Κατηγορία: Εκπαίδευση

Παρουσίαση Οίνων Κτήματος Παπαργυρίου 


Ένας σπουδαίος Έλληνας, μικρός οινοποιός, ο Γιάννης Παπαργυρίου, ιδιοκτήτης του Κτήματος Παπαργυρίου φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ PRAXIS Αθήνας στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωριμία με τον παραγωγό». 
Ο Γιάννης Παπαργυρίου, (δεύτερη γενιά του κτήματος) παρουσίασε την ιστορική αναδρομή του κτήματος, δίνοντας έμφαση στις ημερομηνίες – σταθμούς. Στη συνέχεια ακολούθησε γευστική δοκιμή των οίνων όπου οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα γευστικά χαρακτηριστικά και τα αρώματα καθώς και να συζητήσουν με τον οινοποιό για τις ιδιαιτερότητες ανά ποικιλία σταφυλιού, ανά έτος και ανά ετικέτα. 

Αναλυτικά δοκιμάστηκαν οι ακόλουθες ετικέτες:

  • Papargyriou  Blanc, Μοσχούδι και Ασύρτικο
  • Όψιμος Τρύγος, Μοσχάτο Ρίου
  • The Black Daphne, Μαυροδάφνη
  • Le Roi des Montagnes Syrah
  • Ca C'est Correct, Chardonnay 
  • Le Roi des Montagnes Cuvee, Cabernet Sauvignon, Touriga, Μαυροδάφνη
  • Μικροί Οινοποιοί, Αγιωργίτικο, Touriga Nacional

 

Παρουσίαση Οίνων Κτήματος Παπαργυρίου σχολή οινολογίας αμπελουργίας  Παρουσίαση Οίνων Κτήματος Παπαργυρίου σχολή οινολογίας αμπελουργίας  Παρουσίαση Οίνων Κτήματος Παπαργυρίου σχολή οινολογίας αμπελουργίας

 

Γνωριμία με τον Παραγωγό


Το πρόγραμμα «Γνωριμία με τον παραγωγό» δημιουργήθηκε για να έρθουν σε επαφή όλοι οι σπουδαστές των ειδικοτήτων ΙΕΚ Μαγειρικής Τέχνης, Ζαχαροπλαστικής, Οινολογίας & Αμπελουργίας, Βιολογικής Γεωργίας, Τεχνολογίας Τροφίμων & ποτών καθώς και Τουρισμού με βραβευμένους παραγωγούς της ελληνικής βιομηχανικής. 
Επιπλέον, δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες παραγωγούς τροφίμων και ποτών να παρουσιάσουν την επιχείρησή τους και τα προϊόντα που παράγουν στους μελλοντικούς επαγγελματίες, απόφοιτους του ΙΕΚ PRAXIS.

 

Λίγα λόγια για το κτήμα Παπαργυρίου


Το κτήμα Παπαργυρίου βρίσκεται στην περιοχή Λαλιώτη Κορινθίας όπου εκεί η οικογένεια παράγει κρασιά από σταφύλια δικής της παραγωγής.
Ιδρύθηκε από τον Αριστείδη Παπαργυρίου το 1978, όταν έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις γραμμικών αμπελώνων στην περιοχή Λαλιώτη της Κορινθίας. Ο Αρ. Παπαργυρίου σπούδασε γεωπονία στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Το πάθος του για το αμπέλι και το κρασί τον οδήγησε στην αναζήτηση νέων μεθόδων καλλιέργειας, αλλά και ποιοτικών ποικιλιών. Μαζί με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα αγόρασαν πλαγιές σε μια κοιλάδα στο χωριό Λαλιώτη. 
Μετά τη διαμόρφωση σε αναβαθμίδες, επέλεξε τις ποικιλίες: Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Αθήρι, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο. Το 1982 δοκίμασε για πρώτη φορά ξηρό Μοσχούδι, το οποίο έμελλε να γίνει η κύρια λευκή ποικιλία του Κτήματος Παπαργυρίου, δίνοντας το δημοφιλές Papargyriou Blanc (Μοσχούδι - Ασύρτικο) και το γλυκό «Όψιμος Τρύγος».


Το 1983 ξεκινά η κατασκευή του οινοποιείου μέσα στους αμπελώνες. Το 1993 το Κτήμα παίρνει άδεια εμφιάλωσης και αρχίζει να πουλά τα πρώτα του μπουκάλια. Παράλληλα, τα δύο παιδιά, Γιάννης και Eλπίδα, σπουδάζουν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεχίζουν με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Αμπέλου Geisenheim της Γερμανίας. Με την επιστροφή του από τη Γερμανία στα τέλη του ’96, ο Γιάννης Παπαργυρίου σταδιακά στρέφει το Κτήμα προς ολοένα πιο ποιοτικά κρασιά, αναλαμβάνοντας την οινοποίηση. 
Το καλοκαίρι του 2.000 καταστρέφονται πολλά από τα αμπέλια λόγω πυρκαγιάς. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους αγοράζεται το πρώτο κτήμα έκτασης 70 στρεμμάτων στα Σοφιανά Κορινθίας, το οποίο με νέες αγορές φτάνει σήμερα τα 160 στρέμματα. Την περίοδο εκείνη παράγονται 3 κρασιά με συνολική παραγωγή 12 - 15.000 φιάλες.


Το 2002 φυτεύονται τα κατεστραμμένα από την πυρκαγιά κτήματα, καθώς και 40 στρέμματα στα Σοφιανά. Έτσι από το 2005 η παραγωγή αυξάνεται στις 35 – 40.000 φιάλες, περίπου 60% λευκά και 40% ροζέ και ερυθρά κρασιά.
Οι εξαγωγές γίνονται πλέον σε περισσότερες χώρες: Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελβετία, από το 2015 και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

 

Παρουσίαση Οίνων Κτήματος Παπαργυρίου σχολή οινολογίας αμπελουργίας

 

 

Σπούδασε Στην Πρώτη Θέση Και Γίνε Ο Επαγγελματίας Που Ξεχωρίζει!

Αθήνα 210-8230090 Χαλκίδα 22210-74005

Μάθε Περισσότερα για την Ειδικότητα Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Μάθε Περισσότερα για την Ειδικότητα Τεχνικός Αμπελουργίας & Οινολογίας

Μάθε Περισσότερα για την Ειδικότητα Τεχνικός Βιολογικής - Οργανικής Γεωργίας