Κατηγορία: Συνεργασίες

Ο Βραβευμένος Chef Θοδωρής Παπανικολάου είναι ένας από τους καλύτερους ειδικούς στην Ιταλική Κουζίνα.

Τα πιάτα του αποπνέουν την βαθιά γνώση του για την ιταλική μαγειρική που την συνδυάζει με τις δικές του δημιουργικές πινελιές.

Και δημιουργεί πιάτα μοναδικά που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Ο Θοδωρής Παπανικολάου είναι βραβευμένος Chef (SELENE, Σαντορίνη, Χρυσός Σκούφος), ενώ έχει δουλέψει και σε πολλά άλλα καταξιωμένα restaurants.

Ο Θοδωρής Παπανικολάου, αποτελεί μια σταθερή αξία στην εκπαίδευση μαγειρικής στο ΙΕΚ PRAXIS. Με προχωρημένα σεμινάρια Ιταλικής και Δημιουργικής Κουζίνας, ο Θοδωρής διδάσκει στους αυριανούς επαγγελματίες της εστίασης την τέχνη της Μαγειρικής με κυριολεκτικά καλλιτεχνικό τρόπο.

 

Ο Θοδωρής Παπανικολάου για την μαγειρική τέχνη

 

Θοδωρής Παπανικολάου"Καλό φαγητό σημαίνει καλή πρώτη ύλη, προσεγμένη. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβή, αρκεί να είναι καλή −μια ντομάτα κατακόκκινη, μοσχομυριστή είναι ίσως καλύτερη πρώτη ύλη από το φουαγκρά−, καλή προετοιμασία, καλό μαγείρεμα, καλό στήσιμο, καλή φιλοσοφία. Το καλό φαγητό πρέπει να είναι σε όλα του τα στάδια καλό, δεν είναι μόνο το πιάτο που βλέπεις στο τέλος. 

Πιστεύω πολύ στην ενέργεια του φαγητού και για να τη βγάλει θα πρέπει να του φερθείς σε όλα του τα στάδια όσο γίνεται καλύτερα: από τη στιγμή που ψωνίζεις το προϊόν, την επεξεργασία, μέχρι να φτάσει το αποτέλεσμα που είναι στο πιάτο, που μπορεί να το φάει κάποιος και να το αξιολογήσει. Καλό φαγητό μπορεί να είναι οτιδήποτε, ένα ζυμαρικό σκέτο, μια σαλάτα, ένα φιλέτο, δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο το πιάτο, και μια σαλάτα χωριάτικη μπορεί να είναι γκουρμέ. 

Γκουρμέ είναι κάτι που φτιάχνεται από τα καλύτερα υλικά που μπορείς να βρεις. Αυτό που κάνω, και θέλω να λέω ότι κάνω, είναι ελληνική δημιουργική κουζίνα. 

Στη δημιουργία ενός καινούργιου πιάτου με οδηγεί αναγκαστικά μια συνταγή η οποία υπάρχει ή υπήρχε.   Η αρχή είναι αυτή, η φιλοσοφία πίσω από ένα πιάτο, η σύλληψη της ιδέας, το να παρουσιάσω με μια δική μου ματιά ένα κλασικό ελληνικό πιάτο.

Στη συνέχεια πηγαίνω στα υλικά, στο πάντρεμά τους, στις υφές που θα έχουν, στις τεχνικές ώστε να βγει ένα αποτέλεσμα συνολικό που να μην μπερδεύει.   Θέλω να δίνει την αίσθηση του μοντέρνου, αλλά ταυτόχρονα να πατάει πάνω στην παράδοση του πιάτου. Δύσκολο, αλλά αυτό μου αρέσει και αυτή θεωρώ ότι είναι η εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας."

 

 

Διαβάστε την μαγειρική διαδρομή του Chef Θοδωρή Παπανικολάου.

 

Μάθετε περισσότερα για την ειδικότητα «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)» στο ΙΕΚ PRAXIS.

 

Θοδωρής Παπανικολάου