Γαστρονομία: Πρόγραμμα Εξειδίκευσης

γαστρονομία-πρόγραμμα-εξειδίκευσης-σχολή-μαγειρικής-τουρισμού-ιεκ-praxis

Ενδιαφέρομαι

Ενδιαφέρομαι για Σεμινάριο

Γαστρονομία: Πρόγραμμα Εξειδίκευσης

Πόλη

Αθήνα - Χαλκίδα

Έναρξη

04/11/2019

Διάρκεια

150 ώρες

Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο

Τι είναι Γαστρονομία?

Μια συνηθισμένη απάντηση είναι ότι η Γαστρονομία είναι: «εξωτικά συστατικά, απρόσμενοι συνδυασμοί γεύσεων, Τεχνική και Μαγειρική επιδεξιότητα στην κουζίνα και πιάτα με απίστευτο styling».

 

Όμως, αυτό ΔΕΝ είναι γαστρονομία!

 

Η Γαστρονομία είναι πολλά περισσότερα και εδώ θα τα ανακαλύψουμε.

 

Σε αυτό το μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Γαστρονομία, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που εμπλέκει πολλούς τομείς και ειδικότητες για να φωτίσουμε τους - συχνά κρυφούς - δεσμούς ανάμεσα στην κουλτούρα της τροφής και την επικοινωνία, την επιστήμη, τα συστήματα παραγωγής τροφής, την μαγειρική και το σέρβις, τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες, την νομοθεσία και την πολιτική, την γεύση και την αίσθηση, την επικοινωνία, το promotion και πολλά ακόμη.

 

Αν επιδιώκετε να αναβαθμίσετε την καριέρα σας ή την επιχειρηματική σας δράση στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στην Μεταποίηση Τροφίμων, στον Αγροτικό Τομέα ή στην Τοπική Ανάπτυξη ή αν απλώς ενδιαφέρεστε να αναπτύξετε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για το φαγητό και την παραγωγή του, αυτό το πρόγραμμα είναι για σας!

 

Tο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στη ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

 

  • Γαστρονομία & Πολιτισμός
  • Γαστρονομία & Τοπικό Τουριστικό Προϊόν
  • Ιστορία της Ελληνικής Γαστρονομίας: παρελθόν, παρόν και μέλλον.
  • Παγκόσμιες Γαστρονομικές τάσεις και η ώσμωσή τους με την ελληνική μαγειρική παράδοση.
  • Θέματα Νομοθεσίας, Labeling, Μεταποίησης, Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων
  • Προϊόντα Ποιότητας: από την Παραγωγή, μέχρι την Μεταποίηση και την Εμπορία.
  • Βιολογικά Προϊόντα, Προϊόντα Ολοκληρωμένης Γεωργίας, ΠΟΠ, ΠΓΕ και άλλα Ποιοτικά Προϊόντα: νομοθεσία και προϋποθέσεις
  • Εκτεταμένες Γευσιγνωσίες Ποιοτικών Προϊόντων: τυριών, αλλαντικών, λαδιών, κρασιού, χειροποίητων ζυμαρικών, σοκολάτας και γλυκών, φρέσκων προϊόντων και πολλών άλλων πρώτων υλών.
  • Γνωριμία με Παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα, για την δημιουργία ενεργών δικτυώσεων
  • Γνωριμία με τον κύκλο της ποιοτικής εστίασης (fine dining restaurants)
  • Ειδική ενότητα για το Κρασί και τα Ποτά
  • Business Plan και Στρατηγικός Σχεδιασμός
  • Marketing, κανάλια εμπορίας, packaging, promotion και διαφήμιση προϊόντων
  • Μαγειρική Ιδέα & Δημιουργία Καινοτόμων Προϊόντων
  • Food Cost: η κοστολόγηση ενός νέου μεταποιημέου προϊόντος, η κοστολόγηση στο εστιατόριο
  • Social Media Storytelling
  • Food Styling
  • Food Photography

 

Μελέτη και Υποστήριξη των παραγωγών και εστιατορίων που συμμετέχουν στις γαστρονομικές τάσεις, όπως για παράδειγμα:

  • Tinos Food Paths
  • Lemnos Philema
  • Taste of Evia and Skyros

 

