Κατηγορία: Σεμινάρια

Το μαγευτικό Καρπενήσι, την "Ελβετία της Ελλάδας" επισκεφτηκαν σπουδαστές του ΙΕΚ PRAXIS. Σκοπός της εκδρομής ήταν η γνωριμία με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Από πεζοπορία και τοξοβολία μέχρι και ράφτινγκ. Το Καρπενήσι είναι πραγματικά πανέμορφο αυτή την περίοδο και οι σπουδαστές απόλαυσαν την φύση αλλά και ενημερώθηκαν για τις εναλλακτικές δυνατότητες που ανοίγονται στους εργαζόμενους στον ευρύτερο τομέα του Τουρισμού. Οι σπουδαστές συμμετείχαν σε ποικιλία δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού και ενημερώθηκαν για την πορεία του κλάδου και τις γενικότερες εξελίξεις στον χώρο του Τουρισμού από επαγγελματίες της περιοχής.

 

εναλλακτικός τουρισμός εναλλακτικός τουρισμός εναλλακτικός τουρισμός

 

Τι είναι Εναλλακτικός Τουρισμός;

Eναλλακτικός τουρισμός είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα. Παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
  • αποφυγή των κλασσικών τουριστικών προσφορών
  • διατήρηση των οικοσυστημάτων
  • αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία
  • στήριξη αγροτικών περιοχών και τέλος
  • επίλυση του προβλήματος του εποχιακού τουρισμού

 

Ποιές είναι οι μορφές Εναλλακτικού Τουρισμού;

Πρέπει να τονιστεί η σημασία του εναλλακτικού τουρισμού στην ανάπτυξη μίας τουριστικής χώρας. Την προώθηση ενός τέτοιου δυνατού προϊόντος εξασφαλίζει το πρόσθετο εισόδημα στα ταμεία του κράτους.

Ιαματικός τουρισμός (SPA) - συνδέεται με επισκέψεις σε τουριστικούς χώρους για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών (π.χ. τη θεραπεία άγχους,τη ψυχοθεραπεία,τη φυσιοθεραπεία, τη χαλάρωση, τη διατροφή, την ομορφιά, κλπ.), καθώς και για ξεκούραση και αναζωογόνηση του σώματος και της ψυχής.
 

Αθλητικός τουρισμός αναψυχής - συνδέεται με όλες τις μορφές ενεργητικής και παθητικής συμμετοχής σε αθλητικές εκδηλώσεις. Η συμμετοχή μπορεί να είναι τυχαία ή και οργανωμένη, μπορεί να πραγματοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς ή και για άλλους λόγους. Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
ενεργή συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς, όπως το γκολφ, τένις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κωπηλασία κλπ. παρακολούθηση των ευρωπαϊκών και παγκοσμίων κυπέλλων και πρωταθλημάτων, Ολυμπιακών Αγώνων και τα μεγάλα διεθνή τουρνουά.

Αγροτουρισμός - αναπτύσσεται, όπως υποδηλώνει το όνομα του κυρίως σε αγροτικές περιοχές της χώρας και σχετίζεται με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές αξίες της περιοχής.


Θρησκευτικός τουρισμός - συνδέεται με την επίσκεψη στα βυζαντινά μνημεία, μνημεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και μοναστήρια.

Θαλάσσιος τουρισμός - περιλαμβάνει ένα εύρος δραστηριοτήτων με επίκεντρο τη θάλασσα(ναύλωση σκαφών, δημοφιλή ταξίδια με κρουαζιέρες κ.τ.λ ). 

Πολιτιστικός τουρισμός - ιδανική μορφή τουρισμού για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν και να μάθουν για την κουλτούρα και τον πολιτισμό διαφόρων περιοχών, να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε σεμινάρια και εργαστήρια, καθώς και γνώση της παραδοσιακής τέχνης - βυζαντινή ζωγραφική, φωτογραφία, κεραμική, γλυπτά, τοιχογραφίες, μουσικά όργανα, κλπ.


Εκπαιδευτικός τουρισμός – απευθύνεται κυρίως στους νέους. Βασικός σκοπός είναι εκμάθηση (επαγγελματική κατάρτιση του ταξιδιώτη , απόκτηση ειδικών γνώσεων, απόκτηση νέων εμπειριών). 

Χειμερινός τουρισμός -Ο χειµερινός τουρισµός είναι απλά η ονοµασία της κατηγορίας εκείνων των µορφών τουρισµού, που έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του χειµώνα, δηλαδή κατά το διάστημα των μηνών Νοεμβρίου – Μαρτίου .Πιο αναλυτικά καλύπτει τις δραστηριότητες εκείνες , που εκδηλώνονται σε ορεινές κυρίως περιοχές , κάτω πάντα από ορισμένες κλιματολογικές συνθήκες , όπως για παράδειγμα χαμηλές θερμοκρασίες , που πλησιάζουν τους 0 κελσίου και συνήθως τους ξεπερνούν.

Συνεδριακός τουρισμός- τουριστικός προορισμός, άμεσα συνδεδεμένος με την οργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια και εκθέσεις. Τα τελευταία χρόνια, ο συνεδριακός τουρισμός αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της τουριστικής αγοράς σε διεθνές επίπεδο.

Οικοτουρισμός- μια μορφή τουρισμού που έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας τους πόρους του περιβάλλοντος: βουνά, λίμνες, λιμνοθάλασσες, κοιλάδες, σπηλιές, πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Συνοπτικά είναι περιοχές που προκαλούν υψηλό γεωλογικό ενδιαφέρον.

Ιατρικός τουρισμός - μια κατεύθυνση του τουρισμού, στόχος της οποίας είναι η οργάνωση μίας οικονομικά ανταγωνιστικής ιατρικής φροντίδας του ασθενούς στο εξωτερικό.

Μεταλλευτικός/γεωλογικός τουρισμός - μια μορφή μεταλευτικής ή γεωλογικής περιήγησης σε περιοχές με παρόν αλλά και παρελθόν στη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Αστική εξερεύνηση - μια μορφή που έχει σχέση με την εξερεύνηση παλιών κτηρίων αλλά και ανεξερεύνητων πτυχών της ζωής των πόλεων.

Τουρισμός περιπέτειας - μια μορφή που έχει σχέση με την ανάγκη των ανθρώπων να ζήσουν κάποια περιπέτεια.