Κατηγορία: Σεμινάρια

Τα σεμινάρια Οινολογίας – Οινογνωσίας του ΙΙΕΚ PRAXIS έχουν ως στόχο την οριζόντια εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης, των σπουδαστών τουρισμού, αλλά και των απλών καταναλωτών και οινόφιλων για την εισαγωγή τους στον μαγικό κόσμο του κρασιού. Για εμάς τους εκπαιδευτές, τα σεμινάρια αυτά αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για να μεταδώσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας στους ελεύθερους επαγγελματίες που ασχολούνται άμεσα και έμμεσα με την εκμετάλλευση – προώθηση – εμπόριο του κρασιού καθώς και να μυήσουμε τα μυστικά στους απανταχού οινόφιλους και λάτρεις του κρασιού.

Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παραγωγούς που με τις χορηγίες τους σε ποιοτικές ετικέτες κρασιού υπήρξαν αρωγοί στην διατήρηση και αναβάθμιση της υψηλής ποιότητας τών σεμινάριων Οινολογίας- Οινογνωσίας:

 

Αμπελώνας Βακιρτζή
http://www.vakirtziswines.gr

Η Εταιρεία ιδρύθηκε το 2006 σαν μια οικογενειακή επιχείρηση. Είναι το "απόσταγμα" της εμπειρίας είκοσι και πλέον ετών ενασχόλησής με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Η Εταιρεία  εκφράζει το μεράκι μας για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών τόσο από ελληνικές όσο και διεθνείς ποικιλίες συνδυάζοντας την τεχνολογία με την παράδοση.

Ο αμπελώνας βρίσκεται στην Βοιωτία, στους πρόποδες του Πτώου Όρους ανάμεσα στην Υλίκη και την Παραλίμνη και καλύπτει έκταση 45 στρεμμάτων. Η κλίση του εδάφους και ο προσανατολισμός του αμπελώνα σε συνδυασμό με το ελαφρύ αμμουδερό χώμα βοηθούν στην τέλεια αποστράγγισή του και στην παραγωγή σταφυλιών με πλούσια αρώματα και ισορροπημένες οξύτητες. Το μικροκλίμα της περιοχής με τους ήπιους βροχερούς χειμώνες, την μεγάλη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού αλλά και τις νυχτερινές αύρες που δροσίζουν τα κλήματα, είναι ιδανικό για την σωστή ωρίμανση των σταφυλιών και για την υψηλή ποιοτική τους απόδοση.

 

Θυμιόπουλος Vineyards
http://www.thymiopoulosvineyards.gr/

Η οινοποιία του Απόστολου Θυμιόπουλου είναι κατά 97% εξαγωγική με περίπου το 50% της παραγωγής να κατευθύνεται στις ΗΠΑ και το υπόλοιπο ποσοστό σε Γαλλία, Καναδά, Ολλανδία, Αγγλία, Ελβετία ακόμη και στην Ιαπωνία. Στις νέες αγορές-στόχους περιλαμβάνονται η Βραζιλία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Παράλληλα, στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι η κυκλοφορία ενός ξινόμαυρου κρασιού χωρίς θειώδη. 

Στους 100% βιολογικούς αμπελώνες 200 στρεμμάτων της οικογένειας Θυμιόπουλου στη ζώνη της Νάουσας εφαρμόζονται βιοδυναμικές μεθόδους καλλιέργειας αφήνοντας τα αμπέλια να προσαρμοστούν μόνα τους στο περιβάλλον. Η ενασχόληση του Απόστολου Θυμιόπουλου με το κρασί βέβαια δεν ήταν τυχαία, καθώς ο πατέρας και ο παππούς του ήταν αμπελοκαλλιεργητές. Ωστόσο, για πρώτη φορά η οικογένεια Θυμιόπουλου έβγαλε κρασί όταν ο Απόστολος φοιτητής ακόμη της σχολής οινολογίας, αποφασίζει με το μικρότερο αδερφό του Θόδωρο, φοιτητή φυτικής παραγωγής, να ασχοληθούν με την παραγωγή κρασιού και μάλιστα αποκλειστικά με την ποικιλία Ξινόμαυρο.

