Κατηγορία: Συνεργασίες

Ο  Ιάκωβος Απέργης, ο Μάγειρας Σύμβολο του Εθελοντισμού, Head Chef του Τζάνειου Νοσοκομείου, έχει συνδέσει το όνομά του με πολλές δράσεις κοινωνικής υποστήριξης:

  • Χαμόγελο του Παιδιού,
  • Κοινωνικές Κουζίνες για Πρόσφυγες και Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες,
  • Κοινωνικός Συνεταιρισμός «Μύρτιλλο» και πολλά άλλα.

 

Ιάκωβος Απέργης
Ο Ιάκωβος Απέργης θα διδάσκει από φέτος Κοινωνική Υπευθυνότητα στους σπουδαστές Μαγειρικής του ΙΕΚ PRAXIS και θα αναπτύξει με τους μαθητές μας ένα ευρύ πρόγραμμα Εθελοντικών Δράσεων που στόχο έχουν να τους κάνουν όχι απλώς κορυφαίους αυριανούς chefs, αλλά και υπεύθυνους πολίτες, κοινωνικά ευαισθητοποιημένους, με συλλογικότητα, υποστηρικτικούς για τους ευάλωτους συνανθρώπους τους.

 

Είναι φτωχά τα λόγια για να περιγράψεις το έργο του Ιάκωβου και την τεράστια όρεξη που έχει για προσφορά στον συνάνθρωπο.

Αξίζει μόνο να αναμεταδώσουμε μερικά κομμάτια από συνεντεύξεις του στον τύπο:

 

Πριν από λίγο καιρό, ο Ιάκωβος Απέργης, ο αρχιμάγειρας του Τζανείου, έφτασε στο νοσοκομείο κουβαλώντας δύο μεγάλα ταψιά. Ήταν η πίτσα που είχε φτιάξει το προηγούμενο βράδυ στο σπίτι. Την πήγαινε στα παιδάκια της παιδοψυχιατρικής κλινικής.

«Αυτά τα παιδιά μπορούν να φάνε περίπου τα πάντα. Γιατί να μη φάνε κάτι που τους αρέσει πραγματικά;», λέει.


Έφτιαξε την πίτσα στο σπίτι γιατί η κουζίνα του νοσοκομείου δεν διαθέτει μπέικον. Η προμήθεια των πρώτων υλών, όπως σε κάθε δημόσια δομή, γίνεται κατόπιν διαγωνισμών και συμβάσεων με εταιρείες, δεν είναι ακριβώς ευέλικτη διαδικασία. Το μπάτζετ είναι ορισμένο και αυστηρό.

«Εάν ζητήσω μπέικον, μπορεί να χάσω κάτι πιο ουσιαστικό και δε λέει. Εντάξει, οκτώ παιδάκια είναι μόνο σε αυτή τη μονάδα, δεν είναι και τίποτα να τους φτιάξω μια φορά μια πίτσα να ευχαριστηθούν».

 

Για να κάνει τα παιδιά να φάνε ψάρι, εμπνεύστηκε το μπιφτέκι ψαριού.
Το πιάτο έγινε... μεγάλο χιτ στους ασθενείς.

«Μια μέρα μου είπαν ότι με ζητάει ένας ασθενής από την Καρδιολογική Κλινική. Σκέφτηκα ότι θα έχει κάποιο παράπονο με το φαγητό. Τελικά ήθελε να μιλήσω στη γυναίκα του στο τηλέφωνο, η οποία δεν τον πίστευε όταν της έλεγε ότι έφαγε μόλις ψάρι σε μπιφτέκι».

 

Ιάκωβος Απέργης

Ο Ιάκωβος Απέργης έχει βάλει σκοπό να επαναπροσδιορίσει τον όρο «νοσοκομειακό φαγητό». Δίνει «αγώνα» για να σερβίρει νόστιμο και θρεπτικό φαγητό στους ασθενείς του νοσοκομείου. Κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο:

  • Αλλάξαμε μερικά φαγητά. Το χοιρινό που ερχόταν είτε σε μερίδες, είτε σε φέτες, θα γίνει μπιφτέκι χοιρινού. Θα μαγειρεύουμε και μπιφτέκι κοτόπουλο, ενώ θα μονιμοποιηθεί και το μπιφτέκι ψαριού.
  • Φτιάξαμε και δοκιμάσαμε παστίτσιο με φάβα αντί για μπεσαμέλ. Οι διαιτολόγοι είπαν ότι είναι πολύ καλό για καρδιοπαθείς και διαβητικούς. Θα το βάλουμε στο μενού. Θα μπουν και πίτες. Είχαμε σπανακόπιτα και τυρόπιτα, πλέον θα έχουμε και κοτόπιτα.
  • Θα γίνουν και προσθήκες. Θα φέρουμε σιγά-σιγά και "μαύρα" μακαρόνια, σικάλεως.
  • Επίσης, έχουμε παιδιά στο νοσοκομείο. Θα γίνει μια προσπάθεια να μπει στο μενού μία πίτσα, ένας χειροποίητος λουκουμάς, ένα ντόνατ ή μία κρέπα. Να γίνει κάπως πιο παιδικό.

 

Καλώς όρισες Ιάκωβε! Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήρθες στην ομάδα μας!