Κατηγορία: Blog, Εκπαίδευση

Η Διεθνής Ημέρα τεχνολογιών και πληροφοριών (ICT) είναι μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τα κράτη μέλη της ITU (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών)  για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος που ενδυναμώνει και ενθαρρύνει τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες να εξετάσουν τις σπουδές και τη σταδιοδρομία στον αναπτυσσόμενο τομέα της πληροφόρησης και της επικοινωνίας. Σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό όλα τα μέλη της ITU καλούνται να γιορτάσουν και να τιμήσουν τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Τεχνολογιών και Πληροφοριών για τα κορίτσια την τέταρτη Πέμπτη Απριλίου κάθε έτους.
To 2019 οι συμμετέχουσες ήταν κοντά στις 20.000. Ο μεγάλος αυτός αριθμός φανερώνει τη τεράστια αναγνώριση και σημασία του.

Ένας από τους βασικότερους λόγους για αυτόν τον εορτασμό είναι οι ευκαιρίες απασχόλησης που διατίθενται! Ο τομέας έχει επιτακτική ανάγκη για έυρεση προσωπικού, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ των ψηφιακών δεξιοτήτων που χρειάζονται οι εργοδότες και του αριθμού των ατόμων που αναζητούν εργασία με την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες με υψηλά προσόντα σε τεχνικούς τομείς θα έχουν σημαντικές ευκαιρίες σε αυτές. Ωστόσο, δεν είναι αρκετοί μαθητές προετοιμασμένοι για σπουδές μαθηματικών, μηχανικών, υπολογιστών και επιστημών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των γυναικών φοιτητών στις τεχνολογικές σπουδές είναι δυσανάλογα χαμηλός.

Οι ΙCT εταιρείες προσπαθούν να προσελκύσουν και να προωθήσουν τις γυναίκες, επειδή η επίτευξη διεύρυνσης του εργατικού δυναμικού είναι καλή για τις επιχειρήσεις.
Ο τομέας αυτή τη στιγμή κυριαρχείται από άντρες. Ευτυχώς, πολλές εταιρείες και οργανισμοί προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των γυναικών που εκπροσωπούνται στον τομέα, συνειδητοποιώντας ότι η αύξηση του αριθμού των γυναικών επηρεάζει θετικά την οικονομική απόδοση. 

Η ITU, ως ο κορυφαίος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τις τηλεπικοινωνίες , ενθαρρύνει και εργάζεται για την ισότητα των φύλων στον τομέα αλλά και σε όλα τα επίπεδα, μέσω πολλών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένου την ίδρυση της εταιρίας EQUALS για την ισότητα των φύλων στην ψηφιακή εποχή, μία παγκόσμια συνεργασία που στοχεύει στην εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων.


Xαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα στατιστικά:
Πάνω από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι εγγράφηκαν στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2016. Οι γυναίκες ήταν σε μεγάλο βαθμό σε μειονότητα, αντιπροσωπεύοντας μόνο έναν στους έξι φοιτητές ΤΠΕ (16,7%).
Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, το ποσοστό των γυναικών φοιτητών κυμαινόταν λιγότερο από το ένα δέκατο στις Κάτω Χώρες (6%), στο Βέλγιο (8%) και στο Λουξεμβούργο (σχεδόν 10%) έως πάνω από το ένα τέταρτο στη Βουλγαρία (33%), τη Ρουμανία ( 31%), Ελλάδα και Σουηδία (και οι δύο 29%) καθώς και η Κύπρος (26%).

 

 

Ένα παρόμοιο πρότυπο θα μπορούσε να παρατηρηθεί στην αγορά εργασίας. 
8.4 εκατομμύρια άτομα απασχολούνταν στην ΕΕ ως ειδικοί στις ΤΠΕ το 2017. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν κατά κύριο λόγο άνδρες καθώς οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόνο το 17,2% (1,4 εκατομμύρια) όλων των ειδικοτήτων ΤΠΕ που απασχολούνται στην ΕΕ.

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 10% των ειδικών ΤΠΕ, στην Ουγγαρία (8,9%) και την Τσεχική Δημοκρατία (9,3%), ενώ περίπου ένας από τους τέσσερις ειδικούς στις ΤΠΕ ήταν γυναίκες στη Βουλγαρία (26,5%), Ρουμανία και Λιθουανία (και τα δύο 25,7%).

 

 

Αυτές οι πληροφορίες δημοσιεύονται από την Eurostat με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κορίτσια στην ΤΠΕ!

Οι ΤΠΕ αποτελούν βασικό παράγοντα για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών. Με βελτιωμένη πρόσβαση σε αυτές τις μετασχηματιστικές τεχνολογίες, οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορούν να επωφεληθούν από τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας για άτομα με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας θα έχουν ψηφιακό-τεχνολογικό στοιχείο.

Η εκδήλωση του 2020 θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου στην πρωτεύουσα της Σαμόα της Αφρικής και θα είναι η πρώτη φορά που θα λάβει χώρα στο νότιο ημισφαίριο της γης.

 


Κωστογιάννης Θοδωρής. Καθηγητής Πληροφορικής-Ηλεκτρονικών-Ρομποτικής

 

 

Μάθε Περισσότερα Για Τη ΣΧΟΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Του ΙΕΚ PRAXIS

Οι Σπουδές Πληροφορικής Στο ΙΕΚ PRAXIS Αποτελούν Εγγύηση Για Την Αγορά Εργασίας

#KantoPraxi Αθήνα 210-8230090 Χαλκίδα 22210-74005