Παραγωγοί / προϊόντα που συμμετέχουν, ενδεικτικά:

  • Βαλσαμικό ξίδι Domain Costa Lazaridi
  • Αυγοτάραχο Τρικαλινός
  • G-Fish Γεροντίδης
  • Anax Maris
  • Amalie Κεράσματα
  • Berryland
  • Golden Black dried under shade
  • Κύκλωπας Ελαιοτριβείο
  • Μικρός Καλλιεργητής
  • 12 Stremmata
  • Lenas Gourmet
  • Μανιτάρια Δίρφυς

 

Ο κατάλογος αυτός είναι μόνο ενδεικτικός. Εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες συνεργασίες, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ποιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς, τους καθηγητές και τους σπουδαστές του προγράμματος εκπαίδευσης.

 

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ / ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ του προγράμματος ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

  • Νανά Δαρειώτη | Συγγραφέας, Δημοσιογράφος Γαστρονομίας
  • Γιάννα Μπαλαφούτη | Δημιουργός Καινοτόμων Διατροφικών Προϊόντων

 

Και ειδικά μαθήματα με τους:

  • Θεόδωρος Πάσχος | Ειδικός Τυροκομίας - Γαλακτοκομίας
  • Ανδρέας Ανδρουλιδάκης | Δημοσιογράφος Οίνου, Συγγραφέας
  • Γιάννης Μπουροδήμος | Food Photographer, Creative Director "Kitchen Lab", Chef
  • Μιχάλης Αγγελακόπουλος | FoodWill
  • Ευάγγελος Μπερής |  Δρ.Αμπελουργίας
  • Δημήτρης Ρουσουνέλος  | Συγγραφέας - Γευσιθήρας, Αρθρογράφος στο περιοδικό "Γαστρονόμος"

 

Τι είναι λοιπόν η Γαστρονομία?

  • Η Γαστρονομία είναι ένας όρος που συνήθως γίνεται αντιληπτός μόνο σε σχέση με τον κλάδο της εστίασης και χρησιμοποιείται για να εκφράσει οτιδήποτε: από την εμπειρία ενός εξαιρετικού δείπνου έως την λεγόμενη μοριακή γαστρονομία.
  • Παρόλο που αυτή η χρήση του όρου τοποθετεί την γαστρονομία αποκλειστικά στα χέρια των chefs και των μαγείρων, η γαστρονομία στην πράξη πηγαίνει πολύ μακρύτερα από το μαγείρεμα και καθορίζει την τροφή στο σύνολό της:
  • Από την παραγωγή της πρώτης ύλης στο χωράφι και τον στάβλο, μέχρι την μελέτη των πολιτισμών και πώς αυτοί αλληλοεπιδρούν με το φαγητό, η Γαστρονομία έχει εν τέλει να κάνει με την σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους, την τροφή και τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

 

Να μερικοί Ορισμοί της Γαστρονομίας:

 

Λεξικό Merriam Webster:

  1. η τέχνη ή επιστήμη του καλού φαγητού
  2. τα διατροφικά έθιμα ή στυλ ενός τόπου (πχ Ελληνική Γαστρονομία)

Λεξικό Cambridge:

«Η τέχνη και η γνώση που σχετίζεται με την προετοιμασία, την κατανάλωση και την απόλαυση καλού φαγητού»

 

