Κατηγορία: Εκπαίδευση

Σπουδαστές και σπουδάστριες των ειδικοτήτων Τουρισμού, Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ PRAXIS επισκέφτηκαν την μικροζυθοποιία Noctua microbrewery (http://noctua.gr/) όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και ενημερώθηκαν για τις τεχνικές παραγωγής και την ιστορία και τις στάσεις στο χώρο της μικροζυθοποιίας.

Η Noctua ξεκίνησε ως επιχείρηση τεσσάρων φίλων που έχουν ως στόχο να φέρουν το παγκόσμιο craft beer revolution στην Ελλάδα. Μπύρες με ταυτότητα και νέοι άνθρωποι δυναμισμό σε συνδιασμό με τις τεχνικές γνώσεις και το ταλέντο είναι η συνταγή της επιτυχίας και ταυτόχρονά η απόδειξη ότι Everything is Possible.

 

Τι είναι η Μικροζυθοποιία?

Μικροζυθοποιίες ορίζονται συνήθως οι μονάδες παραγωγής μπύρας με ετήσια παραγωγή μικρότερη των 20 εκατομμυρίων λίτρων. Η μικροζυθοποιιία είναι όμως κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι η φιλοσοφία, το μεράκι και οι ποιοτικοί στόχοι της παραγωγής. Η υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών, η προσεκτική μεταποίησή τους, η ακριβής τήρηση και εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην παραγωγή και τυποποίηση είναι ορισμένα από τα βασικά μυστικά της καλής μπύρας.

Πρόκειται για μια τάση στην παραγωγή μπύρας που έχει ως σκοπό την δημιουργία προϊόντων με γευστική ταυτότητα και δύναμη. Συνδυάζοντας τις τεχνικές και τεχνογνωσία της βιομηχανίας με την αγάπη και το μεράκι της σπιτικής παραγωγής οι μικροζυθοποιίες αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους τόσο στην εγχώρια όσο και την παγκόσμια αγορά.

Μικρές εταιρίες, μεγάλες όμως σε ποιότητα και γεύση.

Ο όρος «μικροζυθοποιία» είναι σχετικά νέος – εμφανίστηκε στα τέλη του 20ού αιώνα. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία για να περιγράψει τη νέα γενιά ανεξάρτητων ζυθοποιείων που αναπτύχθηκαν στα τέλη του ’70, με μια επαναπροσέγγιση του ζητήματος «μπύρα» που ξέφευγε τελείως από το αλκοολούχο αναψυκτικό και τη φθηνή lager με την οποία οι Άγγλοι είχαν ταυτιστεί. Υιοθετήθηκε από τους Αμερικανούς μια δεκαετία αργότερα, όταν η μικρής κλίμακας παραγωγή άρχισε να ανθεί και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού (συνεπακόλουθο εδώ και η πρόοδος της σπιτικής παραγωγής, πολύ μεγαλύτερης από οπουδήποτε αλλού). Και πολύ γρήγορα μετατοπίστηκε στα περισσότερα μέρη του κόσμου ακόμα και στα οινοκρατούμενα! Τα μικρά καζάνια και οι περιορισμένες δεξαμενές σε ζυθεστιατόρια, pub και μικρά ζυθοποιεία ζύμωσαν την επανάσταση, με μπύρες που ξέφευγαν πολύ από τις ξανθές τής μαζικής κατανάλωσης και της εμπορικής κυκλοφορίας. Χαρακτηριστικό τους τα χρώματα μιας πλούσιας και ζωντανής παλέτας, αλλά και χιλιάδες γήινα αρώματα, μπαχαρικά, φρούτα και λουλούδια.

 

Πηγές:

http://popaganda.gr/noctua-brewery-athens/
http://www.beeroskopio.com/2015/01/macro-micro.html