 

Κτήμα Σαμπάνη
http://www.sabanis.gr/

Το υπερσύγχρονο οινοποιείο του κτήματος Σαμπάνη κτισμένο στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης του Αγ. Ιωάννη Αυλίδας απέχει 15 χλμ. από την πόλη της Χαλκίδας. Μέσα στο οινοποιείο αρχίζοντας από την υποδειγματική αίθουσα γλευκοποίησης με τα «έξυπνα» πνευματικά πιεστήρια ,τις ανοξείδωτες δεξαμενές διπλού τοιχώματος και τους λειτουργικούς οινοποιητές εκχύλισης μέχρι την ισοβαρική γραμμή εμφιάλωσης και το κλιματιζόμενο κελάρι παλαίωσης με τα δρύινα βαρέλια στα οποία «ησυχάζουν» τα κρασιά παλαίωσης μπορεί κανείς να εντοπίσει την αγάπη και το μεράκι με τα οποία ο Τάσος και η Έλλη Σαμπάνη έχουν στηρίξει την προσπάθεια τους αυτή. 
Όλα αυτά είναι που οδήγησαν την επιχείρηση στο να αποκτήσει με πολύ υψηλές βαθμολογίες τόσο τα πιστοποιητικά ISO 9001:2000 και ISO 22000:2005 HACCP όσο και το I.F.C.4 (International Food Certificate). 

 

Οινοποιείο Διαμαντάκης
http://www.diamantakiswines.gr/

Το οινοποιείο Διαμαντάκης αποτελεί μια νέα  σύγχρονη μονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στην Κρήτη. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου στην καρδιά της επαρχίας Μαλεβυζίου, έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες.

Στόχος της οικογένειας είναι η παραγωγή εκλεκτών κρασιών καλλιέργωντας τους αμπελιώνες με σεβασμό και φροντίδα και αξιοποιώντας το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με τις ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού, όπως το Λιάτικο, το Βιδιανό και το Μαντηλάρι.
Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρησης, με κύριο στόχο την παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών. Όλες οι αγροτικές εργασίες γίνονται χειρωνακτικά με σεβασμό στη φύση και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη και τις ανάγκες του αμπελιού.

 

Οινοποιοία ΑΓΑΤΣΑ
http://oinos-agatsa.blogspot.com/

Η οινοποιία ΑΓΑΤΣΑ παρασκευάζει ποιοτικό βιολογικό κρασί φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι. Το εξαιρετικά δημοφιλές «Ιάνθη Ροζε» παράγεται από αμπελώνα δίπλα στο οινοποιείο Αγάτσα, σε αμμοαργιλώδες έδαφος με ελαφριά κλίση.Μετά τον τρύγο γίνεται προζυμωτική εκχύλιση σε ανοξείδωτη δεξαμενή και χαμηλή θερμοκρασία για 12 περίπου ώρες. Το επόμενο πρωί αφαίμαξη χυμού, που έχει ήδη έντονο ροζ χρώμα. Το κρασί ωριμάζει σε δεξαμενή για περίπου 3 μήνες.Τοχρώμα του είναι έντονο τριανταφυλλί και έχει αρώματα κόκκινων φρούτων και τσιχλόφουσκας και ευχάριστο στόμα, με πληθώρα ανάλογων φρούτων και μια υποψία καραμέλας βουτύρου. 

