Κατηγορία: Σεμινάρια

Δωρεάν βιωματικό σεμινάριο ψυχοκινητικής αγωγής με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Αναστάσιο Κιλιμιτζίδη (https://www.iekpraxis.gr/ekpaideyths/tasos-kilimtzidis), υλοποιήθηκε για τους σπουδαστές της ειδικότητας Προπονητής Αθλημάτων του ΙΕΚ PRAXIS.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η επαφή -μέσω βιωματικής εκπαίδευσης- με τα αθλήματα και τις τεχνικές ψυχοκινητικού χαρακτήρα. Με το τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες έχουν γνωρίσει τη θεωρία πίσω από την ψυχοκινητική και έχουν συμμετάσχει ενεργά στα αθλήματα.

Τι είναι η Ψυχοκινητική;

Ψυχοκινητική είναι η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της κίνησης και τη συμπεριφορά/χαρακτήρα του ατόμου. Ο κάθε άνθρωπος εξωτερικεύει τα συναισθήματα και εμπειρίες του και μέσω της κινητικής του συμπεριφοράς.

Πρόκειται για μια διαδικασία που συνδέει την κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία του ανθρώπου (ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία) με τις κινητικές δεξιότητες. Υπάρχει μια σαφής αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Κάθε μας κίνηση είναι μια διαδικασία επικοινωνίας της σκέψης μας με τον εξωτερικό μας κόσμο. Τα ερεθίσματα που δεχόμαστε, οι αισθήσεις μας, δημιουργούν μικροαλλαγές στον εσωτερικό μας κόσμο.

 

Πως συνδέεται η άσκηση και το παιχνίδι με την Ψυχοκινητική;

Η άσκηση και το παιχνίδι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξή μας. Ας σκεφτούμε τα κρεμαστά παιχνίδια στην κούνια ενός μωρού που συνδυάζουν υφή, χρώμα, κίνηση και ήχο και ηρεμούν το παιδί αλλά ταυτόχρονα το βοηθούν να ανακαλύψει τον κόσμο και τις αισθήσεις του.

Τα πρώτα παιχνίδια με κύβους ή μπάλες που μας μαθαίνουν την ισορροπία, την αντίληψη των χρωμάτων και σχημάτων ή ακόμα και έννοιες όπως η «ομοιότητα», η αντίληψη του χώρου, οι προσεκτικές κινήσεις.

Και μετά τα παιχνίδια στην παιδική χαρά και τα αθλήματα. Σε αυτό το στάδιο φεύγουμε από το άτομο και προχωράμε στην ομάδα. Ιεραρχία, κανόνες, οργάνωση, συντονισμός, φιλία, εμπιστοσύνη. Μαθαίνουμε αυτοεκτίμηση, αυτενέργια και προγραμματισμό.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ακόμα και τα επιτραπέζια παιχνίδια ή τα παιχνίδια με κάρτες ή δεξιοτήτων συμβάλλουν στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του ατόμου.

Όπως βλέπουμε είναι μια διαδικασία που συνεχώς εξελίσσεται. Οι ακούσιες, αντανακλαστικές κινήσεις εξειδικεύονται, συγκεκριμενοποιούνται και γίνονται εκούσιες. Λόγος και κίνηση συντονίζονται και μετουσιώνονται σε ρυθμό. Τα παιδικά τραγουδάκια και οι πρωτότυποι χοροί που τα συνοδεύουν είναι σημαντικό μέρος της αναπτυξιακής διαδικασίας.

 

Η Ψυχοκινητική είναι για μικρά και μεγάλα παιδιά!

Αν και παίζει μεγάλο ρόλο στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης ενός ατόμου, η ψυχοκινητική απευθύνεται και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω οργανικών ή νοητικών αιτιών ή λόγω γήρατος.