Κατηγορία: Εκπαίδευση
Σπούδασε Οινολογία - Αμπελουργία στο ΙΕΚ Οινολογίας PRAXIS γιατί... οι Σπουδές στο ΙΕΚ PRAXIS αποτελούν εγγύηση για την αγορά εργασίας! Διετείς σπουδές ΙΕΚ που οδηγούν σε Κρατικό Δίπλωμα αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας, το ΑΣΕΠ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
 Ρωτήσαμε τον οινολόγο κύριο Τσαπουρνιώτη Γιώργο (https://www.iekpraxis.gr/ekpaideyths/georgios-tsapoyrniotis) έναν εκ των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του ΙΙΕΚ PRAXIS για τα μαθήματα της Οινολογίας ,
 
που τοποθετήθηκε πάνω σε βασικά ζητήματα σχετικά με τη θέση του κρασιού στην ελληνική κοινωνία, την οικονομική δύναμη αυτού, τις επαγγελματικές προοπτικές που έχει σήμερα το κρασί και την σημασία που έχουν τα Σεμινάρια της Οινολογίας – Οινογνωσίας (https://www.iekpraxis.gr/seminar/mageiriki-zaharoplastiki-artopoiia/oinologia-oinognosia-full-course) που γίνονται στο ΙΙΕΚ PRAXIS για τους συμμετέχοντες όπου οι επαγγελματικές τους ασχολίες ή βλέψεις σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το κρασί. 
 
 
1. Γιατί είναι σημαντικό το κρασί για τον άνθρωπο;
 
Το κρασί δεν είναι ένα ποτό όπως τα άλλα..
Γιατί δεν κατασκευάζεται, αλλά παράγεται μέσα από πολύ φροντίδα, μεράκι και αγάπη από τον αμπελουργό – οινοποιό και τον οινολόγο και έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο «ψυχικό δέσιμο» μεταξύ παραγωγού – κρασιού!
Ακόμα στο θέμα της υγείας λόγω των φαινολικών και άλλων σημαντικών χημικών ουσιών, συμβάλλει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό στην αντιμετώπιση πολλών σημαντικών ασθενειών όπως εγκεφαλοπάθειες, καρδιοπάθειες κ.α. Αυτό είναι από τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ό κάθε μελλοντικός οινολόγος / αμπελουργός καθώς και οι καταναλωτές.
 
Μάθε περισσότερα για τις σχολές Οινολογίας - Αμπελουργίας του ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/tehnikos-ampeloyrgias-oinologias
Σεμινάρια Οινολογίας - Οινογνωσίας ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/seminar/mageiriki-zaharoplastiki-artopoiia/oinologia-oinognosia-full-course
 
οινολογία αμπελουργια ιεκ praxis σχολή αμπελουργίας οινολογίας
 
 
2. Ποια είναι η θέση του κρασιού στην ελληνική κοινωνία;
 
Το 2016 μέσα από έρευνα που έγινε από το wineistitute.org βρέθηκε ότι στην Ελλάδα καλλιεργούνται γύρω στα 650.000 στρέμματα αμπελιών από 100.000 περίπου αμπελουργούς. Παράγονται γύρω στα 300.000 τόνοι κρασί το χρόνο και ο μέσος όρος κατανάλωσης αυτού είναι 28 lt/άτομο που είναι αρκετά υψηλός! 
 
 
3. Ποία είναι η εμπορική δυναμική των ελληνικών κρασιών στην εγχώρια εσωτερική αγορά;
 
Το 2017 μέσα από έρευνα που έγινε βρέθηκε ότι στον ελλαδικό χώρο λειτουργούν γύρω στα 1.000 οινοποιεία, κυκλοφορούν γύρω στις 6.000 εγχώριες ετικέτες και ο τζίρος των κερδών από τις πωλήσεις στην εσωτερική αγορά είναι 345 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής μας
 
Σπούδασε Οινολογία - Αμπελουργία στο ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/tehnikos-ampeloyrgias-oinologias
Σεμινάρια Οινολογίας - Οινογνωσίας ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/seminar/mageiriki-zaharoplastiki-artopoiia/oinologia-oinognosia-full-course
 
οινολογία αμπελουργια ιεκ praxis σχολή αμπελουργίας οινολογίας
Οι γευστικές και οργανοληπτικές δοκιμές κρασιού στο ΙΕΚ PRAXIS γίνονται σε μια γκάμα από επώνυμες ετικέτες.
 
