Κατηγορία: Σεμινάρια

Το μοναδικό hands on σεμινάριο εξειδικευμένο σε όλα τα στάδια παραγωγής Μιλφέιγ και τραγανής, χειροποίητης σφολιάτας!

Το γλυκό με τα "χίλια φύλλα". Μάθετε όλες τις τεχνικές και μυστικά γύρω από το αγαπημένο, πεντανόστιμο γλυκό μικρών και μεγάλων από τον Δημήτρη Παπαντωνίου (https://www.iekpraxis.gr/ekpaideyths/dim-papantonioy).

Όλοι οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν στο οργανωμένο Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής για να εξασκηθούν στα παρακάτω αντικείμενα, με την υποστήριξη των εκπαιδευτών τους:


Μέρος 1:

  • Παρασκευή χειροποίητης Σφολιάτας Βουτύρου - Μαργαρίνης με την χρήση Σφολιατομηχανής (πρώτο μέρος)
  • Προετοιμασία των κρεμών για την επόμενη ημέρα: κρέμα βανίλια, κρέμα σοκοκάτα, κρέμα κάστανο, κρέμα πραλίνας κλπ
  • Προετοιμασία decor

 

Μέρος 2:

  • Παρασκευή χειροποίητης Σφολιάτας Βουτύρου - Μαργαρίνης με την χρήση Σφολιατομηχανής (δεύτερο μέρος)
  • Σύνθεση όλων των κρεμών
  • Σύνθεση mille feuille σε τούρτες, ατομικά γλυκά και buffet

 

Το σεμινάριο απευθύνεται:

  • Σε  ήδη εργαζόμενους στον κλάδο της Ζαχαροπλαστικής,
  • Σε αποφοίτους σχολών Αρτοποιϊας – Ζαχαροπλαστικής που θέλουν να επεκτείνουν τους ορίζοντες των γνώσεων και δεξιοτήτων τους
  • Σε κάθε επαγγελματία της ΑρτοΖαχαροπλαστικής που θέλει να γνωρίσει νέες τεχνικές.

 

Πληροφορίες και εγγραφές.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές κάντε κλικ εδώ:

https://www.iekpraxis.gr/seminar/mageiriki-zaharoplastiki-artopoiia/tehn...

 

Η ιστορία του Μιλφέιγ.

To μιλφέιγ προέρχεται από τη γαλλική λέξη mille-feuille που σημαίνει “χίλια (1000) φύλλα” και είναι ένα γλυκό γαλλικής προέλευσης. Πρώτη φορά αναφέρθηκε στο βιβλίο Cuisinier François του François Pierre de La Varennein το 1651 και αργότερα βελτιώθηκε από τη Marie-Antoine Carême στα τέλη του 180υ αιώνα.

 

Η ονομασία “χίλια φύλλα” αναφέρεται στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι με κάθε δίπλωμα στη μέση (απλώνοντας πάλι την ζύμη) διπλασιάζεται ο αριθμός στρώσεων, αρκούν μόνο 10 διπλώματα για 1024 στρώσεις (2 εις την 10η).

 

Η παραλλαγή της ονομασίας σε “πάστα του Ναπολέοντα” (Napoleon) πιθανά προέρχεται από το γαλλικό επίθετο “napolitain”, το οποίο αναφέρεται στην ιταλική πόλη Νάπολη (Naples). Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το γλυκό με τον αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέων Α’ (Ναπολέων Βοναπάρτης). Στην Γαλλία, το Napoléon είναι ένα μιλφέιγ με γέμιση πάστας γεύσης αμυγδάλου.

 

Στην Αγγλία και στην Αυστραλία ενδέχεται να το συναντήσουμε με την ονομασία “vanilla slice” ή “cream slice” ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν και αλμυρές εκδοχές του μιλφέιγ με γέμιση από τυρί, σπανάκι, ή πέστο.

 

Παραδοσιακά, το μιλφέιγ αποτελείται από 3 στρώσεις σφολιάτας οι οποίες εναλλάσονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κάποιες άλλες φορές με κρέμα κακάο, σαντιγύ ή και μαρμελάδα. Την επιφάνειά του τη γαρνίρουμε με τριμμένα φύλλα σφολιάτας, ζάχαρη άχνη, κακάο σε σκόνη ή ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα, λεπτοκομμένα σε φέτες “φιλέ”).

 

25/04 09:00-17:00 

Αθήνα, Σαριπόλου 5 (δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο)