγγραφέας - Γευσιθήρας, Αρθρογράφος στο περιοδικό "Γαστρονόμος"
  8. Γιάννης Μπουροδήμος| Food Stylist and Photographer

 

Μελέτη και Υποστήριξη των παραγωγών και εστιατορίων που συμμετέχουν στις γαστρονομικές τάσεις, όπως για παράδειγμα

 

  • Tinos Food Paths
  • Lemnos Philema
  • Taste of Evia and Skyros

 

Παραγωγοί / προϊόντα που συμμετέχουν, ενδεικτικά:

 

  • Βαλσαμικό ξίδι Domain Costa Lazaridi
  • Αυγοτάραχο Τρικαλινός
  • G-Fish Γεροντίδης
  • Fungi Hellas
  • Anax Maris
  • Λεμονοδάσος
  • Amalie Κεράσματα
  • Berryland
  • Βιολογικές σταφίδες Golden Black
  • Κύκλωπας Ελαιοτριβείο
  • Μικρός Καλλιεργητής
  • 12 Stremmata
  • Lenas Gourmet
  • Μανιτάρια Δίρφυς

 

Ο κατάλογος αυτός είναι μόνο ενδεικτικός. Εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες συνεργασίες, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ποιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς, τους καθηγητές και τους σπουδαστές του προγράμματος εκπαίδευσης.

 

 

Τι είναι λοιπόν η Γαστρονομία;

 

  • Η Γαστρονομία είναι ένας όρος που συνήθως γίνεται αντιληπτός μόνο σε σχέση με τον κλάδο της εστίασης και χρησιμοποιείται για να εκφράσει οτιδήποτε: από την εμπειρία ενός εξαιρετικού δείπνου έως την λεγόμενη μοριακή γαστρονομία.
  • Παρόλο που αυτή η χρήση του όρου τοποθετεί την γαστρονομία αποκλειστικά στα χέρια των chefs και των μαγείρων, η γαστρονομία στην πράξη πηγαίνει πολύ μακρύτερα από το μαγείρεμα και καθορίζει την τροφή στο σύνολό της:
  • Από την παραγωγή της πρώτης ύλης στο χωράφι και τον στάβλο, μέχρι την μελέτη των πολιτισμών και πώς αυτοί αλληλοεπιδρούν με το φαγητό, η Γαστρονομία έχει εν τέλει να κάνει με την σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους, την τροφή και τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

 

Να μερικοί Ορισμοί της Γαστρονομίας:

 

Λεξικό Merriam Webster:

  1. η τέχνη ή επιστήμη του καλού φαγητού
  2. τα διατροφικά έθιμα ή στυλ ενός τόπου (πχ Ελληνική Γαστρονομία)

Λεξικό Cambridge:

«Η τέχνη και η γνώση που σχετίζεται με την προετοιμασία, την κατανάλωση και την απόλαυση καλού φαγητού»

 