 

Κτήμα ΑΒΑΝΤΙΣ
http://www.avantiswines.gr

Το οινοποιείο ΑΒΑΝΤΙΣ διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης με σύγχρονη παραλαβή σταφυλιών, πνευματικό πιεστήριο κλειστού τύπου ψυχόμενο για την διευκόλυνση της κρυοεκχύλισης, χώρο γλευκοποίησης και ζύμωσης με ανοξείδωτες δεξαμενές και οινοποιητές με ενσωματωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και την crème a la crème των οινοποιητών, τον Γανυμήδη. Χώρο εμφιάλωσης αποτελούμενο από σύγχρονο πλυντήριο φιαλών, γραμμή εμφιάλωσης με σύστημα πλήρωσης κενού με άζωτο, περιστροφική ετικετέζα, υπόγεια κάβα ωρίμανσης των βαρελιών και παλαίωσης των κρασιών και χώρο γευστικής δοκιμής.

 

LYKOS Winery
http://lykoswines.gr/

«Το μόνο που θέλω είναι να φτιάχνω κρασιά που μιλούν στον ουρανίσκο» Αυτή είναι η φράση που χρησιμοποιεί ο Απόστολος Λύκος και μας δείχνει πόσο συνδεδεμένος είναι με το κρασί φτάνοντας στο σκοπό του. Απο την πρώτη ματιά αυτό δεν είναι μεγάλη έκπληξη καθώς μεγάλωσε στο Μαλακώντα, ένα μικρό χωριό κοντά στο Ληλάντιο Πεδίο, ένα μέρος με ιστορία και παράδοση πάνω στο αμπέλι και το κρασί. Ωστόσο ο Απόστολος Λύκος δημιούργησε κατι ιδιαίτερο εδώ, ενα οινοποιείο που αυτός μαζί  με τον πατέρα του ίδρυσε το 1989 με μόλις λίγα στρέμματα αλλα τώρα συνεχώς επεκτείνεται σε διεθνείς αγορές. 

Μέσα στην οινοποιητική μονάδα παράγονται συνολικά 300.000 φιάλες ετησίως. Τα μισά ερυθρά και τα αλλα μισά λευκά. Οι φυτεμένες ποικιλίες περιλαμβάνουν Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο και Ασύρτικο αλλά και αφίξεις απο τον παλιό και νέο κόσμο όπως Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Viognier και Syrah.

 

Κτήμα Μιτζιφίρη
http://www.mitziwines.gr/

Το "Κτήμα Μιτζιφίρη βιολογικής καλλιέργειας" είναι μια κάθετη, ιδιόκτητη αμπελοοινική μονάδα στην περιοχή της Χαλκίδας, στην Εύβοια, στο οινοφόρο Ληλάντιο. Η επιχείρηση διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες και το 2003 κατασκευάστηκε ένα καινούργιο, σύγχρονο οινοποιείο-εμφιαλωτήριο.

Το "Κτήμα Μιτζιφίρη βιολογικής καλλιέργειας" βρίσκεται στην νήσο Εύβοια, 5 χιλιόμετρα απ’την πρωτεύουσα του νησιού, την Χαλκίδα. Εντοπίζεται στην εύφορη γη του Ληλαντίου, μια περιοχή φημισμένη απ’την αρχαιότητα για τα θαυμάσια αμπελοοινικά της προϊόντα και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Δύο Δέντρα. Πρόκειται για μια εύφορη πεδιάδα, όπου ανάμεσα της περνάει ο Λήλας ποταμός, που πηγάζει απ’τις κορφές του όρους Δίρφυς που είναι το ψηλότερο στο νησί. Τόσο οι αμπελώνες όσο και το οινοποιείο βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

 

Κτήμα Πετρήεσσα
http://www.petriessa.gr/

Το ορεινό ανάγλυφο σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα και τον βόρειο προσανατολισμό στους θαλασσινούς ανέμους του Ευβοικού Κόλπου δημιουργούν ένα χαρισματικό τόπο για την παραγωγή αρωματικών και φίνων λευκών κρασιών.