 
4. Ποια είναι η εμπορική δύναμη του ελληνικού κρασιού στην εξωτερική αγορά; 
 
Το ελληνικό κρασί όχι μόνο επιβίωσε ως προϊόν, αλλά τα τελευταία χρόνια εδραίωσε ένα υψηλής ποιότητας εξαγώγιμο brand name
Δεν είναι τυχαίο ότι δύο ελληνικές ετικέτες κατατάχθηκαν στην λίστα του wine spectator, με τα καλύτερα 100 κρασιά παγκοσμίως για το 2014, ενώ πολλές άλλες έλαβαν διεθνή βραβεία. 
Τα ελληνικά κρασιά είναι «στην μόδα» στην Νέα Υόρκη, ήδη στην Αμερική την τελευταία 5ετία έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές των κρασιών κατά 39% , στο ίδιο διάστημα στον Καναδά έχουμε αύξηση 55% ενώ τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κρασί έχει παρουσία στη δύσκολη αγορά της Κίνας!
Το 2016 είχαμε έσοδα 73,7 εκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές των κρασιών ένα ποσό τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά λόγω των συνθηκών πολύ ετούς οικονομικής κρίσης, συνθήκες που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο μετά την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων.  
 
Σπούδασε Οινολογία - Αμπελουργία στο ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/tehnikos-ampeloyrgias-oinologias
Σεμινάρια Οινολογίας - Οινογνωσίας ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/seminar/mageiriki-zaharoplastiki-artopoiia/oinologia-oinognosia-full-course
 
 
 
5. Ποιους στόχους έχουν τα Σεμινάρια Οινολογίας – Οινογνωσίας που διοργανώνει το ΙΕΚ PRAXIS;
 
Η οινολόγος Βασιλική Αβραμίδου (https://www.iekpraxis.gr/ekpaideyths/vasiliki-avramidoy) και εγώ, ανήκουμε στο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΙΙΕΚ PRAXIS από τον Φεβρουάριο του 2016 διδάσκοντας το μάθημα της Οινολογίας στις ειδικότητες «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ»  (https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/tehnikos-mageirikis-tehnis-arhimageiras-chef ) και «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ» (https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/tehnikos-toyristikon-monadon-epiheiriseon-filoxenias).
Από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 δημιουργήσαμε και έναν καινοτομικό κύκλο σεμιναριακής εκπαίδευσης στην Οινολογία – Οινογνωσία.
Τα σεμινάρια Οινολογίας – Οινογνωσίας έχουν για το ΙΙΕΚ PRAXIS τον στόχο της οριζόντιας εκπαίδευσης των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης, των σπουδαστών τουρισμού, αλλά και των απλών καταναλωτών και οινόφιλων για την εισαγωγή τους στον μαγικό κόσμο του κρασιού. Για εμάς τους εκπαιδευτές, τα σεμινάρια αυτά αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για να μεταδώσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας στους ελεύθερους επαγγελματίες που ασχολούνται άμεσα και έμμεσα με την εκμετάλλευση – προώθηση – εμπόριο του κρασιού καθώς και να μυήσουμε τα μυστικά στους απανταχού οινόφιλους και λάτρεις του κρασιού. 
 
Σχολές Οινολογίας - Αμπελουργίας ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/tehnikos-ampeloyrgias-oinologias
Σεμινάρια Οινολογίας - Οινογνωσίας ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/seminar/mageiriki-zaharoplastiki-artopoiia/oinologia-oinognosia-full-course
 
οινολογία αμπελουργια ιεκ praxis σχολή αμπελουργίας οινολογίας
Ο βασικός στόχος των έμπειρων, καταξιωμένων εκπαιδευτικών μας είναι η μετάδοση της σωστής γνώσης με ανθρωποκεντρική προσέγγιση και επικοινωνία με τους σπουδαστές.
 
 
6. Σε ποιους απευθύνεται;
 
Οι σπουδές και τα σεμινάρια στην Οινολογία - Αμπελουργία απευθύνονται:
 