Βικιπαίδεια

  • Διεθνώς σήμερα, ο ελληνικός όρος γαστρονομία περιγράφει την τέχνη της παραγωγής, επιλογής, παρασκευής, σερβιρίσματος και απόλαυσης εκλεκτής τροφής.
  • Σύμφωνα με τον πρώτο ορισμό που έδωσε ο διάσημος Γάλλος γαστρονόμος του 18ου αιώνα Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν: «Γαστρονομία είναι η βαθιά γνώση όλων όσων αφορούν την διατροφή του ανθρώπου».
  • Σήμερα ορίζεται γενικά ως τέχνη και επιστήμη της ανθρώπινης διατροφής.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Είστε μάγειρας ή ζαχαροπλάστης και θέλετε να έχετε μια συνολική αντίληψη για τις πρώτες ύλες, αλλά και για την τέχνη και επιστήμη της Γαστρονομίας;
  • Είστε ιδιοκτήτης / διευθυντής Ξενοδοχειακής μονάδας ή στέλεχος του Εστιατορικού ή Ξενοδοχειακού Τομέα που θέλει να μάθει πώς θα δώσει στους πελάτες του εκείνη την ποιοτική διάσταση στο τουριστικό του προϊόν που θα το διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό του μαζικού τουρισμού;
  • Είστε εργαζόμενος ή στέλεχος του Τουρισμού που θέλει να αναβαθμίσει το βιογραφικό του και να ξεχωρίσει;
  • Είστε στέλεχος σε αναπτυξιακές εταιρείες ή σε Δήμους, Περιφέρειες και άλλους φορείς που θέλετε να αναδείξετε με ολοκληρωμένο τρόπο το τουριστικό προϊόν της περιοχής σας, να προσελκύσετε επισκέπτες και να βοηθήσετε τις τοπικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν;
  • Είστε νέος επιχειρηματίας που θέλει να ασχοληθεί με το εμπόριο, τη μεταποίηση τροφίμων ή την εστίαση και θέλει να μάθει πώς θα υπολογίζει το κόστος, πώς θα αναγνωρίζει τα ποιοτικά προϊόντα και πώς θα δημιουργήσει δίκτυα με ποιοτικούς παραγωγούς;
  • Έχετε ήδη επιχείρηση εμπορίας, μεταποίησης τροφίμων ή εστίασης και θέλετε να γνωρίσετε όλες τις νέες τάσεις, τους παραγωγούς και τα προϊόντα που θα κάνουν την επιχείρησή σας ξεχωριστή;
  • Είστε ένας ανήσυχος παραγωγός αγροτικών προϊόντων που θέλει να μάθει πώς θα δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του και πώς θα αναβαθμίσει τα κανάλια εμπορίας τους;
  • Είστε στον χώρο της γραφής, του blogging, της δημοσιογραφίας ή της φωτογραφίας και θέλετε να κατανοήσετε τα στάδια και τις σχέσεις από τις πρώτες ύλες στο χωράφι, μέχρι το άψογα στημένο μαγειρικό πιάτο στα εστιατόρια πολλών αστέρων;
  • Είστε απλώς ένας άνθρωπος που αγαπά τη μαγειρική, το καλό φαγητό που είναι μαγειρεμένο με γνώση και δεξιοτεχνία και με ποιοτικές πρώτες ύλες και θέλετε να κατανοήσετε τη «μεγάλη εικόνα» μέσα στην οποία εντάσσεται το πάθος σας;

 

Αν ανήκετε σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες, τότε το πρόγραμμα αυτό είναι φτιαγμένο για εσάς.

Το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ απευθύνεται σε απόφοιτους ή σε ήδη εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού και της μαγειρικής, που θέλουν:

  • να μελετήσουν την ιστορία της τροφής και της γαστρονομίας -ελληνικής και διεθνούς
  • να γνωρίσουν σε βάθος τις απέραντες δυνατότητες της ελληνικής κουζίνας
  • να κατανοήσουν τις διαδικασίες παραγωγής προϊόντων στον πρωτογενή τομέα
  • να μάθουν τις διαδικασίες της μεταποίησης τροφίμων
  • να μάθουν πώς μπορούν να δημιουργηθούν καινοτόμες ιδέες και νέα γαστρονομικά concepts

 

καθώς και σε όσους θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις

  • στην επικοινωνία της γαστρονομίας,
  • τη γραφή και την δημοσιογραφική παρουσίαση,
  • τη φωτογραφία,
  • την προβολή,

 

αλλά και σε όσους εντέλει θέλουν απλώς να εκπαιδεύσουν την αντίληψή τους και τις αισθήσεις τους για την τροφή και την μαγειρική, μέσω της σύνθεσης όλων των διαφορετικών μονοπατιών στα οποία περιπλανάται η ανθρώπινη τροφή.

 

  • Κρατήσεις θέσεων με συμπλήρωση της φόρμας επικοινωνίας και κατάθεση προκαταβολής.
  • Για τραπεζική κατάθεση του ποσού του σεμιναρίου, χρησιμοποιήστε τους παρακάτω λογαριασμούς:

Τράπεζα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 IBAN

GR 35 0172 1540 0051 5403 8738 483 

Τράπεζα

ΕΘΝΙΚΗ

 IBAN

GR 76 0110 8620 0000 8624 8000 282

Δικαιούχος

ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΝΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΚΕΚ PRAXIS Ε.Ε.