Βικιπαίδεια

  • Διεθνώς σήμερα, ο ελληνικός όρος γαστρονομία περιγράφει την τέχνη της παραγωγής, επιλογής, παρασκευής, σερβιρίσματος και απόλαυσης εκλεκτής τροφής.
  • Σύμφωνα με τον πρώτο ορισμό που έδωσε ο διάσημος Γάλλος γαστρονόμος του 18ου αιώνα Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν: «Γαστρονομία είναι η βαθιά γνώση όλων όσων αφορούν την διατροφή του ανθρώπου».
  • Σήμερα ορίζεται γενικά ως τέχνη και επιστήμη της ανθρώπινης διατροφής.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Είστε μάγειρας ή ζαχαροπλάστης και θέλετε να έχετε μια πολύ συνολικότερη αντίληψη για τις πρώτες ύλες, αλλά και για την τέχνη και επιστήμη της Γαστρονομίας?
  • Είστε ιδιοκτήτης / διευθυντής Ξενοδοχειακής μονάδας ή στέλεχος του Εστιατορικού ή Ξενοδοχειακού Τομέα που θέλει να μάθει πώς θα δώσει στους πελάτες του εκείνη την ποιοτική διάσταση στο τουριστικό του προϊόν που θα το διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό του μαζικού τουρισμού?
  • Είστε εργαζόμενος ή στέλεχος του Τουρισμού που θέλει να αναβαθμίσει το βιογραφικό του και να ξεχωρίσει?
  • Είστε στέλεχος σε αναπτυξιακές εταιρείες ή σε Δήμους, Περιφέρειες και άλλους φορείς που θέλετε να αναδείξετε με ολοκληρωμένο τρόπο το τουριστικό προϊόν της περιοχής σας, να προσελκύσετε επισκέπτες και να βοηθήσετε τις τοπικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν?
  • Είστε νέος επιχειρηματίας που θέλει να ασχοληθεί με το εμπόριο, την μεταποίηση τροφίμων ή την εστίαση και θέλει να μάθει πώς θα υπολογίζει το κόστος, πώς θα αναγνωρίζει τα ποιοτικά προϊόντα και πώς θα δημιουργήσει δίκτυα με ποιοτικούς παραγωγούς?
  • Έχετε ήδη επιχείρηση εμπορίας, μεταποίησης τροφίμων ή εστίασης και θέλετε να γνωρίσετε όλες τις νέες τάσεις, τους παραγωγούς και τα προϊόντα που θα κάνουν την επιχείρησή σας ξεχωριστή?
  • Είστε ένας ανήσυχος παραγωγός αγροτικών προϊόντων που θέλει να μάθει πώς θα δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του και πώς θα αναβαθμίσει τα κανάλια εμπορίας τους?
  • Είστε στον χώρο της γραφής, του blogging, της δημοσιογραφίας ή της φωτογραφίας και θέλετε να κατανοήσετε τα στάδια και τις σχέσεις από τις πρώτες ύλες στο χωράφι, μέχρι το άψογα στημένο μαγειρικό πιάτο στα εστιατόρια πολλών αστέρων?
  • Είστε απλώς ένας άνθρωπος που αγαπά την μαγειρική, το καλό φαγητό που είναι μαγειρεμένο με γνώση και δεξιοτεχνία και με ποιοτικές πρώτες ύλες και θέλετε να κατανοήσετε την «μεγάλη εικόνα» μέσα στην οποία εντάσσεται το πάθος σας?

 

Αν ανήκετε σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες, τότε το πρόγραμμα αυτό είναι φτιαγμένο για εσάς.

Το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ απευθύνεται σε απόφοιτους ή σε ήδη εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού και της μαγειρικής, που θέλουν:

  • να μελετήσουν την ιστορία της τροφής και της γαστρονομίας -ελληνικής και διεθνούς
  • να γνωρίσουν σε βάθος τις απέραντες δυνατότητες της ελληνικής κουζίνας
  • να κατανοήσουν τις διαδικασίες παραγωγής προϊόντων στον πρωτογενή τομέα
  • να μάθουν τις διαδικασίες της μεταποίησης τροφίμων
  • να μάθουν πώς μπορούν να δημιουργηθούν καινοτόμες ιδέες και νέα γαστρονομικά concepts

 

καθώς και σε όσους θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις

  • στην επικοινωνία της γαστρονομίας,
  • τη γραφή και την δημοσιογραφική παρουσίαση,
  • τη φωτογραφία,
  • την προβολή,

 

αλλά και σε όσους εντέλει θέλουν απλώς να εκπαιδεύσουν την αντίληψή τους και τις αισθήσεις τους για την τροφή και την μαγειρική, μέσω της σύνθεσης όλων των διαφορετικών μονοπατιών στα οποία περιπλανάται η ανθρώπινη τροφή.