Στους οινοποιούς οι οποίοι θα εμπλουτίσουν τις ήδη αρκετές γνώσεις τους, γιατί οι γνώσεις και οι πληροφορίες για το κρασί δεν τελειώνουν ποτέ!!
Σε αυτούς που δουλεύουν ή θέλουν να δουλέψουν στα οινοποιεία (οινοτουρισμός) και θέλουν να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες πάνω στην γευσιγνωσία των οίνων προκειμένου να προβάλουν καλύτερα τα κρασιά των οινοποιείων τους!
Σε αυτούς που δουλεύουν ή έχουν μπαρ – ρεστοράν αλλά και σε φοιτητές ή αποφοίτους τουριστικών επαγγελμάτων, μάγειρων  κλπ, γιατί μέσα από την γευσιγνωσία, το service και την ενημέρωση πάνω στον συνδυασμό φαγητού – κρασιού που γίνεται λεπτομερώς και εκτεταμένα στα Σεμινάριά μας, θα μάθουν να παρουσιάζουν και να σερβίρουν σωστά το κρασί καθώς και να το προτείνουν με το κατάλληλο έδεσμα ή φαγητό στους πελάτες.
Σε αυτούς που έχουν ή δουλεύουν  σε κάβες ποτών, γιατί μέσα από το Σεμινάριο θα μάθουν να «διαβάζουν» πιο σωστά μία ετικέτα κρασιού και θα μπορέσουν να ενημερώσουν και να προωθήσουν καλύτερα στους καταναλωτές τις φιάλες του κρασιού που εμπορεύονται.   
Στους αμπελουργούς, αλλά και σε φοιτητές ή αποφοίτους Γεωπονίας, γιατί μέσα από το Σεμινάριο παρέχονται σημαντικές αμπελουργικές πληροφορίες μέσα από εξειδικευμένες ενότητες (βιολογικός κύκλος της αμπέλου, κλάδεμα, τροφοπενία, λίπανση, ασθένειες αμπέλου κ.α.)
Στους αποφοίτους ή φοιτητές Χημείας, Οινολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, γιατί στο Σεμινάριο γίνονται εξειδικευμένα μαθήματα πάνω στην Οινολογία και στην οινοποίηση όπως α) η παρουσίαση και η σημασία των βασικών οινολογικών ουσιών, β) η παρουσίαση και η πειραματική μέτρηση βασικών χημικών αναλύσεων στους οίνους, γ)   αναφορά – παρουσίαση βασικών ασθενειών των οίνων και αντιμετώπιση αυτών.
Τέλος απευθύνεται σε όλους τους οινόφιλους – καταναλωτές που θέλουν να «ταξιδέψουν» και να γνωρίσουν σε βάθος τον μαγικό κόσμο του κρασιού, να εμπλουτίσουν και να μεγιστοποιήσουν τις γνώσεις τους πάνω σε αυτό και – κυρίως - να μεγιστοποιήσουν την απόλαυση που λαμβάνουν από το κρασί και να εντοπίσουν πιθανές μελλοντικές επαγγελματικές ευκαιρίες γύρω από τα οινικά προϊόντα. 
 
Σπούδασε Οινολογία - Αμπελουργία στο ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/tehnikos-ampeloyrgias-oinologias
Σεμινάρια Οινολογίας - Οινογνωσίας ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/seminar/mageiriki-zaharoplastiki-artopoiia/oinologia-oinognosia-full-course
 
οινολογία αμπελουργια ιεκ praxis σχολή αμπελουργίας οινολογίας
Το ΙΕΚ PRAXIS αισθητικά και λειτουργικά, παρέχει εξαιρετικές αίθουσες για την καλύτερη εκπαίδευση των σπουδαστών!
 
 
7. Πώς θα εξελιχτούν οι επόμενοι κύκλοι σεμιναρίων Οινολογίας και Οινογνωσίας του ΙΙΕΚ PRAXIS;
 
Πιστεύω ότι κατορθώσαμε να κάνουμε μια σπουδαία δουλειά στον πρώτο κύκλο σεμιναρίων. Τα πολύ θετικά σχόλια των συμμετεχόντων είναι η μεγαλύτερη ενθάρρυνση για εμάς να συνεχίσουμε. Στοχεύουμε να τα καθιερώσουμε και θα προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε όσους περισσότερους επαγγελματίες και καταναλωτές μπορούμε, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο με σωστούς επαγγελματίες και ενημερωμένους καταναλωτές, το ελληνικό κρασί θα κατακτήσει και στην Ελλάδα την θέση που έχει ήδη κατακτήσει στο εξωτερικό. Από την πλευρά μας θα προσφέρουμε σεμινάρια για πιο πολλά επίπεδα εμπειρίας και με διαφορετική διάρκεια, ώστε να καλύψουμε όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες
 
Σπούδασε Οινολόγος - Αμπελουργός στο ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/tehnikos-ampeloyrgias-oinologias
Σεμινάρια Οινολογίας - Οινογνωσίας ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/seminar/mageiriki-zaharoplastiki-artopoiia/oinologia-oinognosia-full-course
 
 
 