Εκπαιδευτικοί Στόχοι

  • Γνωρίζετε πώς δημιουργούνται οι τάσεις στη γαστρονομία και τι τις κάνει επιτυχημένες;
  • Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα παράγονται περισσότερα από 15 είδη μελιού;
  • Γνωρίζετε ότι πάνω από 300 διαφορετικά είδη τυριών παράγονται στη χώρα μας;
  • Γνωρίζετε ότι η σοκολάτα έχει πάνω από 400 διαφορετικές γεύσεις;
  • Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει μόνο μία ελληνική κουζίνα αλλά πολλές περισσότερες και με πολλές ιδιαιτερότητες;
  • Γνωρίζετε ότι υπάρχουν περισσότερα από 700 οινοποιεία στην Ελλάδα;
  • Γνωρίζετε πόσες διαφορετικές χρήσεις μπορεί να έχει ένα και μόνο ελληνικό βότανο ή μυρωδικό;
  • Μπορείτε να ονομάσετε πάνω από δεκαπέντε άγρια χόρτα και τη χρήση τους στην ελληνική κουζίνα;
  • Γνωρίζετε τι σημαίνουν οι όροι τροφοσυλλογή, βιωσιμότητα, εντοπιότητα, ενεργειακό αποτύπωμα;

 

Αυτό το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είναι το πρώτο του είδους στην Ελλάδα.

Θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε σε βάθος τον πολύπλοκο ρόλο που διαδραματίζει το φαγητό στη διαμόρφωση της καθημερινής ζωής μας, του πολιτισμού και του κόσμου γύρω μας.

Θα παρακολουθήσετε μια πολυεπίπεδη προσέγγιση της γαστρονομίας, για να γνωρίσετε τις συχνά αόρατες σχέσεις ανάμεσα:

  • στον πολιτισμό της τροφής και την επικοινωνία της,
  • τις επιστήμες και τα διαφορετικά συστήματα,
  • την παραγωγή προϊόντων,
  • τη διαμόρφωση γαστρονομικής πολιτικής
  • και πολλά άλλα.

 

Αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ότι οι μονοδιάστατες προσεγγίσεις στα θέματα του φαγητού είναι αναποτελεσματικές και ότι απαιτείται μια πιο πλήρης και ολιστική προσέγγιση αν θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους το φαγητό επηρεάζει και διαμορφώνει τις ζωές μας.

 

Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει μια βιωματική προσέγγιση σε όλα τα θέματα της Γαστρονομίας. Μέσω παρουσιάσεων από ειδικούς, πρακτικών εφαρμογών και μελετών περιπτώσεων μιας μεγάλης γκάμας επιχειρήσεων που σχετίζονται με την τροφή: από αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μεταποιητές ποιοτικών προϊόντων, εταιρείες εμπορίας τροφίμων, εκλεκτά εστιατόρια, μέχρι διαφημιστικές εταιρείες, εξειδικευμένους φωτογράφους και digital marketers.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διάρκεια της κάθε εκπαιδευτικής ώρας είναι 45'

Πιστοποίηση

Απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (BEK) από το Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 2 (Κε.Δι.Βι.Μ. 2) PRAXIS (Αριθμός Πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ 11101832)

Διεύθυνση

Αθήνα: Σαριπόλου 5 (δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο), ΧΑΛΚΙΔΑ: Λεωφ. Χαϊνά 95 (δίπλα στην Περιφέρεια)

Παροχές

Κάθε μάθημα περιλαμβάνει γευσιγνωσίες, εκλεκτών προϊόντων που παράγει η χώρα μας

Καλωσόρισμα

Καλωσήρθατε στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό PRAXIS.

Ο Οργανισμός διαθέτει Υπερσύγχρονες Εγκαταστάσεις σε 3 κτήρια και μια Δυνατή Ομάδα 300 Εκπαιδευτών.

Με Σημαντικές Εταιρικές Συνεργασίες η Επαγγελματική Αποκατάσταση των Αποφοίτων του φτάνει στο 90%.

Επιλέξτε μία από τις 73 Δυναμικές Ειδικότητες  ή Κάποιο από τα Εξειδικευμένα μας Σεμινάρια και κάντε Σήμερα την Πρώτη Πράξη της Επαγγελματικής σας Επιτυχίας!

Επικοινωνία