Κατηγορία: Blog

Η Βρετανική Εβδομάδα Σάντουιτς (British Sandwich Week ) είναι ένας εβδομαδιαίος εορτασμός για την «μεγαλύτερη συνεισφορά της Βρετανίας στη γαστρονομία» σύμφωνα με την Wall Street Journal και πολύ πιθανόν η πιο εικονική βρετανική μαγειρική εφεύρεση, το Sandwich.
Το σάντουιτς θεωρείται ότι πήρε το όνομά της από τον Τζον Μοντάγκου, 4ο κόμη του Σάντουιτς (1718-1792), εξαιτίας του ισχυρισμού ότι είναι ο εφευρέτης αυτού του τύπου φαγητού. Για να γιορτάσουμε λοιπόν την Βρετανική Εβδομάδα Σάντουιτς, μια πεντανόστιμη συνταγή για open sandwich. Plot Twist: Στα Αγγλικά!

PRAWN AND WATERCRESS OPEN SANDWICH
Serves 2
Prepare 10 mins
Cook 10 mins

Ingredients: 

  • 2 medium free range eggs
  • 100 gr watercress
  • 2tbsp low fat Greek yoghurt
  • Squeeze of lemon juice
  • Small knob of unsalted butter
  • 2 slices of brown bread
  • Thinly sliced cucumber
  • 150 gr cooked king prawns
  • 1 onion, very thinly sliced
  • Large pinch of cayenne pepper. 

Method:
1. Cook the eggs in a pan of boiling water for 9 minutes. Then drain, cool, peel and slice. 
2. Place half the watercress in a small food processor and whizz until finely chopped. Add the yoghurt, mayonnaise and lemon juice and whizz again to make a thick sauce. 
3. Lightly butter the bread and spread with the watercress sauce. Top with cucumber, egg and prawns. Sprinkle with the salad onion, remaining watercress and cayenne pepper. Serve at once
 
Για συνοδεία προτείνεται κρασι marlborough sauvignon blanc.


Nutritional value
1571 kj / 375 kcals
17 gr fat
5,5 gr saturated fat
27,5 gr carbohydrate
5,2 gr sugars
2,9 gr fibre
27,9 gr protein
1,8 gr salt per serving

Αθανασία Πισκιοπούλου, καθηγήτρια Αγγλικών, ΙΕΚ PRAXIS