Κατηγορία: Blog, Εκδηλώσεις

Το Πάσχα η μεγαλύτερη γιορτή της Oρθοδοξίας είναι βαθειά συνδεδεμένη με την κουλτούρα της Ελληνικής παράδοσης. Η λαμπρή αλλά και η Κυριακή του Πάσχα είναι η ευκαιρία για να μαζευτεί όλη η  οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι που φυσικά είναι γεμάτο με πολλά και διαφορετικά εδέσματα. Τι κρασί όμως θα συνδυάσουμε για όλες αυτές τις ιδιαίτερες και διαφορετικές γεύσεις; Οι καθηγητές και οινολόγοι του ΙΕΚ PRAXIS Γιώργος Τσαπουρνιώτης και Βασιλική Αβραμίδου μας παραδίδουν ένα μίνι μάθημα οινογνωσίας και προτείνουν το κατάλληλο κρασί για το Πασχαλινό τραπέζι.

 

Ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης κάνει αναφορά σε  2 γηγενείς, τοπικές ερυθρές ποικιλίες της Εύβοιας και προτείνει 2 εξαιρετικά κρασιά από τοπικά οινοποιεία, που θα συνοδεύσουν ιδανικά τα εδέσματα του Πάσχα..!

 

ΒΡΑΔΥΑΝΟ (Βόρεια Εύβοια) 
Την ερυθρή ποικιλία Βραδυανό μπορεί κάποιος να συναντήσει στην κεντρική Ελλάδα και κυρίως στην Βόρειο Εύβοια.

  • Τα φρέσκα κρασιά συνήθως εμφανίζουν μέτριο ρουμπινί χρώμα, μέτριο σώμα, ευχάριστη οξύτητα και αρώματα από  «δροσερά» κόκκινα φρούτα του δάσους (κεράσι, βατόμουρο, βύσσινο), τριαντάφυλλου και γλυκών μπαχαρικών.
  • Τα κρασιά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι έχουν πιο βαθύ χρώμα, ενώ η μύτη τους αποκαλύπτει συμπυκνωμένα και πολυσύνθετα αρώματα κόκκινων ώριμων φρούτων που συμπληρώνονται από κάποιες βοτανικές νότες και γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα είναι πλούσια, με βελούδινες τανίνες υψηλής ποιότητας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Σήμερα αυτή η υπό εξαφάνιση παραδοσιακή ελληνική ερυθρή ποικιλία ευδοκιμεί και αναβιωνει στον ιδιόκτητο αμπελώνα Βρυνιώτη (45 στρέμματα κατανεμημένα στα Γιάλτρα Αιδηψού και στο Όρος Τελέθριο). Ο οινοποιός Κώστας Βρυνιώτης με πολύ αγάπη, εμπειρία και μεράκι, δημιούργησε από την ποικιλία Βραδυανό ένα ελκυστικό κρασί με έντονο ρουμπινί χρώμα, σύνθετα αρώματα κερασιού, βύσσινου, ινδοκάρυδου, αμύγδαλου και μπαχαρικών. Μαλακό στο στόμα με καλοδομημένες ταννίνες και μακρά επίγευση. Ένα σαγηνευτικό κρασί που αξίζει ο καθένας ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσει και να το απολαύσει..!


Συνδυασμός με φαγητά.  Συνοδεύει αρμονικά πιάτα με ελαφρώς πικάντικες κόκκινες σάλτσες, λουκάνικα, το κοκορέτσι, καθώς και ψητά κρέατα στον φούρνο ή στην σχάρα.

 

ΜΑΥΡΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΚΥΜΗΣ 
Πρόκειται για έναν άλλο κλώνο της αιγαιοπελαγίτικης Μανδηλαριάς, αλλά με πιο μικρά σταφύλια, πιο σκούρο χρώμα και πιο βελούδινες τανίνες.
Ένα κρασί που στην παλαίωση του έχει σκούρο ρουμπινί χρώμα, αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι πλούσιο στρογγυλό μακράς επίγευσης, με έντονη οξύτητα, που συνυπάρχει αρμονικά με την υψηλή αλκοόλη και τις βελούδινες τανίνες.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Ο Απόστολος Μούντριχας λάτρης των ερυθρών ποικιλιών, αλλά και του τόπου του, σε ένδειξη σεβασμού προς την περιοχή του, αναβιώνει την αρχαία ποικιλία της Εύβοιας, την Μαυροκουντούρα Κύμης, δημιουργώντας στο οινοποιείο του το ΑΒΑΝΤΙΣ (περιοχή Μύτικας Λιλάντιο Εύβοιας) ένα εξαιρετικό μεστό, φρουτώδες κρασί, με οπάκ ρουμπινί χρώμα, μύτη εξελισσόμενη, φρουτώδης και μπαχαρένια, με αρώματα μαρμελάδας βανίλιας και καφέ. Στόμα πλούσιο στρογγυλό με αισθητή οξύτητα, έντονες βελούδινες τανίνες και μακριά επίγευση. Μια πραγματικά ξεχωριστή οινική πρόταση που θα ευχαριστήσει και τον πιο απαιτητικό οινόφιλο..!


Συνδυασμός με φαγητά.  Συνοδεύει εξαιρετικά τα παϊδάκια στην σχάρα, καθώς και κατσικάκι στην σούβλα ή στον φούρνο.

 

κρασί πασχαλινό τραπέζικρασί πασχαλινό τραπέζι

 

Η οινολόγος Βασιλική Αβραμίδου συνδιάζει το κρασί με την παραδοσιακή μαγειρίτσα και σαφώς το κατσικάκι/αρνάκι που θα έχει την τιμητική του.

 

Μαγειρίτσα
Αν και οι σούπες έχουν κάποιες δυσκολίες στο να συνδυαστούν με το κρασί  η κλασική μας μαγειρίτσα θα λέγαμε ότι έχει αρκετές προτάσεις συνδυασμού. Έχοντας λοιπόν σαν βάση υλικά με αρκετή λιπαρότητα  ( γλυκάδια, συκωτάκια κτλ. )σε συνδυασμό με το πράσινο στοιχείο και τα έντονα μυρωδικά όπως ο άνηθος και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ο συνδυασμός του κρασιού θα πρέπει να είναι εξίσου αρωματικός. Ένα κλασικό Μοσχοφίλερο  μια Μαλαγουζία με τονισμένη οξύτητα  ή ένα Sauvignon Blanc θα δέσουν τέλεια με το πιάτο αυτό αλλά και με όλες τις πίτες, χορτόπιτες και λευκά παραδοσιακά τυριά που συνήθως σερβίρονται ως συνοδευτικά.


Την  Κυριακή του Πάσχα 
Κατά την παράδοση το κατσικάκι και το αρνάκι έχει την τιμητική του. Το κρέας στη σούβλα θα ταιριάξει με ερυθρά κρασιά με αρκετή οξύτητα και τανίνες έτσι ώστε να ισορροπήσουν η λιπαρότητα και η πρωτεΐνες.  Εδώ το Ξινόμαυρο θα ταιριάξει απόλυτα, εναλλακτικά ένα Syrah  ή Cabernet Sauvignon σε μια πιο φρέσκια έκδοση . Στην περίπτωση που το κρέας μας σιγοψήνεται στο φούρνο ή στη γάστρα ένα ώριμο λιγότερο επιθετικό Αγιωργίτικο ή ένα Merlot θα είναι εξαιρετικός συνδυασμός.
Φυσικά όλα τα παραπάνω λόγω αναμονής και συνοδευτικών εδεσμάτων όπως τα κόκκινα αυγά, τα τυριά, οι σαλάτες κτλ. μπορούν να συνδυαστούν με μία φινετσάτη ρετσίνα ή με τα κλασικά μας αποστάγματα όπως το τσίπουρο.


Τέλος κλείστε το γεύμα σας με ένα γλυκό Μοσχάτο λευκό παρέα με τα αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια.


Όπως και να έχει το τραπέζι μας μην ξεχνάμε ότι η οικογένεια μας και οι φίλοι μας είναι αυτοί που θα το απογειώσουν,  παρέα φυσικά με ένα καλό κρασί και πάντα υπεύθυνη κατανάλωση.

 

Σπούδασε Αμπελουργία/Οινολογία στο ΙΕΚ PRAXIS Και Γίνε Ο Επαγγελματίας Που Ξεχωρίζει.
https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/tehnikos-ampeloyrgias-oinologias
Αθήνα: 210-8230090, Χαλκίδα: 22210-74005