Εκπαιδευτικοί Στόχοι

  • Γνωρίζετε πώς δημιουργούνται οι τάσεις στη γαστρονομία και τι τις κάνει επιτυχημένες;
  • Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα παράγονται περισσότερα από 15 είδη μελιού;
  • Γνωρίζετε ότι πάνω από 300 διαφορετικά είδη τυριών παράγονται στη χώρα μας;
  • Γνωρίζετε ότι η σοκολάτα έχει πάνω από 400 διαφορετικές γεύσεις;
  • Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει μόνο μία ελληνική κουζίνα αλλά πολλές περισσότερες και με πολλές ιδιαιτερότητες;
  • Γνωρίζετε ότι υπάρχουν περισσότερα από 700 οινοποιεία στην Ελλάδα;
  • Γνωρίζετε πόσες διαφορετικές χρήσεις μπορεί να έχει ένα και μόνο ελληνικό βότανο ή μυρωδικό;
  • Μπορείτε να ονομάσετε πάνω από δεκαπέντε άγρια χόρτα και τη χρήση τους στην ελληνική κουζίνα;
  • Γνωρίζετε τι σημαίνουν οι όροι τροφοσυλλογή, βιωσιμότητα, εντοπιότητα, ενεργειακό αποτύπωμα;

 

Αυτό το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είναι το πρώτο του είδους στην Ελλάδα.

Θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε σε βάθος τον πολύπλοκο ρόλο που διαδραματίζει το φαγητό στη διαμόρφωση της καθημερινής ζωής μας, του πολιτισμού και του κόσμου γύρω μας.

Θα παρακολουθήσετε μια πολυεπίπεδη προσέγγιση της γαστρονομίας, για να γνωρίσετε τις συχνά αόρατες σχέσεις ανάμεσα:

  • στον πολιτισμό της τροφής και την επικοινωνία της,
  • τις επιστήμες και τα διαφορετικά συστήματα,
  • την παραγωγή προϊόντων,
  • τη διαμόρφωση γαστρονομικής πολιτικής
  • και πολλά άλλα.

 

Αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ότι οι μονοδιάστατες προσεγγίσεις στα θέματα του φαγητού είναι αναποτελεσματικές και ότι απαιτείται μια πιο πλήρης και ολιστική προσέγγιση αν θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους το φαγητό επηρεάζει και διαμορφώνει τις ζωές μας.

 

Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει μια βιωματική προσέγγιση σε όλα τα θέματα της Γαστρονομίας. Μέσω παρουσιάσεων από ειδικούς, πρακτικών εφαρμογών και μελετών περιπτώσεων μιας μεγάλης γκάμας επιχειρήσεων που σχετίζονται με την τροφή: από αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μεταποιητές ποιοτικών προϊόντων, εταιρείες εμπορίας τροφίμων, εκλεκτά εστιατόρια, μέχρι διαφημιστικές εταιρείες, εξειδικευμένους φωτογράφους και digital marketers.

Πιστοποίηση

Απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (BEK) από το Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 2 (Κε.Δι.Βι.Μ. 2) PRAXIS (Αριθμός Πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ 11101832)

Διεύθυνση

Αθήνα: Σαριπόλου 5 (δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο), ΧΑΛΚΙΔΑ: Λεωφ. Χαϊνά 95 (δίπλα στην Περιφέρεια)

Παροχές

Κάθε μάθημα περιλαμβάνει γευσιγνωσίες, εκλεκτών προϊόντων που παράγει η χώρα μας

Καλωσόρισμα

Καλωσήρθατε στο ΙΕΚ PRAXIS, το πιο Ποιοτικό Εκπαιδευτήριο. Το ΙΕΚ PRAXIS διαθέτει Υπερσύγχρονες Εγκαταστάσεις, την πιο Δυνατή Ομάδα Εκπαιδευτών και σημαντικές Εταιρικές Συνεργασίες για την εξασφάλιση της πρακτικής άσκησης και την αποτελεσματική επαγγελματική προώθηση των αποφοίτων του.

Διαβάστε την γνώμη των επιτυχημένων Αποφοίτων μας, αποφασίστε με την βοήθεια των εξειδικευμένων Συμβούλων μας για το πρόγραμμα που σας ταιριάζει, επιλέξτε μία από τις 50 Δυναμικές Ειδικότητες του ΙΕΚ PRAXIS ή κάποιο από τα δεκάδες Εξειδικευμένα μας Σεμινάρια και κάντε ΣΗΜΕΡΑ την Πρώτη Πράξη της Επαγγελματικής σας Επιτυχίας!

Επικοινωνία