Στα αμπελοτόπια του κτήματος Πετρήεσσα καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Ασύρτικο, Λευκή Κουντούρα, Sauvignon Blanc, Chardonnay, και οι ερυθρές Μαύρη Κουντούρα, Αγιωργίτικο, CabernetSauvignon, Merlot, Syrah και Grenache Rouge. Η φιλοσοφία του κτήματος Πετρηέσσα συμπυκνώνεται στη σωστή διαλογή των σταφυλιών, τον κατάλληλο χρόνο συγκομιδής, τη γρήγορη και απρόσκοπτη μεταφορά τους στο οινοποιείο, αλλά και τη χρήση κλασικών μεθόδων οινοποίησης που διασφαλίζουν το τελικό αποτέλεσμα και δικαιώνουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς.

 

Tzivani Bio Wines
www.tzivaniwines.gr

Η επαφή με την καλλιέργεια και την Οινοποίηση των πιο εκλεκτών ποικιλιών σταφυλιών ξεκίνησε το 1982. Ως λάτρεις του καλού κρασιού η οικογένεια Τζιβάνη φυτεύσε στους ιδιόκτητους Βιολογικούς αμπελώνες συνολικής εκτάσεως 280 στρεμμάτων διάφορες Ελληνικές και Διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών  όπως Chardonnay, Sauvignon Blanc, Αθήρι, Μαλαγουζιά,  Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο κ.ά.

Ακολουθώντας πάντα την αρχική τους ευαισθησία για καλό αγνό κρασί και μη επηρεαζόμενοι από εμπορικές προκλήσεις, παρέμειναν στην πολύ χαμηλή συγκομιδή σταφυλιών των 450 κιλών ανά στρέμμα παίρνοντας από το φυτό ότι καλύτερο έχει να προσφέρει.

 

Οινοποιείο Βεγορίτις
http://vegoritis.com

Η φιλοσοφία της ΒΕΓΟΡΙΤΙΣ είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών σε όλο το φάσμα τιμών με την καλύτερη σχέση τιμής ποιότητας που υπάρχει στην αγορά , και μια ιδιαίτερη έμφαση στην εκμετάλλευση και καλλιέργεια των αμπελώνων τις περιοχής χρησιμοποιώντας πατροπαράδοτες (εμπειρικές) μεθόδους σε συνδυασμό με νέες τεχνικές και μηχανολογικές εφαρμογές . Η ποικιλία του Ξινόμαυρου είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος με παράλληλη ανάπτυξη των νέων και τέλεια προσαρμοσμένων στο μικροκλίμα της περιοχής ποικιλιών όπως: Λευκές ποικιλίες ροδίτη, chardonnay, sauvignon blanc, gewürztraminer, malagouzia, malvasia aromatic και ερυθρές ποικιλίες syrah, merlot, cabernet sauvignon και νεγκόσκα. Βασικός τομέας της εταιρείας είναι η στήριξη της τάσης ανάπτυξης του οινοτουρισμού που διαφαίνεται τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία και ανάπτυξη τον επισκέψιμων οινοποιείων και των χώρων εστίασης στα πλαίσια των προγραμμάτων των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος.

 

Οινοποιείο Σκουμπρή
http://www.skoumpriswines.gr/

Στο Ληλάντιο πεδίο σε έναν εύφορο τόπο κοντά στις όχθες του ποταμού Λήλαντα εδώ και αιώνες καλλιεργείται το αμπέλι. Περνώντας από γενιά  σε γενιά έφτασε και στην δική μας. Από την δεκαετία του 1980 και μετά αρχίσαμε να βελτιώνουμε, να ανανεώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε τον αμπελώνα μας κυρίως με γηγενεις (Ροδίτης, Αθήρι, Σαββατιανό, Μοσχοφίλερο, Λημνιό) αλλά και διεθνεις ποικιλίες αμπέλου (Merlot, Syrah).  Προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουμε τις γεύσεις και τα αρώματα του τόπου μας. Παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό του αμπελώνα αρχίσαμε να στήνουμε ένα μικρό παραδοσιακό οινοποιείο με σκοπό να μοιραστούμε μαζί σας το μεράκι και την γνώση μας για το αμπέλι και τον οίνο, παράγοντας μικρές ποσότητες κρατώντας πάντα υψηλή την ποιότητα.