Κατηγορία: Εκπαίδευση

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το εαρινό εξάμηνο, οι σπουδαστές Αθήνας και Χαλκίδας, του ΙΕΚ PRAXIS επισκέφθηκαν το οινοποιείο του Σκουμπρή, στον Άγιο Νικόλαο του Ληλάντιου πεδίου, στην Εύβοια.

 

Τους σπουδαστές των ειδικοτήτων: Οινολογίας-Αμπελουργίας, Βιολογικής Γεωργίας, Τεχνολογίας τροφίμων, Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης, υποδέχθηκε στο επισκέψιμο οινοποιείο, ο Σπύρος Σκουμπρής, ο αμπελουργός –οινοποιός της νεότερης γενιάς της οινικής οικογένειας Σκουμπρή.

 

Ο Σπύρος Σκουμπρής αναφέρθηκε στην ιστορία του αμπελώνα, στις νέες προσπάθειες εκσυγχρονισμού και στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον καθηγητή Οινολογίας κ. Τσαπουρνιώτη Γιώργο και τον καθηγητή εστιατορικής τέχνης κ.Σπλινή Αντώνη, δοκίμασαν τους εκλεκτούς οίνους της οικογένειας Σκουμπρή.

 

Η ιδιαιτερότητα του Μοσχοφίλερου στο μικροκλίμα του Ληλαντίου, οι προσδοκίες της ευβοϊκής μαλαγουζιάς, το ημίγλυκο Grenache Rouse με το ιπποτικό όνομα του Λικάριου, το πληθωρικό merlot προς τιμήν του αγαπητού θείου Φλεβάρη και η συγκινητική ιστορία του πίσω από την ετικέτα, ήταν μερικά από τα ξεχωριστά highlights που έδωσαν έξτρα γεύση και χρώμα στην εκδρομή. 

 

 

 

Λίγα λόγια για το Οινοποιείο ΣΚΟΥΜΠΡΗ

 

Στο Ληλάντιο πεδίο, σε έναν εύφορο τόπο κοντά στις όχθες του ποταμού Λήλαντα, εδώ και αιώνες καλλιεργείται το αμπέλι. Περνώντας από γενιά σε γενιά έφτασε και στην τωρινή οικογένεια. Από την δεκαετία του 1990 και μετά άρχισαν να βελτιώνουν, να ανανεώνουν και να εκσυγχρονίζουν τον αμπελώνα κυρίως με ελληνικές ποικιλίες (Ροδίτης, Βραδιανό, Σαββατιανό, Μοσχοφίλερο, Λημνιό, Μαλαγουζιά) αλλά και διεθνής (Merlot , Syrah και Grenache rouge) προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν τις γεύσεις και τα αρώματα του τόπου. 

 

Παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό του αμπελώνα, άρχισαν να στήνουμε ένα μικρό παραδοσιακό οινοποιείο με σκοπό να μοιραστούν το μεράκι και την γνώση τους για το αμπέλι και τον οίνο, παράγοντας μικρές ποσότητες οίνου και κρατώντας την ποιότητα πάντα σε υψηλά επίπεδα.

 

http://skoumpriswines.gr