8. Ποια γνώμη έχετε σχηματίσει για το εκπαιδευτικό επίπεδο του ΙΙΕΚ PRAXIS στα 3 χρόνια της συνεργασίας σας;
 
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα η γνωριμία μου και η συνεργασία μου με τον κύριο Περικλή Τζοβλά και την κυρία Μαρία Χαϊνά, δύο υπέροχοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφιερώσει  την ζωή τους στον εκπαιδευτικό τομέα  με πολύ ευαισθησία, υπευθυνότητα, δημιουργώντας σε Αθήνα και Χαλκίδα εξαιρετικές εγκαταστάσεις άρτια υλικοτεχνικά εξοπλισμένες, στις οποίες σε κάθε σχολή διδάσκουν έμπειροι – καταξιωμένοι εκπαιδευτικοί που έχουν γνώμονα την μετάδοση της σωστής γνώσης, μέσα όμως από ανθρωποκεντρική προσέγγιση και επικοινωνία με τους μαθητές!

 
οινολογία αμπελουργια ιεκ praxis σχολή αμπελουργίας οινολογίας
Στα μαθήματα χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός χημικών αναλύσεων και αντιδραστήρια.
 
9. Ποια νέα εκπαιδευτικά προγράμματα προετοιμάζετε στο ΙΙΕΚ PRAXIS?
 
Για το ΙΙΕΚ PRAXIS θα ήθελα γενικά να ευχηθώ να συνεχίσει έτσι δυναμικά και δημιουργικά στο χώρο της εκπαίδευσης που έχει μεγάλη ανάγκη η τοπική κοινωνία της Χαλκίδας αλλά και της Αθήνας.
Όσο αφορά την συνεργασία μας είμαι πάντα διαθέσιμος να συνεχίσω να προσφέρω και να μεταδώσω την εικοσαετή εμπειρία μου, τις γνώσεις μου και την αγάπη μου για το κρασί που έχω αποκτήσει στον ιδιωτικό επαγγελματικό μου χώρο (διατηρώ Χημικό – Οινολογικό εργαστήριο), στους αγαπημένους μου σπουδαστές!
 
Σπούδασε Οινολογία - Αμπελουργία στο ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/tehnikos-ampeloyrgias-oinologias
Σεμινάρια Οινολογίας - Οινογνωσίας ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/seminar/mageiriki-zaharoplastiki-artopoiia/oinologia-oinognosia-full-course
 
οινολογία αμπελουργια ιεκ praxis σχολή αμπελουργίας οινολογίας
Το πρότυπο Χημείο του ΙΙΕΚ PRAXIS είναι πλήρως οργανωμένο με συσκευές, όργανα και αντιδραστήρια. 
 
 
Όσον αφορά για τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα προσπαθήσουμε το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος να ξεκινήσει και στο ΙΙΕΚ PRAXIS της Χαλκίδας η ειδικότητα «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ», μια δυναμική ειδικότητα που προετοιμάζει τους αυριανούς επιτυχημένους επαγγελματίες του αμπελουργικού κλάδου!
Ήδη στο ΙΙΕΚ PRAXIS της Αθήνας λειτουργεί αυτή η ειδικότητα και ευελπιστώ ότι από φέτος θα γίνει εφικτό και για το ΙΙΕΚ PRAXIS της Χαλκίδας.
Γιατί οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του ΙΙΕΚ PRAXIS αισθητικά και λειτουργικά είναι εξαιρετικές και κυρίως το Εργαστήριο Χημείας - Οινολογίας είναι οργανωτικά άρτιο και πλήρως εξοπλισμένο με συσκευές, όργανα, αντιδραστήρια, για να υποστηρίξει απόλυτα την ειδικότητα «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ»  και είμαι βέβαιος ότι οι απόφοιτοι αυτής της Σχολής θα έχουν μεγάλες πιθανότητες για να απορροφηθούν επαγγελματικά στην τοπική αγορά της Χαλκίδας!
 
Σπούδασε Οινολογία - Αμπελουργία στο ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/eidikothta/tehnikos-ampeloyrgias-oinologias
Σεμινάρια Οινολογίας - Οινογνωσίας ΙΕΚ PRAXIS: https://www.iekpraxis.gr/seminar/mageiriki-zaharoplastiki-artopoiia/oinologia-oinognosia-full-course
 

Στα Σεμινάρια Οινολογίας - Οινογνωσίας παρέχονται πιστοποιητικα παρακολούθησης αναγνωρισμένα από το κράτος, τα οποία εμπλουτίζουν το επαγγελματικό σας βιογραφικό.