Οι σπουδαστές των ειδικοτήτων Αμπελουργίας & Οινολογίας,  Βιολογικής Γεωργίας και Τουριστικών, επισκέφτηκαν το Βιοκλιματικό Οινοποιείο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ και την Μικροοινοποιία ΜΥΛΩΝΑΣ, στην Ανατολική Αττική, με την συνοδεία του καθηγητή τους Δρ. Αμπελουργίας Ευάγγελου Μπερή.Γνωρίσαν από κοντά τις ιδιαιτερότητες των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπελιού, τις καινοτομικές μεθόδους παραγωγής ποιοτικών οίνων, την οργάνωση πρότυπων μονάδων αμπελουργίας-οινοποιίας, και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών.Λίγα λόγια για τις μονάδες:

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ (http://www.papagiannakos.gr/)

  • Το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, είναι το πρώτο βιοκλιματικής σχεδίασης στην Ελλάδα, στην καρδιά ενός υπέροχου αμπελώνα στο Μαρκόπουλο. Με μοντέρνο σχεδιασμό και σεβασμό στο περιβάλλον, το επισκέψιμο οινοποιείο εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2007.
  • Κεντρική ιδέα του κτιριολογικού προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός οινοποιείου με έμφαση στην επισκεψιμότητα, με τρόπο που να μην παρεμποδίζεται η διαδικασία της οινοποίησης αλλά και να είναι εφικτή η διοργάνωση προγραμματισμένων εκδηλώσεων τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου όσο και στον υπαίθριο χώρο του αμπελώνα.
  • Στο υπόγειο του κτιρίου αναπτύσσονται χώροι οινοποίησης, εμφιάλωσης, παλαίωσης και αποθήκευσης.
  • Σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ υπογείου και ισογείου οργανώνεται η ζώνη χώρου γευσιγνωσίας, που επιτρέπει την ταυτόχρονη θέαση της κάβας παλαίωσης με τα βαρέλια και του αμπελώνα των Μεσογείων.
  • Στο επίπεδο του ισογείου χωροθετούνται το εκθετήριο και το πωλητήριο προϊόντων καθώς και οι χώροι υποδοχής και συνάθροισης του κοινού.
  • Το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ διακρίθηκε στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του 2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Μικροοινοποιία ΜΥΛΩΝΑΣ (http://www.mylonas-wines.gr/el/)

  • Η Ιστορία της Μικροοινοποιίας ξεκινά σχεδόν έναν αιώνα πίσω, το 1917 στην Κοινότητα Κερατέα της Ανατολικής Αττικής, με κύρια απασχόληση το αμπέλι και την παραγωγή κρασιού, αφήνοντας τα χρόνια εκείνα το γλεύκος να ζυμώνει μέσα σε αμφορείς, αφού οι ανοιξείδωτες δεξαμενές ήταν άγνωστες την εποχή εκείνη.
  • Ο αμπελώνας βρίσκεται στη Λαυρεωτική στην Κοινότητα Κερατέας και ανήκουν στην ευρύτερη αμπελουργική ζώνη της Μεσογαίας, μια ιστορική ζώνη, φημισμένη για το κρασί της από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και των συμποσίων του Πλάτωνα, του Σωκράτη και του Αριστοτέλη.
  • Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ: Η αυθεντικότητα της γεύσης και η έκφραση της Αττικής γης στα κρασιά.
  • Παράγονται: ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ, ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ - ΜΑΝΔΗΛΑΡΙΑ, MERLOT - ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ - ΜΑΝΔΗΛΑΡΙΑ, ΑΣΥΡΤΙΚΟ, ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ, ΑΠΟΨΗ, SUNDAY, ΡΕΤΣΙΝΑ