Οι Chefs Έκτορας Μποτρίνι και Νίκος Μπίλλης συζητούν με τους Σπουδαστές Μαγειρικής του ΙΕΚ PRAXIS

Ο Chef Νίκος Μπίλλης, καλεσμένος της Σχολής Μαγειρικής IEK PRAXIS,  για γνωριμία και συζήτηση με τους σπουδαστές,  μέσα από ένα βιωματικό σεμινάριο κατάφερε να κρατήσει στα θρανία για 4 συνεχόμενες ώρες τους μελλοντικούς μάγειρες. 

«Μαγειρεύουμε με την καρδιά μας», όπως ο ίδιος λέει.


Ο Νίκος Μπίλλης, chef de Cuisine στο Botrinis και στο Etrusco, είναι μόλις 33 χρονών και όμως το μαγειρικό κοντέρ έχει γράψει ήδη 17 χρόνια στην επαγγελματική κουζίνα, τα περισσότερα πλάι στον πολυβραβευμένο επιχειρηματία και σεφ Έκτορα Μποτρίνι.

Όταν δεν κινείται μέσα στις κουζίνες, ταξιδεύει, περπατάει στην ύπαιθρο και δεν σταματάει να γεύεται. Άλλωστε είναι ένας από τους λίγους μάγειρες της ελληνικής γαστρονομίας που ασχολούνται σε βάθος με την εξερεύνηση, την τροφοσυλλογή και την μεταποίηση των αγαθών που βρίσκονται στη φύση. 

Το βιωματικό σεμινάριο χωρίστηκε σε 4 βασικές ενότητες.

Η πρώτη αφορούσε στην πρώτη ύλη, στην αξία της εντοπιότητας και στην υπεραξία που προσδίδει η χρήση τους όσον αφορά στις επιπτώσεις του περιβάλλοντος αλλά και της γαστρονομικής ταυτότητας. 

«Γνωρίζουμε το yuzu που έρχεται από την Ιαπωνία αλλά δεν γνωρίζουμε το παμπιλόνι που έρχεται από την Άνδρο», σχολίασε μοιράζοντας στους σπουδαστές ό,τι εσπεριδοειδές κατάφερε να συγκεντρώσει το προηγούμενο 24ωρο. Παμπιλόνια, περγαμόντα, λεμόνια και γκρέιπφρουτ από την Άνδρο, μανταρίνια από τη Χίο, κίτρα από τη Νάξο, πορτοκάλια από το Πήλιο δημιούργησαν ένα πολύχρωμο και αρωματικό καμβά στο τραπέζι. 

Ύστερα, αναφέρθηκε στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έκπληξη που αντίκρυσε όταν κατά την ξενάγησή του στις εγκαταστάσεις έμαθε ότι το ΙΕΚ PRAXIS διαθέτει Επαγγελματική σχολή Τυροκομίας με πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο.

Στη δεύτερη ενότητα υπήρχαν συχνές αναφορές στην ιστορία της εστιατορικής, παρουσίασε τους θησαυρούς της τροφοσυλλογής, την πολυπλοκότητα στη γεύση των ζυμώσεων, ανέλυσε τα παραδοσιακά και μη προϊόντα καθώς και τις τεχνικές που έχτισαν την εγκυκλοπαίδια της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Η τρίτη ενότητα στο σεμινάριο του Νίκου Μπίλλη εστίασε στις καινοτομίες σημαντικών μαγείρων, στα πιάτα που άφησαν ιστορία και μέσω των concept plates του Botrinis εξήγησε πώς μπορεί μία μνήμη να μεταφερθεί σε εικόνα και εν τέλει σε γεύση στο πιάτο.

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα ο Νίκος Μπίλλης έκλεισε με έναν διάλογο επικεντρωμένο στις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής και αν μπορούν τα εστιατόρια να αναστρέψουν την πορεία, για την σχέση καθηγητών και σεφ, για τους μαγειρικούς μέντορες του μέλλοντος καθώς και για το πώς οι μάγειρες θα γίνουν καλύτεροι συνάδελφοι και συνεργάτες.

Ο Έκτορας Μποτρίνι στην αίθουσα Σεμιναρίων Μαγειρικής, του ΙΕΚ PRAXIS

Λίγη ώρα μετά την έναρξη του σεμιναρίου, και χωρίς να το γνωρίζουν οι σπουδαστές, άνοιξε η πόρτα και εμφανίστηκε ο Έκτορας Μποτρίνι. Συζήτησε μαζί τους για την γενικότερη φιλοσοφία της γαστρονομίας, για την ιστορία της εστιατορικής και για την θέση της ελληνικής μαγειρικής στις μέρες μας.
«Σας αφήνω σε καλά χέρια», είπε κοιτάζοντας το Νίκο Μπίλλη.


«7 σελίδες με σημειώσεις κράτησα» και «απίστευτη ποσότητα έμπνευσης στο σεμινάριο», ήταν δύο από τα πιο αντιπροσωπευτικά σχόλια των σπουδαστών που συμμετείχαν.

Video: 
Μαγειρική, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef)

Καλωσόρισμα

Καλωσήρθατε στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό PRAXIS.

Ο Οργανισμός διαθέτει Υπερσύγχρονες Εγκαταστάσεις σε 3 κτήρια και μια Δυνατή Ομάδα 300 Εκπαιδευτών.

Με Σημαντικές Εταιρικές Συνεργασίες η Επαγγελματική Αποκατάσταση των Αποφοίτων του φτάνει στο 90%.

Επιλέξτε μία από τις 73 Δυναμικές Ειδικότητες  ή Κάποιο από τα Εξειδικευμένα μας Σεμινάρια και κάντε Σήμερα την Πρώτη Πράξη της Επαγγελματικής σας Επιτυχίας!

Επικοινωνία